Ce spun visele despre noi. Ne amintim sau nu „aventurile“ din timpul nopţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care ţin minte visele, sunt mai receptivi în stare de trezie FOTO Shutterstock
Cei care ţin minte visele, sunt mai receptivi în stare de trezie FOTO Shutterstock

Toţi oamenii visează, însă nu toţi ţin minte „aventurile“ din timpul somnului. Cercetătorii au studiat această problemă şi au ajuns la o concluzie: oamenii care îşi amintesc visele răspund mult mai repede atunci când sunt strigaţi pe nume.

Pentru a afla de ce unii oameni îşi amintesc ce au visat şi alţii nu, studiul s-a folosit de electroenecefalografie pentru a înregistra activitatea electrică din creierul a 36 de persoane. Pe fundal, oamenilor li s-au pus melodii şi, ocazional, îşi auzeau propriul nume. Datele au fost strânse şi în starea de trezie şi în somn. Jumătate dintre participanţi au fost denumiţi „atenţii“ deoarece susţineau că ţin minte visele de fiecare zi, iar cealaltă jumătate a fost numită „uitucii“, pentru că îşi aduceau aminte visele doar o dată sau de două ori pe lună, notează „Huffington Post“.

În somn, ambele grupuri au arătat schimbări similare în activitatea cerebrală atunci când îşi auzeau numele (spus destul de încet încât să nu-i trezească). Când erau conştienţi, „atenţii“ au înregistrat o scădere în undele cerebrale, numite „unde alfa“, atunci când erau strigaţi.

Atunci când dormim, undele alfa cresc când auzim vreun sunet, poate din cauză că mintea încearcă să-şi protejeze starea de somn, odihna.

„Este surprinzător să vezi o diferenţă între grupuri în stare de trezie şi niciuna atunci când dorm“, spune cercetătorul Perrine Ruby de la Centrul pentru Cercetări Neuroştiinţifice din Lyon, Franţa. Această diferenţă poate reflecta variaţii în creierul „atenţilor“ şi „uitucilor“ care pot avea un rol în felul în care visează fiecare.

Cine ţine minte visele

Studiile au demonstrat că atunci când oamenii aud un sunet neaşteptat sau deschid ochii (mai multe regiuni ale creierului devenind active), li se reduc undele alfa. În acestu studiu, ambele grupuri au demonstrat o scădere a undelor alfa atunci când îşi auzeau numele. 

Însă „atenţii“ au avut o scădere mai îndelungată, un semn că mintea lor este mult mai atentă atunci când se aud strigaţi. Cu alte cuvinte, „atenţii“ se pot folosi de mai multe regiuni cerebrale atunci când procesează sunetul în stare de trezie, comparativ cu „uitucii“, spun cercetătorii.

De ce „atenţii“ ţin minte visele

Cei care ţin minte ce visează se trezesc mai des în timpul nopţii decât „uitucii“. „Atenţii“ se trezesc, în medie, timp de 30 de minute în cursul unei nopţi, iar „uitucii“ timp de doar 14 minute. Totuşi, „ambele cifre intră în normal, nu este nimic ieşit din comun la niciunul din grupuri“, spune Ruby.

De fapt, rezultatele acestui studiu sugerează că „atenţii“ sunt mai reactivi la stimuli (cum ar fi sunetele), astfel ei trezindu-se mult mai uşor. „Este mai posibil ca cineva să ţină minte ce a visat dacă se trezeşte imediat după vis. Oricum, mai sunt multe de studiat despre vise“, mărturiseşte Ruby.


Citeşte mai multe despre vise:

VIDEO Comportamente ciudate în timpul somnului: unii vorbesc sau merg, alţii fac sex sau comit crime

Comportamentele ciudate din timpul somnului nu sunt o noutate şi pot chiar să devină un pericol pentru o persoană sau pentru mediul din care aceasta face parte. De cele mai multe ori, aceste comportamente sunt asociate cu somnambulismul, dar ele fac parte din categoria mai mare a parasomniei.

Infidelitate din vis afectează cuplul

Te-ai trezit vreodată iritat(ă) pe partenerul/partenera ta din cauza unor greşeli comise de el/ea în visul tău? Poate că reacţiile tale par iraţionale şi nejustificate partenerului tău, dar un studiu confirmă că emoţiile şi comportamentul tău este normal.

Cercetătorii japonezi au creat un dispozitiv care înregistrează visele

Un grup de cercetători japonezi au reuşit să „citească“ visele unor persoane şi să le readea sub forma unor filmuleţe. Înregistrarea viselor este unul dintre subiectele preferate a pasionaţilor de science fiction, potrivit The Verge.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite