Ce se întâmplă dacă faci exces de usturoi? Efectele adverse ale celui mai puternic antibiotic natural

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plin de vitamine şi nutrienţi, usturoiul conţine totodată şi antioxidanţi care reduc inflamaţiile din organism. Cercetările făcute până acum, au ajuns la concluzia că legume poate fi un instrument veritabil în combaterea bolilor de inimă, a colesterolului ridicat, a tensiunii arteriale crescute, în desfundarea sinusurilor şi arteroscleroză. Aceste minunate beneficii aduse sănătăţii înseamnă că putem mânca usturoi în orice cantitate?

Putem mânca prea mult usturoi? Nu prea, dau asigurări medicii nutriţionişti. Asta nu înseamnă că putem consuma cu nemiluita fără vreo consecinţă asupra bunei funcţionări a sistemului digestiv, în primul rând. Usturoiul consumat în stare proaspătă poate cauza adevărate catastrofe, de la intoleranţă şi până la alergii. Secretul beneficiilor pentru sănătate este consumarea acestei legume cu moderaţie.

Nu există studii referitoare la cât de mult usturoi înseamnă prea mult, însă doza de usturoi proaspăt recomandată se situează între 2 şi 5 grame pe zi. Medicul dvs nutriţionist este cel mai în măsură să stabilească această cantitate.

Ce riscăm

Ce riscăm dacă ne întrecem cu măsura? În primul rând, probleme digestive de tipul crampelor şi deranjamentelor stomacale. Aceasta pentru că sucul gastric este acid şi în combinaţie cu usturoiul poate duce la experimentarea unor stări de reflux esofagian sau arsuri la stomac. În cazuri severe, se poate ajunge până la greaţă, diaree şi vomă.

În al doilea rând, riscăm un miros corporal dificil de suportat. Respiraţia are cel mai mult de suferit, după cum se ştie. Usturoiul conţine compuşi sulfurici care dau un miros specific respiraţiei. O atenuare a acestie situaţii se poate obţine prin utilizarea paste de dinţi şi a apei de gură. Mirosul este eliberat însă şi prin pori, în urma transpiraţiei.

Alergia la usturoi poate fi şi ea prezentă în urma consumului de usturoi în cantităţi mari. Semnele alergiei pot fi durerile de cap, iritaţiile de pe piele, gazele intestinale, balonarea, febra sau diareea. Simptomele mai severe apar odată cu prima băşică de pe limbă, oboseala perpetuă şi chiar şoc anafilactic. Alergia la usturoi poate fi stabilită cu certitudine doar în urma unui test făcut de medicul alergolog.

Sucul de usturoi poate fi extrem de puternic încât să producă sângerări în sistemul digestiv, mai ales dacă aveţi o afecţiune medical în care sângerările se produc uşor.

Cine trebuie să evite usturoiul

Mai multe categorii de persoane ar trebui să discute cu medicul currant despre oportunitatea usturoiului în dieta personală. Astfel, cei care suferă de insomnia, de deshidratare, inflamaţii, au avut un transplant, au diabet sau hipoglicemie nu ar trebui în mod normal să mănânce usturoi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite