Ce spune despre tine dezordinea de pe birou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barbat stresat la birou Fotolia

Oamenii care păstrează ordinea pe birou reuşesc să ducă la bun sfârşit mult mai multe sarcini în cursul unei zile de muncă şi, mai mult, au un stil de viaţă mai sănătos, conform unui nou studiu.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Minnesota, SUA, au vrut să afle cât de mult influenţează, de fapt, viaţa oamenilor un birou dezordonat. Aşadar, ei au conceput o serie de experimente în care voluntarii erau puşi să lucreze la un birou dezordonat sau la unul curat pentru a le observa comportamentul, notează „Time“.

Într-unul dintre experimente, participanţii trebuiau să rezolve sarcini dificile şi apoi, la plecare, să aleagă între un baton de ciocolată şi un măr. Un alt experiment îi punea să inventeze noi utilizări pentru o minge de ping-pong. În al treilea experiment, trebuiau să analizeze un meniu şi să aleagă ce vor ca supliment de vitamine în „smoothie“ (băutură făcută din fructe pasate în care se adaugă lapte, iaurt şi chiar îngheţată pe timpul verii), ceva clasic sau ceva nou.

Rezultatele experimentelor sugerează că ordinea de pe birou este, într-adevăr, importantă: cei care au lucrat la un birou ordonat au fost de două ori mai dispuşi să aleagă mărul din primul experiment decât cei care au avut parte de un birou dezordonat. Mediul de lucru pare să insufle mai multă disciplină, sau măcar o alegere mai sănătoasă. 

Cei care au lucrat la un birou dezordonat în experimentul cu mingea de ping-pong au fost, însă, mai creativi decât cei de la birourile curate. Autorii studiului susţin că un birou dezordonat favorizează creativitatea şi inovaţia. Acest lucru este susţinut şi de rezultatele celui de-al treilea experiment, în care „dezordonaţii“ au ales inovaţia, „noul“ în suplimentele de vitamine alese, în timp ce „ordonaţii“ au rămas la variantele clasice.

Cu siguranţă că există oameni care trebuie să-şi ţină biroul în ordine, cum ar fi, de exemplu, şefii de securitate. Şi mai sunt şi cei pentru care nu contează ordinea şi disciplina, deoarece compensează prin creativitate, conchid specialiştii în ştiinţe comportamentale de la Universitatea din Minnesota.


Citeşte şi:

Cele mai bune alimente antistres

Te duci ţintă la bucătărie de fiecare dată când eşti obosită, agitată, tristă sau pur şi simplu plictisită? Silueta ta poate avea de suferit. Pe de altă parte, acest obicei are şi urmări bune, fără kilograme în plus pe cântar, dacă ai grijă ce mănânci. Citeşte mai jos ce alimente îţi redau starea de bine!

Şase motive mai puţin cunoscute care pot duce la depresie

Pe lângă motivele deja cunoscute care duc la apariţia depresiei, cum ar fi stresul, grijile legate de bani sau de partener, cercetătorii au mai descoperit altele care te-ar putea surprinde.

Stresul şi cancerul - o legătură reală

Mulţi pacienţi mă întreabă: de ce am făcut cancer? Oare are vreo legătură cu faptul că am avut multe necazuri în familie şi la serviciu? Oare are vreo legătură cu stresul? În general, răspunsul meu a fost că nu există o legătură directă între stres şi cancer care să fie documentată riguros ştiinţific. Dar părerea mea personală este că o interacţiune există între starea generală de sănătate şi stresul cronic.

Canapeaua şi scaunul de birou sunt cei mai mari duşmani ai omului modern. Ce boli riscăm fiindcă stăm jos prea mult

Probabil chiar acum stai jos şi citeşti, dar acest lucru te omoară încet, dar sigur. Da, statul pe scaun mai mult de şase ore pe zi creşte riscul de deces cu 40%.

Cum ne omoară munca

Stresul legat de slujbă este atât de frecvent încât îl considerăm un lucru normal, dar adevărul este că slujbele solicitante fac mult mai mult rău, nu se limitează doar la a ne supăra. Consecinţele unui loc de muncă stresant pot aduce probleme de sănătate serioase.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite