Ce să consumi ca să calmezi senzaţia de foame intensă şi să nu iei în greutate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supele reci sau calde potolesc senzaţia de foame intensă
Supele reci sau calde potolesc senzaţia de foame intensă

În condiţii normale, foamea apare aproximativ la orele de masă, este moderată, iar satisfecarea ei în timp util ne dă o senzaţie plăcută.

Sunt unele situaţii în care foamea este însă intensă, deranjantă şi apare la ore neobişnuite. Posibile cauze pot fi un consum insuficient de alimente la masa principală anterioară sau omiterea gustării pentru cei care sunt obişnuiţi cu aşa ceva, o activitate fizică neobişnuită înainte de ora mesei, mirosurile apetisante, consumul de dulciuri la micul dejun sau la gustări sau abandonarea recentă a fumatului.

Înţelepciunea populară remarcă faptul că omul poate mânca „de foame şi de poftă“ sau „doar de poftă“ sau „doar de foame“, notează nutriţionistul  Nicolae Hâncu, prof.univ. dr la UMF „Iuliu Haţieganu“, în „Abecedar de obezitate“.

Mâncăm aproape dn orice motiv imaginabil

Dacă majoriattea animalelor au o relaţie directă cu alimentele de tipul „mănânc pentru a trăi“, oamenii au una mult mai complexă de tipul „trăiesc pentru a mânca“. Oamenii mănâncă din aproape orice motiv imaginabil: de foame, de plăcere, să se răsplătească, să se pedepsească, să se consoleze, să sărbătorească, să comemoreze, să se satidfacă etc. Adesea mâncăm pentru simplul fapt că avem alimentele la îndemână, suntem plictisiţi sau avem emoţii.

Senzaţia de foame poate fi uneori presantă, însă rareori este însoţită de un „gol în stomac“, tremurături ale degetelor, agitaţie, transpiraţii, tulburări de vedere, senzaţie de leşin, situaţii provocate de scăderi importanete ale glicemiei.

Gustările alcătuite din biscuiţi, alune, fructe, măsline sau sucuri pe care le ronţăim fără să ne fie foame pot adăuga între 300 şi 500 de kcal pe zi şi pot fi o cauză a creşterii în greutate. Acest obicei apare de regulă la persoanele care au abandonat fumatul, sunt stresate, obosite, tensionate, anxioase, singure, plictisite sau obişnuiesc să se culce după miezul nopţii.

Alimentele cu absorbţie rapidă provoacă foamea

Pentru a evita apariţia senzaţiei de foame ar trebui să respectăm orarul meselor principale, să evităm consumul de alcool şi de alimente cu absorbţie rapidă precum pâinea albă, paste din făină albă, mălai grişat, dulciuri, sucuri pentru că la scurt timp după ce sunt ingerate acestea declanşează mecanismul de foame.

Totodată, nu sunt indicate exerciţiile fizice ”pe stomacul gol“. Cu 30 de minute înainte de o activitate fizică moderată luaţi o gustare uşoară.

Pentru calmarea senzaţiei de foame sunt indicate supele de legume reci sau calde, salatele hipocalorice, legumele fierte sau crude, 2-3 felii de piept de curcan ( e bine să le avem în frigider). Toate acestea produc senzaţia de saţietate şi o stare de bună dispoziţie datorată triptofanului, un aminoacid care stimulează secreţia de serotonină în creier şi ne face să ne simţim sătui.

Un pahar cu apă caldă, spălatul pe dinţi sau mestecatul de gumă, vorbitul la telefon sau orice altă activitate ne îndepărteazză de frigider este benefică atunci când vine vorba de suprimarea poftei de mâncare, potrivit aceleiaşi surse.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite