Numărul adulţilor supraponderali s-a mărit de patru ori în ţările aflate în curs de dezvoltare
0Numărul de adulţi supraponderali şi obezi a crescut în ultimii 30 de ani de patru ori în cadrul ţărilor aflate în curs de dezvoltare, ajungând la circa un miliard de persoane, informează BBC.
Estimările au fost făcute de un think-tank britanic, care atenţionează că în prezent unul din trei oameni, la nivel mondial, are probleme cu excesul de greutate.
Raportul prezice de asemenea şi o creştere alarmantă a cazurilor de atac de cord, accidente vasculare cerebrale, precum şi a îmbolnăvirilor de diabet.
La nivel global, procentul de adulţi care au devenit supraponderali sau obezi - clasificaţi ca având un indice de masă corporală mai mare de 25 - a crescut de la 23% la 34% între 1980 şi 2008.
Cea mai mare parte din această creştere a fost sesizată în cadrul statelor în curs de dezvoltare, precum Egipt şi Mexic. Aproximativ 904 milioane de persoane sunt clasificate ca fiind ponderale în ţarile în curs de dezvoltare.
Raportul precizează că o cauză importanta a acestor transformări este că regimul alimentar al oamenilor conţine prea multe grăsimi, zaharuri, uleiuri şi prea multe produse de origine animală.
Regiunile din Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi America Latină au înregistrat rate mari ale obezităţii, circa 58%, apropiate ca valoare cu cele din Europa.
Cea mai afectata ţară de aceste fenomen rămâne Statele Unite, unde rata obezităţii a ajuns la 70%, însă şi alte regiuni precum Australia sau America Latină sunt apropiate de această valoare, 63%.
Una dintre cele mai accelerate creşteri a procentului de persoane supraponderale a avut loc în sud-estul Asiei, acolo unde procentul s-a triplat, de la 5% la 22%. Multe ţări din Orientul Mijlociu au avut, de asemenea, un procent ridicat de adulţi supraponderali.
Unul dintre autorii raportului, Steve Wiggins, a declarat ca „explozia” obezităţii şi a excesului în greutate din ultimii 30 de ani va duce la consecinţe grave de sănatate pentru cei afectaţi.
Citeşte şi:
Obezitatea nu ţine doar de caloriile consumate
Cele mai comune sfaturi pentru a combate obezitatea, dieta şi exerciţiile fizice, au fost ineficiente de-a lungul timpului tocmai pentru că s-au bazat pe nişte preconcepţii referitoare la modul în care ne îngrăşăm.
Unul din cinci români este obez
Peste jumătate din populaţia României se confruntă cu supraponderea şi obezitatea, afecţiuni care au declanşat pentru mulţi români alte boli metabolice precum diabetul zaharat, hipertensiune arterială, steatoză hepatică sau dislipidemii, conform unui studiu Omnibus efectuat pentru spitalul de chirurgie metabolică şi bariatrică Ponderas.