Cele mai bune şi cele mai rele diete pentru 2014
0Americanii au evaluat, notat şi catalogat cele mai bune, dar şi cele mai proaste diete pentru 2014. Dacă pe primele locuri se află dietele care sunt eficiente nu doar pentru scăderea în greutate, dar şi pentru sănătatea inimii şi împotriva diabetului, pe ultimele locuri se situează opţiuni care de care mai ciudate, cum ar fi regimul oamenilor din Paleolitic sau mâncarea crudă.
Printre cele mai bune diete, clasificate de „U.S. News“ şi recomandate şi de „Huffington Post“, se numără DASH, TLC, iar pe locul trei stau la egalitate cinci alte diete printre care se află şi „Weight Watchers“, regimul recomandat de medicul nutriţionist Adrian Copcea.
1. Dieta DASH
Această dietă a fost creată pentru a se lupta cu hipertensiunea, şi nu ca o dietă „bună la toate“ - „Dietary Approaches to Stop Hypertension“ - DASH (n.r. - Abordări dietetice pentru stoparea hipertensiunii). Cu siguranţă că este un star printre diete, primind cele mai mari note şi pentru abilitatea de a preveni şi controla diabetul şi pentru rolul ei în sănătatea inimii. Deşi destul de necunoscută, a fost catalogată de specialiştii „U.S. News“ ca fiind cea mai bună.
Această dietă presupune două faze, conform medicului nutriţionist Marla Heller, cea care a creat-o. În prima fază sunt importante mai multe proteine, iar în cea de-a doua contează porţiile.
Regimul DASH susţine o alimentaţie în care grăsimile provin doar din uleiurile vegetale, în special de măsline şi de sâmburi de struguri, dar şi din avocado. Acestea pot fi introduse în salatele de legume neamidonoase, recomandă specialiştii. În schimb, trebuie exclus untul, precum şi uleiul de palmier, din cauza conţinutului bogat în grăsimi saturate, care sunt periculoase pentru sănătate.
2. Dieta TLC
„Schimbări de viaţă terapeutice“ (Therapeutic Lifestyle Changes) sau TLC este o dietă creată de Institutul Naţional american de Sănătate. Aproape că nu are nicio contraindicaţie şi este foarte bună pentru sănătatea inimii. Unul dintre experţi a descris-o ca fiind „o dietă foarte sănătoasă, completă şi sigură“. Scopul ei este să scadă colesterolul „rău“.
Este un program în trei părţi care presupune o dietă, activitate fizică şi controlul greutăţii. Scopul ei nu este pierderea în greutate, ci menţinerea greutăţii ideale şi determinarea aportului caloric zilnic necesar fiecăruia.
3. Dieta clinicii „Mayo“
Această dietă dezvoltată de binecunoscuta clinică americană, care împarte locul trei al podiumului cu dieta mediteraneană şi cu cea „Weight Watchers“, şi-a câştigat respectul nutriţioniştilor pentru siguranţa ei şi pentru faptul că este o unealtă potrivită în lupta cu diabetul. Experţii o consideră o dietă moderată în ceea ce priveşte pierderea în greutate.
4. Dieta Mediteraneană (la egalitate pe locul 3)
Cu accentul pus pe fructe şi legume, pe uleiul de măsline, peşte şi pe alte alimente sănătoase, dieta mediteraneană este chiar „inteligentă“, după cum spun specialiştii. Evaluările experţilor sunt pozitive, oferindu-i acestei diete un avantaj în faţa altora.
5. Dieta „Weitght Watchers“ (la egalitate pe locul 3)
„Weight Watchers“ (n.r. - cei care supraveghează greutatea) este o dietă inteligentă şi eficientă. Depăşeşte alte diete în multe zone, inclusiv în cea a efectivităţii pe termen lung şi scurt şi în cât de uşor este de urmat. Este sănătoasă din punct de vedere nutriţional, susţin experţii, şi pune foarte mare accent pe susţinerea grupului. Se bazează pe fructe şi legume şi chiar acceptă câteva scăpări ocazionale.
„Eu sunt unul dintre nutriţioniştii români care promovează un program nutriţional foarte asemănător cu «Weight Watchers». Această dietă este, de fapt, un sistem de a asocia anumite alimente, în funcţie de câţiva parametri, cu nişte puncte şi a încerca să-ţi gestionezi ansamblul alimentaţiei obţinând acele puncte din cam toate sursele de alimente. În dieta «Weight Watchers» poţi mânca de toate. Dar la o masă, să spunem, dacă vrei să consumi o jumătate de bere, renunţi la o felie de pâine. Acesta este sistemul prin care, trăgând linie la sfârşitul zilei, te-ai încadrat în anumite limite, dar fără a face sacrificii majore. Orice încape în „Weight Watchers“: alcoolul, grăsimile, zahărul, toate încap dacă sunt consumate cu moderaţie“, spune medicul nutriţionist Adrian Copcea, de la Centrul Medical Asteco din Cluj.
6. Dieta Flexitariană (la egalitate pe locul 3)
Această dietă pune şi ea accentul pe fructe, legume, dar şi pe cereale integrale şi pe proteine vegetale. Are scoruri mari în ceea ce priveşte varietate nutriţională, la uşurinţa cu care se poate ţine acest regim şi la menţinerea beneficiilor pe termen lung.
Cuvântul „flexitarian“ este format, de fapt, din două concepte foarte importante în acest regim: flexibil şi vegetarian. Însă nu trebuie eliminată carnea complet din cadrul acestei diete. Poţi profita de beneficiile oferite de un stil de viaţă vegetarian şi, din când în când, poţi mesteca o friptură sau un sandviş, atunci când nu mai poţi de poftă.
7. Dieta Volumetrică (la egalitate pe locul 3)
Acest regim şi-a câştigat locul de frunte pentru cât de sigură şi hrănitoare este. Experţii spun că luptă şi împotriva diabetului şi a bolilor de inimă. „Acesta este un regim de pe urma căruia poate beneficia întreaga familie“, spune unul dintre experţi pentru „Huffington Post“.
Oamenii tind să mănânce aceeaşi cantitate de alimente în fiecare zi, fără să ţină cont de aportul caloric. Pentru că unele alimente reprezintă mai puţină energie (calorii), dar sunt şi mai grele (voluminoase) ca altele, poţi să-ţi umpli farfuria cu ele. Asta înseamnă că vei avea un aport caloric mai mic, însă fără să mănânci mai puţin. Fructele şi legumele sunt ideale în această dietă.
Cele mai rele diete, adică cele aflate la coada clasamentului, sunt cele bazate pe alimentele crude, pe proteine animale şi, după cum spun experţii, sunt chiar „idioate“.
1. Dieta Paleo
Experţii au avut probleme cu această dietă. Chiar şi fără să ţină cont de scopul acestui top, adică pierderea în greutate, sănătatea inimii şi chiar şi cât de uşor este să urmezi o dietă, mare parte din specialiştii „U.S. News“ au concluzionat că este bine să evităm acest tip de regim. „O dietă Paleo poate reprezenta o opţiune fantastică: carne uşoară, fără grăsime şi multe plante sălbatice“, spune unul dintre experţii consultaţi.
Atunci de ce e nerecomandată? Numele ei complet este „dieta paleolitică“ şi se bazează pe alimentaţia oamenilor din paleolitic, dinaintea agriculturii. Susţinătorii ei spun că oamenii nu prea s-au schimbat de la începutul agriculturii, lucru care a marcat sfârşitul erei paleolitice, în urmă cu 10.000 de ani, şi că omul modern este adaptat unei diete de acest fel. Însă omul din paleolitic avea parte de exerciţii fizice extreme, cum ar fi vânatul, căţăratul, pescuitul, lucru cu care omul modern nu prea se împacă.
Cele mai importante componente ale dietei sunt carnea (inclusiv fructele de mare) şi ouăle organice. De fapt, totul trebuie să provină dintr-un mediu natural şi animalele să fi fost hrănite organic. Este încurajat şi consumul de legume, excluzând fasolea verde, mazărea şi cartofii, şi este interzis consumul de produse lactate, zaharuri şi uleiuri procesate. „Este foarte dificil să ţii acest regim în vremurile noastre“, adaugă expertul.
2. Dieta Dukan
Tot la coada clasamentului se regăseşte şi această dietă, înregistrând un punctaj foarte scăzut la aproape toate categoriile. Nota generală a acestui regim nu a reuşit să-l scoată din mediocritate: este prea restrictiv, cu prea multe reguli şi nu există nicio dovadă că funcţionează. Unul dintre experţi a descris dieta Dukan ca fiind „pur şi simplu idioată“.
„Dietele dezechilibrate, cum sunt dieta «Dukan» şi «Atkins», în care se elimină glucidele, în prima etapă, sau dietele keto sau ketogenice sunt printre cele mai periculoase. Sfătuiesc pe oricine vrea să facă o astfel de dietă să facă măcar un set de analize la început şi măcar la trei luni după o astfel de intervenţie. Aceste diete se asociază cu riscuri multe. Litiaza biliară, litiaza renală, chiar şi infarctul miocardic pot fi puse pe seama unor astfel de regimuri alimentare“, spune şi Adrian Copcea, specialistul român.
3. Dieta cu mâncare crudă
Specialiştii au considerat aproape imposibil de ţinut această dietă. „Să o respecţi înseamnă un efort şi o voinţă remarcabile, informaţii foarte multe şi sacrificiu imens. Şi există o grămadă de alte regimuri care solicită mult mai puţine şi care sunt la fel de sănătoase“, mărturiseşte un expert.
Citeşte şi:
De ce nu e bine să te înfometezi după sărbători
Luna ianuarie este luna promisiunii că vom slăbi, mai ales după o perioadă de excese cum a fost cea de sărbători. Unele dintre dietele la îndemână ne promit că vom slăbi chiar 8, 9 până şi 10 kilograme într-o lună fără să fie nevoie să asociem dieta cu mişcare. Şi este, într-adevăr, posibil. Dar riscurile sunt cu mult mai mari decât satisfacţia de a avea, pentru scurt timp, silueta dorită, atrag atenţia specialiştii.
Motivele care stau la baza eşecului unei diete potrivite
Începutul anului şi sărbătorile petrecute prin consumul sporit de alimente reprezintă un moment în care trebuie să ne gândim la o dietă potrivită pentru un organism sănătos.
Numărul adulţilor supraponderali s-a mărit de patru ori în ţările aflate în curs de dezvoltare
Numărul de adulţi supraponderali şi obezi a crescut în ultimii 30 de ani de patru ori în cadrul ţărilor aflate în curs de dezvoltare, ajungând la circa un miliard de persoane, informează BBC.
Curele de slăbire care exclud total anumite clase de alimente, chiar şi pentru perioade scurte, sunt nocive şi pentru siluetă, pe termen lung, şi pentru sănătate, în general, spune medicul Adrian Copcea.