Ce ne sfătuiesc psihoterapeuţii pentru a avea concediul şi vacanţele la care visăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vacanţele sunt sau ar trebui să fie perioadele în care ne simâim cel mai bine
Vacanţele sunt sau ar trebui să fie perioadele în care ne simâim cel mai bine

Concediul este perioada cea mai aşteptată din an. Mizăm pe el pentru a ne reîncărca bateriile după un an de muncă. De multe ori însă, acest lucru nu se întâmplă şi rămânem cu frustrări . Aceasta pentru că nu ne cunoaştem foarte bine şi nu ne concepem bine planurile.

Cu toţii ne dorim să avem vacanţe şi concediii de vis, iar atunci când ne reîntoarcem la birou pe lângă amintirile frumoase imortalizate sau nu cu telefonul mobil să ne putem lăuda colegilor stârnindu-le invidia. De multe ori însă, nu ne atingem ţelul şi ne întoarcem din concediu mai obosiţi şi mai nervoşi decât am plecat. Care sunt elementele care, dacă nu sunt luate în calcul, pot anunţa o catastrofă ne spune Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution.

Primul element care poate naşte probleme şi frustrări ţine de motivaţia vacanţei. „Dacă motivele sunt de genul: să îmi încarc bateriile, să mă odihnesc, să mă distrez, iar vacanţa nu este concepută astfel încât să includă motivele enunţate, mă aleg cu frustrarea de a nu-mi atinge scopul. Dacă motivele sunt: să scap de serviciu, să am cu ce mă lăuda la colegi şi prieteni când mă întorc”, acestea se pot întoarce impotriva mea, dacă nu caut să văd motivele ascunse pentru care îmi doresc să fug de job sau să fiu în centrul atenţiei“, explică specialistul.

Vacanţa nu va compensa în niciun caz frustrarea de a lucra la o firmă sau într-un job care nu-mi place. Astfel de aşteptări pur şi simplu nu sunt realiste, atrage atenţia psihoterapeutul, iar dacă mă voi gândi la vacanţă cu bucurie neştiind însă în ce poate consta, risc să eşuez din nou.

Vacanţa nu va rezolva nici depresia prelungită, chiar dacă voi lenevi toată ziua.

O altă sursă de probleme care ne poate strica vacanţa poate fi o relaţie de cuplu în care cei doi nu au preferinţe comune sau nu se străduiesc să satisfacă aşteptările ambilor parteneri, riscul fiind acela de a apărea certuri şi nemulţumiti.

Copiii reprezinta un capitol extrem de important care trebuie luat în calcul. „Nevoia copiilor este de joacă, iar vacanţa perfectă pentru ei constă în a avea parteneri de joacă. Plimbările lungi, peisajele nemaipomenite, mâncărurile alese şi discuţiile dintre adulţi sunt tot atâtea motive de frustrare pentru copii“, mai spune Constantin Cornea.

Nu în ultimul rând, trebuie avut în vedere bugetul alocat vacanţei. „În cazul în care se fac eforturi prea mari pentru aceasta, atunci aşteptările vor fi foarte mari. Iar dezamăgirile pot aparea foarte uşor. Mai mult decât atât, la intoarcere, presiunea cheltuielilor de vacanţă se vor regăsi în celelalte acţiuni ducând la nemulţumire“, conchide psihoterapeutul.

Cât priveşte diferenţa din punct de vedere psihologic între vacanţă şi concediu aceasta este foarte siplă: „Atmosfera de vacanâî o putem crea oricând: în timpul mesei de prânz, râzând şi glumind sau delectându-ne cu feluri de mâncare deosebite, seri romantice, seri tematice, spectacole, filme, întâlniri cu prietenii, sporturi care se fac cu zâmbetul pe buze, hobby-ri deosebite, întâlniri cu prietenii.  Concediul însă este doar o perioadă mai lungă în care sunteţi liberi, în care vă puteţi întâlni cu toate frustrările personale şi ce va poate face uneori, din toate motivele enunţaţe mai sus, mai mult rău decât bine. Dacă nu vă cunoaşteţi foarte bine şi dacă planurile nu sunt concepute în spiritul vacanţei“.

Prin urmare, patru sunt  recomandările psihologului pentru cineva care vrea o vacanţă de vis:

1.În primul rând, trebuie să şi-o permită financiar;

2.Să nu nu uite că nu trebuie să meargă până la capătul pământului doar de dragul de a fi originali sau superiori:

3. Să încerce să nu îşi chinuie copiii până în 4-5 ani sau chiar mai mult, cu drumuri lungi, doar de dragul de a spune că au petrecut vacanţa împreună cu întreaga familie. Pentru copii scopul vacanţei este foarte simplu: să mai fie copii apropiaţi de vârsta lor, cu care să se poată juca în voie. Doar atât, să se joace…

4.Să nu uite că vacanţa poate să fie în orice zi a săptămânii sau în orice weekend. Scopul principal al vacanţei este să aduca relaxare, zâmbete şi timp petrecut împreună cu cei dragi. Iar asta chiar se poate realiza oricând.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite