Ce se întâmplă în corpul nostru în cazul în care consumăm ulei de măsline în fiecare zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uleiul de măsline este o sursă de antioxidanți și grăsimi mononesaturate, despre care se știe că susțin sănătatea inimii prin reducerea nivelului de colesterol „rău”, dar beneficiile sale sunt mult mai complexe, mai ales când acest aliment este consumat constant.

Ulei de măsline. FOTO Shutterstock
Ulei de măsline. FOTO Shutterstock

Apreciat pentru aroma sa bogată, uleiul de măsline aduce un aport surprinzător de elemente care pot susține sănătatea generală în diverse moduri, arată Eating Well, care explică ce se întâmplă cu corpul nostru în cazul în care consumăm ulei de măsline în fiecare zi.

Multe culturi includ zilnic uleiul de măsline în dietă, iar datele au arătat că numeroși oameni din aceste comunități obțin beneficii impresionante datorită acestui simplu adaos.

Studiile arată că introducerea sa în dieta de zi cu zi poate aduce beneficii remarcabile pe termen lung, potrivit sursei citate.

Vă poate proteja inima

Un beneficiu notabil pentru sănătate al uleiului de măsline este conținutul său ridicat de grăsimi mononesaturate (în special acid oleic), asociate cu un risc redus de boli cardiovasculare. Aceste grăsimi sănătoase ajută la reducerea inflamației și pot influența pozitiv nivelul colesterolului din sânge, susținând sănătatea inimii.

„Prevención con Dieta Mediterránea” (PREDIMED), un studiu clinic de referință desfășurat în Spania, a evidențiat beneficiile pentru sănătate ale dietei mediteraneene, cu accent pe sănătatea inimii. 

Autorii studiului au examinat efectele unei diete mediteraneene îmbogățite fie cu ulei de măsline extravirgin, fie cu nuci, asupra persoanelor cu risc cardiovascular ridicat.

S-a constatat o reducere semnificativă a incidenței evenimentelor cardiovasculare majore, inclusiv atacul de cord și accidentul vascular cerebral, în rândul participanților cu o dietă care conținea ulei de măsline extravirgin. De precizat că rezultatele au sugerat, de asemenea, un efect pozitiv atunci când persoanele au inclus nuci în dieta lor. Deși studiul PREDIMED datează din 2018, acesta rămâne o cercetare de referință.

Alte date sugerează o legătură similară între urmarea dietei mediteraneene, care conține ulei de măsline, și beneficiile pentru sănătatea inimii. Un studiu specific a arătat că acesta poate ajuta la reducerea progresiei aterosclerozei, acumularea de grăsimi și alte substanțe în pereții arterelor, blocând fluxul sanguin corespunzător.

Poate susține sănătatea oaselor

Consumul de ulei de măsline poate avea un impact pozitiv asupra sănătății dumneavoastră osoase. Uleiul de măsline conține polifenoli - compuși antioxidanți despre care cercetările au arătat că pot favoriza formarea oaselor și pot reduce riscul de pierdere a oaselor. Aceste efecte sunt deosebit de benefice pentru persoanele cu risc de osteoporoză, o afecțiune caracterizată prin oase fragile și casante.

Poate reduce inflamația din corp

Inflamația este un răspuns natural al corpului la ceva ce nu merge bine. Cu toate acestea, inflamația de grad scăzut, pe termen lung, cunoscută sub numele de inflamație cronică, crește riscul de boli precum bolile de inimă, diabetul de tip 2, alergiile și unele tipuri de cancer, pentru a numi doar câteva.

Concluziile unor cercetările au arătat că diferite componente ale uleiului de măsline - oleocanthal, oleaceină, acid oleic și oleuropeină - pot ajuta la controlul inflamației prin reducerea nivelului diferiților markeri inflamatori, precum proteina C reactivă și interleukina.

Poate reduce riscul de declin cognitiv

Pentru că este o sursă de grăsimi mononesaturate și antioxidanți, precum vitamina E și polifenolii, uleiul de măsline poate contribui la reducerea inflamației și a stresului oxidativ, care sunt legate de bolile neurodegenerative.

Uleiul de măsline poate fi asociat cu beneficii cognitive și cu un risc redus de boală Alzheimer și alte tipuri de demență asociate, potrivit studiilor.

O cercetare a concluzionat că uleiul de măsline poate reduce riscul de demență fatală. Autorii unui studiu, în care au fost examinate date de la peste 90 000 de americani, au constatat că cei care consumau mai mult de o jumătate de lingură de ulei de măsline în fiecare zi aveau un risc cu 28% mai mic de a muri de demență în comparație cu cei care nu consumau niciodată sau consumau rar ulei de măsline.

Aceeași cercetare a sugerat, de asemenea, că înlocuirea zilnică a unei lingurițe de margarină sau maioneză cu ulei de măsline poate avea ca efect o reducere cu 8-14% a riscului de deces din cauza demenței.

Poate fi benefic în cazul osteoartritei

Mandy Enright, M.S., RDN, RYT, dietetician și specialist în wellness, spune că uleiul de măsline poate ajuta la protejarea lubrifierii articulațiilor și la protejarea împotriva osteoartritei datorită proprietăților sale antiinflamatorii asociate grăsimilor mononesaturate (sub formă de acid oleic) și antioxidanți, inclusiv tocoferoli și compuși fenolici.

„Aceste proprietăți pot duce, de asemenea, la o scădere a CRP, un marker cheie al inflamației”, adaugă ea.

Totuși, majoritatea studiilor care au analizat rolul uleiului de măsline în sănătatea articulațiilor sunt studii care au fost efectuate pe șoareci și șobolani, ceea ce înseamnă că e nevoie de mai multe cercetări de înaltă calitate pentru a confirma această legătură, spune specialista.

Ar putea reduce riscul de cancer

O altă concluzie surprinzătoare este că substanțele fitochimice ale uleiului de măsline ar putea contribui la reducerea formării tumorilor canceroase. Consumul constant de ulei de măsline poate reduce riscul de cancer cu până la 31%, conform unei analize.

Cele mai semnificative efecte protectoare sunt pentru cancerul de sân, cancerul gastrointestinal general, cancerul aerodigestiv superior și cancerul tractului urinar, arată   cercetările.

Alte studii au atribuit aceste efecte anticancer componentei oleaceină, printre alți compuși bioactivi.

Uleiul de măsline este o sursă de grăsimi mononesaturate, despre care se știe că susțin sănătatea inimii prin reducerea nivelului de colesterol „rău”. Uleiul de măsline este, de asemenea, o sursă bună de vitamina K, un nutrient esențial pentru sănătatea oaselor și coagularea corectă a sângelui, dar și de vitamina E, care are proprietăți antioxidante, ajutând la reducerea stresului oxidativ.

Enright subliniază că uleiul de măsline conține „compuși vegetali [care] includ acid oleic, acid palmitic, acid linoleic și acid steric”.

„Există, de asemenea, compuși fenolici care includ fitosteroli, tocoferoli, lignani și flavonoide. Enright adaugă că conținutul de polifenoli depinde de mai mulți factori, inclusiv de gradul de coacere al măslinelor - mai puțin coapte înseamnă un conținut mai ridicat de polifenoli - de procesul de extracție și de metodele de depozitare/ambalare”, spune dieteticiana.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite