Dieta care te ajută să te menții tânăr. Cinci zile de fasting pe lună inversează vârsta biologică cu doi ani și jumătate

0
Publicat:

Fastingul, dieta tot mai populară în rândul oamenilor din toată lumea, nu doar că ne menține mai sănătoși, dar ne ajută și să întinerim.

S-a descoperit dieta care reduce îmbătrânirea - Foto Shutterstock
S-a descoperit dieta care reduce îmbătrânirea - Foto Shutterstock

Cinci zile de fasting pe lună inversează vârsta biologică cu doi ani și jumătate, cel puțin asta spune un studiu citat de cotidianul britanic The Thelegraph. 

Cercetătorii americani au aratătat că putem întineri fără a ne schimba stilul de viață. Universitatea din California de Sud (USC) a dezvoltat o dietă care imită postul, dar care asigură adepților o cantitate suficientă de nutrienți. 

Concret, timp de cinci zile pe lună trebuie să consumăm supe pe bază de plante, batoane și băuturi energizante, gustări uscate, ceai și suplimente, înainte de a trece din nou la o dietă normală pentru următoarele 25 de zile. 

Se știe deja că o astfel de dietă promovează regenerarea celulelor stem și reduce semnele de demență la animale, dar acum cercetătorii au demonstrat că inversează îmbătrânirea biologică la om - făcând celulele și țesuturile să acționeze ca într-un organism mai tânăr. 

Dieta care ne face mai tineri 

Un număr de 100 de participanți au urmat regimul timp de trei sau patru luni, iar analizele de sânge au arătat că aceștia aveau un sistem imunitar mai tânăr și că și-au inversat vârsta biologică cu doi ani și jumătate, spun cercetătorii. 

Acesta este primul studiu care arată că o intervenție bazată pe alimente, care nu necesită modificări cronice ale dietei sau ale stilului de viață, poate face oamenii mai tineri din punct de vedere biologic, pe baza atât a modificărilor factorilor de risc pentru îmbătrânire, cât și a bolilor. Cu toate că mulți medici recomandă deja dieta de mimare a postului (Fasting) în Statele Unite și în Europa, aceste descoperiri ar trebui să încurajeze mult mai mulți profesioniști din domeniul sănătății să recomande ciclurile pacienților cu niveluri mai mari decât cele dorite ale factorilor de risc de boală, precum și populației generale care ar putea fi interesată de creșterea funcției și de o vârstă mai tânără.", a declarat profesorul Valter Longo, de la Școala de Gerontologie Leonard Davis a USC. 

Inclusiv premierul britanic Rishi Sunak consumă doar apă, ceai și cafea timp de 36 de ore, în fiecare săptămână, iar medicii spun că un astfel de regim ajută la menținerea sănătății. 

O versiune mai blândă 

Și personalități din țara noastră au devenit adepte ale postului intermitent. De exemplu, Marius Manole și-a anunțat recent fanii pe Facebook că este bine după 40 de ore fără mâncare. Oana Roman, Alina Pușcaș sau Elwira Petre sunt alte vedete din România care  apelează la perioadele de „post negru“ pentru sănătatea organismului sau pentru a slăbi. 

Dacă repausul alimentar total ni se pare prea drastic, putem alege o altă versiune de post intermitent, care să ne ofere nutrienții necesari. 

De exemplu, dieta care imită postul, pe care au urmat-o cei care au participat la cercetarea din SUA, este  bogată în grăsimi nesaturate și săracă în calorii în general, proteine și carbohidrați. Aceasta este concepută pentru a imita efectele unui post numai cu apă, furnizând în același timp nutrienții necesari, iar asta o face mult mai ușor de urmat. 

 Mai mult decât atât, studiul a demonstrat că participanții  aveau un risc mai scăzut de a face diabet și inclusiv mai puțină rezistență la insulină. Dieta a ajutat și la scăderea grăsimii abdominale, precum și a grăsimii din ficat. 

Alte studii au arătat că o astfel de dietă poate diminua efectele secundare ale chimioterapiei, dar reduce și factorii de risc pentru cancer, diabet, boli de inimă și alte boli legate de vârstă la om. 

 Oamenii de știință spun că regimul ar trebui folosit ca o intervenție dietetică periodică pe termen scurt, realizabilă, care poate ajuta oamenii să își diminueze riscul de boală și să își îmbunătățească sănătatea fără modificări ample ale stilului de viață. 

La rândul ei, dr. Gabriela Profir subliniază că fastingul ajută la îmbunătățirea performanței fizice și la sănătatea țesuturilor. 

Efectele pe longevitate sunt vizibile pentru că în timpul fastingului se activează niște capete ale unor cromozomi, denumiți telomeri, și asta ajută la creșterea duratei de viață a tuturor celulelor din corpul nostru. Un alt fenomen care are loc în acest interval este fagocitarea: sunt utilizate ca sursă de energie toate reziduurile celulare pe care le avem în corp în urma proceselor metabolic obișnuite. Acesta este cel mai mare beneficiu al fastingului“, spune dr. Gabriela Profir. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite