Ce nu trebuie să-ţi lipsească din dietă în sezonul rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Morcovii, ţelina şi ridichile negre oferă substanţele nutritive de care organismul are nevoie în sezonul rece FOTO: Shutterstock
Morcovii, ţelina şi ridichile negre oferă substanţele nutritive de care organismul are nevoie în sezonul rece FOTO: Shutterstock

Rădăcinoasele îţi dau energie, îţi întăresc sistemul natural de apărare al organismului, te apără chiar şi de cancer. Acestea sunt motivele pentru care morcovii, ţelina şi sfecla roşie nu ar trebui să-ţi lipsească din dietă în acest sezon.


Morcovii previn oxidarea colesterolului

Conţin doar 45 de calorii la suta de grame, au proprietăţi tonice, remineralizante şi combat anemia. În plus, două studii recente au demonstrat că un consum regulat de morcovi are capacitatea de a reduce nivelul colesterolului „rău” (LDL) şi al trigliceridelor din sânge.

De fapt, sucul de morcovi, prin carotenoizii şi fibrele pe care le conţine, împiedică oxidarea LDL-colesterolului, care este extrem de nocivă pentru sănătatea inimii. De asemenea, morcovii au proprietatea de a dizolva calculii biliari şi reglează echilibrul florei intestinale.

Ţelina previne cancerul de colon

Bogată în fibre alimentare, ţelina absoarbe toxinele şi substanţele cu potenţial cancerigen din organism, favorizând eliminarea rapidă a acestora. Această rădăcinoasă stimulează digestia şi acţionează benefic în cazul anumitor afecţiuni ale stomacului, ale pancreasului şi ale ficatului.

În plus, ţelina conţine un antioxidant numit luteină, care previne instalarea cancerului de colon, şi ftalide, substanţe cu rol în reglarea tensiunii arteriale.

Sfecla roşie protejează vederea

Se află în top zece al legumelor cu cea mai mare cantitate de antioxidanţi. Prin conţinutul de vitamina K, această legumă este eficientă în sinteza proteinelor care favorizează coagularea sângelui. De asemenea, vitamina K este esenţială în menţinerea sănătăţii sistemului osos şi în prevenirea osteoporozei.

Alţi doi antioxidanţi din compoziţia sfeclei, luteina şi zeaxantina se acumulează în retină şi în macula (porţiune a retinei care permite vederea centrală), protejându-le pe acestea de degenerarea care survine odată cu înaintarea în vârstă.

Hreanul scade riscul de infarct

hrean

Condiment puternic, hreanul este indicat mai ales persoanelor cu un nivel crescut al colesterolului. Substanţele active din această rădăcinoasă ajută la reducerea depunerilor de grăsimi de pe pereţii vaselor de sânge, prevenind astfel instalarea bolilor cardiovasculare grave şi infarctul. Mai mult, făcând parte din categoria condimentelor, hreanul dilată vasele de sânge, favorizând încălzirea organismului. De aceea, este indicat în special iarna.

Persoanele cu aciditate gastrică crescută trebuie să manifeste prudenţă în consumul de hrean, deoarece acesta stimulează secreţia gastrică.

Ridichea neagră reglează nivelul glicemiei

Sucul pregătit din această rădăcinoasă are binecunoscute proprietăţi antitusive şi digestive. Mai puţin cunoscut este faptul că ridichea neagră împiedică oxidarea lipidelor din sânge, ceea ce înseamnă o protecţie suplimentară a sănătăţii cardiovasculare.

Acelaşi efect îl are şi asupra lipidelor de la nivelul intestinelor, prevenind astfel instalarea cancerului de colon. Mai mult, un studiu realizat pe şoareci de laborator a arătat că ridichea neagră le poate fi de ajutor diabeticilor, deoarece are capacitatea de a diminua cantitatea de glucoză din sânge.

Salată de iarnă

Dacă vrei să slăbeşti, prepară-ţi o salată din morcovi, ţelină şi ridichi, cu suc de lămâie şi ulei de măsline, fără maioneză. Această salată are un aport caloric redus, dar conţine suficiente fibre alimentare, care dau rapid senzaţia de saţietate şi care împiedică asimilarea grăsimilor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite