Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci brânză în fiecare zi. Pericolele neștiute care pot apărea

0
Publicat:

Alimentele pe care le consumăm în fiecare zi sunt cele care ne afectează cel mai mult sănătatea, așa că dacă mănânci brânză în mod regulat este important să știi ce se întâmplă în organismul tău. Așadar, consumul de brânză poate funcționa pentru tine sau împotriva ta?

Brânza, un aliment sănătos, dacă este consumată cu moderație FOTO Shutterstock
Brânza, un aliment sănătos, dacă este consumată cu moderație FOTO Shutterstock

Atâta timp cât nu aveți o sensibilitate alimentară la brânză, dieteticianul Alexis Newman, RD, spune că brânza poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, conform Yahoo Life. „Brânza este plină de nutrienți precum proteine, grăsimi, calciu, fosfor și vitaminele A, B12 și D”, spune ea. De asemenea, anumite tipuri de brânză (inclusiv brânză albastră, brie și brânză elvețiană) au un anumit tip de grăsime numit acid linoleic conjugat (sau CLA), care poate ajuta la reducerea inflamației, bolilor cardiovasculare și obezității. 

Conține și grăsimi saturate și sodiu

Alex Caspero, RD, un dietetician înregistrat la DelishKnowledge, este de acord că brânza poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, atâta timp cât este consumată cu moderație, iar alte alimente bogate în nutrienți sunt consumate alături de aceasta. În timp ce brânza are mai mulți nutrienți importanți, nimeni nu poate trăi numai din brânză. Caspero spune că, deși brânza are substanțe nutritive precum proteinele și calciul, conține și grăsimi saturate și sodiu, care pot avea un impact negativ asupra organismului, dacă sunt consumate în exces. De aceea, este important să rămâneți la cantități moderate de brânză.  

Caspero spune că este, de asemenea, este important să se ia în considerare modul în care se consumă brânza. „De exemplu, brânza este adesea adăugată la alimente care sunt deja bogate în grăsimi saturate, cum ar fi pizza pepperoni sau un burger. În aceste exemple, adăugarea mai multor grăsimi saturate și sodiu nu vor aduce niciun beneficiu suplimentar pentru sănătate”, spune acesta, adăugând brânză combinată cu alimente precum cerealele rafinate și carnea procesată va anula orice beneficii pentru sănătate.

Înlocuitor al cărnii roșii

Cu toate acestea, Caspero spune că brânza poate fi o alegere sănătoasă dacă este consumată ca înlocuitor al cărnii roșii și procesate sau este consumată împreună cu alte alimente sănătoase, cum ar fi un măr.

 „Întrebarea dacă este sau nu sănătos să consumi zilnic este, într-adevăr, o chestiune de context general al dietei”, spune nutriționistul. „Grăsimile saturate din dietă ar trebui menținute la mai puțin de 10% din caloriile totale. Dacă o dietă este deja bogată în grăsimi saturate, atunci adăugarea de mai multă brânză va avea probabil un impact negativ asupra sănătății, în special asupra sănătății cardiovasculare. Dacă o dietă este bogată în plante și în mod natural mai scăzută în grăsimi saturate, atunci adăugarea unor cantități mici de brânză va fi neutră sau ușor pozitivă datorită calciului adăugat.

Nu duce la creșterea în greutate

Dacă încercați să slăbiți într-un mod sănătos și vă întrebați dacă consumul de brânză vă poate ajuta sau vă poate afecta obiectivul, iată o veste bună. Caspero spune că un consum de brânză nu va duce la creșterea în greutate, atâta timp cât mențineți un deficit de calorii. (Ea subliniază că acest lucru este valabil pentru orice aliment.)

De fapt, Newman precizează că includerea brânzei ca parte a unei gustări sănătoase (cum ar fi combinată cu fructe) poate ajuta la pierderea în greutate, deoarece brânza este sațioasă și poate preveni supraalimentarea mai târziu.

În ceea ce privește sănătatea pe termen lung, Newman spune că dacă vei consuma zilnic brânză poate ajuta la prevenirea osteoporozei. Aceasta, spune ea, se datorează faptului că brânza este bogată în calciu, care este important pentru sănătatea oaselor.

Prea mult va crește riscul

Dacă vrei ca ceea ce mănânci să te protejeze de bolile cardiovasculare, Caspero spune că este important să fii atent la câte grăsimi saturate sunt în brânzeturile pe care le consumi; prea mult va crește riscul. „Aportul pe termen lung de diete bogate în grăsimi saturate este asociat cu un nivel ridicat de colesterol LDL în sânge, iar un nivel ridicat de colesterol LDL crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral”, spune acesta.

Există unele alimente (cum ar fi majoritatea legumelor) pe care le puteți mânca cât de mult doriți, fără să vă faceți griji dacă vă afectează negativ sănătatea. Brânza este un tip de aliment care necesită puțin mai multă gândire. Poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, atâta timp cât este consumat cu moderație și împreună cu o mare varietate de alte alimente bogate în nutrienți .

 „Luați în considerare mai întâi dieta generală și lucrați pentru a reduce aportul de alimente bogate în grăsimi saturate și înlocuiți-le cu opțiuni bogate în fibre și grăsimi nesaturate. De acolo, o cantitate mică de brânză într-o dietă cu cereale slab rafinate și bogată în fibre poate fi sănătoasă”, spune Caspero. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite