Ce poți să pățești dacă nu cureți cafetiera frecvent? Care este cel mai mare risc, experții explică

0
Publicat:

Dacă, la fel ca atât de mulți oameni, ziua începe cu un strop de cofeină, fără îndoială aveți o cafetieră în bucătărie. În timp ce îți pregătești băutura de dimineață, este posibil să fi observat o peliculă în interior. Este acumularea de minerale din apă care ar trebui curățată în mod regulat.

Cafetiera acumulează depuneri de calcar din apă și trebuie curățagtă regulat FOTO Shutterstock
Cafetiera acumulează depuneri de calcar din apă și trebuie curățagtă regulat FOTO Shutterstock

În cazul în care nu o faceți, este rău pentru sănătate? Poate afecta gustul băuturii? Iată ce spun experții.

Keith Warriner , profesor de științe alimentare la Universitatea Guelph din Ontario, Canada, a declarat pentru Yahoo Life că aceste depuneri apar atunci când calciul reacţionează cu bicarbonatul pentru a forma carbonat de calciu sau calcar. Deoarece acest mineral este insolubil în apă, se depune sub formă de calcar.  

  „Au existat studii care analizează unde pot exista aceste depuneri. Au fost găsite în tava de picurare, priză, butoane, mânerul și în interiorul rezervorului de apă”, explică Jason Tetro, microbiolog și autor al cărții The Germ Code. „În esență, întregul aparat de cafea poate fi o sursă de bacterii.”  

„Poate forma puncte pentru acumularea mucegaiurilor”

Cel mai mare risc al acestui lucru, notează el, este că această depunere „poate forma puncte pentru acumularea mucegaiurilor, iar acestea se pot dezvolta pe reziduurile de cafea”, adăugând că se aplică și filtrelor de apă. Acest mucegai poate duce la un gust rău a lapei, dar, în cazuri mai grave, poate provoca și ingestia de micotoxine, spune Warriner.

Micotoxinele sunt compuși toxici produși de anumite mucegaiuri care pot contamina alimentele. Consumul de alimente contaminate cu micotoxine poate duce la simptome precum greață și vărsături, în timp ce riscurile pentru sănătate pe termen lung pot include afectarea sistemului imunitar, dezvoltarea cancerului și probleme de reproducere.

De asemenea, Tetro indică unii agenți patogeni care pot provoca riscuri pentru sănătate, cum ar fi E. coli, Pseudomonas aeruginosa și Acinetobacter baumannii. Cu toate acestea, agenții patogeni care vin în contact cu apa care are 160 de grade Fahrenheit (sau 71 de grade Celsius) nu supraviețuiesc.

 „Întregul aparat ar trebui privit ca un risc, nu doar acolo unde există acumulare”, adaugă Tetro.

Cum detartrați aparatul de cafea?

Dacă doriți să scăpați acumularea de calcar din aparatul, Warriner vă sugerează să utilizați oțet alb, care acționează pentru a transforma carbonatul în dioxid de carbon. Deși puteți folosi oțet cu o concentrație de 1% până la 4% pentru a trata depunerile, el spune că o concentrație de 4% este mai bună în combaterea mucegaiului. „Umpleți cu oțet în compartimentul de apă și lăsați să stea timp de 2 ore, apoi lasați-l să circule timp de 30 de minute”, explică el. „Clătește cu apă, pentru că nu vrei cafea cu oțet.”

Tetro recomandă, de asemenea, oțet, sugerând să faceți o combinație de 50-50 de oțet și apă pentru a vă curăța dispozitivele. Puteți folosi, de asemenea, bicarbonat de sodiu și alți agenți de detartrare disponibili în comerț”, spune el.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite