Ce poţi face cu florile de salcâm: combat candidoza, ameliorează migrenele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce poţi face cu florile de salcâm? Parfumatele flori sunt excelente ajutoare în lupta cu stresul, migrenele şi tulburările digestive. Specialiştii recomandă infuzia cu flori de salcâm în numeroase probleme de sănătate, dar florile pot fi folosite şi pentru a da un gust aparte dulceţurilor sau siropurilor.

Preparatele obţinute din flori de salcâm au acţiune sedativă şi antispastică la nivelul musculaturii netede gastrice, motiv pentru care sunt indicate în tratamentul durerilor abdominale, a gastritei, în boala de reflux gastroesofagian şi în ulcerul duodenal.

În acelaşi timp, florile de salcâm au efect sedativ la nivelul sistemului nervos, reducând nivelul stresului, a anxietăţii şi a oboselii.

Ce poţi face cu florile de salcâm – ameliorează tusea şi migrenele

Substanţele active din florile de salcâm, împreună cu uleiul volatil, calmează crizele puternice de tuse convulsivă. Se recomandă consumul infuziei cu flori de salcâm de 2-3 ori pe zi.

De asemenea, infuzia este indicată şi pentru înlăturarea stărilor de greaţă care însoţesc de regulă migrenele, pentru a combate stresul şi anxietatea.

Ce poţi face cu florile de salcâm – elimină insomnia

Florile de salcâm sunt comestibile şi se pot consuma în diverse salate de fructe, având un puternic efect sedativ, deci remediu contra insomniei.

Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţă în apifitoterapie, oferă o reţetă de astfel de salată-somnifer.

Salata se preprară din două mere, trei linguri de flori de salcâm, două linguriţe de miere de salcâm şi cinci-şase linguri de apă plată. Se rad merele, se adaugă mierea, apoi se desprind florile de salcâm de pe tija plantei şi se amestecă în această compoziţie. Apa se adaugă la final, puţin încălzită, şi se amestecă totul foarte bine cu o lingură de lemn sau de sticlă, pentru a evita oxidarea compoziţiei. O astfel de salată se consumă zilnic, timp de o lună.

Ce poţi face cu florile de salcâm – efecte benefice pentru digestie şi problemele dentare

Pulberea din flori de salcâm este recomandată persoanelor care suferă de gastrită sau ulcer şi constă în administrarea a câte o linguriţă cu pulbere, de două – trei ori pe zi, înante de masă, pe o perioadă de minimum o lună. De asemenea, tinctura din flori de salcâm poate ameliora nevralgiile dentare. Se tamponează gingia cu o bucăţică de vată înmuiată în tinctură de salcâm diluată cu apă (trei picături de tinctură în două linguri de apă).

Ce poţi face cu florile de salcâm – băi de şezut pentru combaterea candidozei

Tincura din flori de salcâm se diluează în apă fierbinte şi se fac băi de şezut care ameliorează afecţiuni genitale precum vaginita sau candidoza. 

De asemenea, pasta din flori de salcâm are efecte benefice împotriva constipaţiei, reglând tranzitul intestinal. Pasta se prepară din 10 linguri de flori de salcâm uscate, mărunţite şi amestecate cu cinci linguri de miere.

Ce poţi face cu florile de salcâm – dulceaţă şi sirop

Dulceaţa din flori de salcâm are un gust şi parfum aparte, iar prepararea ei este extrem de simplă. Ai nevoie de 500 ml de apă, 300 gr de flori de salcâm, 300 gr zahăr, zeama de la o lămâie şi două plicuri de zahăr vanilinat. Mai întâi, se separă florile de salcâm de pe ciorchine şi se clătesc bine de tot în apă rece. Se face un sirop din apă şi zahăr, iar în momentul în care siropul clocoteşte se adaugă florile de salcâm, zeama de lămâie şi zahărul vanilinat. Se lasă la fiert până când capătă consistenţa mierii.

Pe de altă parte, siropul din flori de salcâm este un veritabil medicament natural. Pentru a-l prepara, ai nevoie de două kilograme de flori de salcâm, două kilograme de zahăr, patru litri de apă, patru plicuri de sare de lămâie, un praf de sare grunjoasă, patru plicuri de zahăr vanilat (opţional) şi coaja de la lămâie, tăiată în bucăţi mari. Aceste ingrediente sunt suficiente pentru aproximativ trei litri de sirop.

Florile de salcâm se spală foarte bine, pentru îndepărtarea impurităţilor şi a eventualelor insecte, iar apoi se lasă la scurs. La sfârşitul acestui proces, se desprinde fiecare floare de codiţă. Astfel, florile pregătite se pun la fiert în apă clocotiă, pentru aproximativ 20 de minute. După ce au trecut cele 20 de minute, se opreşte focul, iar deasupra recipientului în care au fiert se pune un capac. Pentru un sirop din flori de salcâm cât mai delicios şi concentrat, florile se lasă la macerat în apa fiartă peste noapte.
A doua zi, se separă lichidul de flori, care trebuie presate bine. Se filtrează, apoi, decoctul, prin strecurări repetate printr-un tifon dublu. Separat, zahărul trebuie invertit prin fierbere într-o oală emailată. Acesta se fierbe cu 400 de ml de apă şi sarea de lămâie, timp de 10 minute, la foc iute, amestecând. Se colectează şi se aruncă spuma care se ridică la suprafaţa apei.

Pentru pentru a obţine sirop din flori de salcâm, se adaugă ceaiul concentrat (lichidul rezultat în urma fierberii florilor de salcâm, n.r.) peste zahărul invertit. Aici se adaugă praful de sare şi coaja de lămâie şi zahărul opţional, dacă v-aţi decis să îl folosiţi. Conţinutul se pune, din nou, la fiert, la foc iute, până cantitatea scade la jumătate. La sfârşit, se îndepărtează coaja de lămâie, iar siropul se îmbuteliază în recipiente de sticlă.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite