Ce mănânci dacă ai intoleranţă la lactoză
0Te simţi balonat ori de câte ori bei un pahar cu lapte? Nu eşti singurul. Aproape 70 la sută din populaţia lumii are intoleranţă la lactoză. Ai acum câteva soluţii la îndemâna ta, pentru a evita neplăcerile digestive.
Majoritatea celor care suferă de intoleranţă la lactoză nu ştiu că au boala şi sunt deseori greşit diagnosticaţi cu diferite afecţiuni gastrointestinale.
Intoleranţa la lactoză este o afecţiune genetică şi este cauzată de deficienţa unei enzime, denumite lactază. Simptomele includ crampe abdominale, vărsături, gaze, balonare şi diaree. Afecţiunea este uşor de tratat şi, deşi nu se cunosc metode prin care să se crească cantitatea de lactază produsă de organism, manifestările pot fi controlate prin dietă.
Fereşte-te de lapte şi unt
Este bine să eviţi laptele, brânza, îngheţata şi untul, deoarece conţin cele mai mari cantităţi de lactoză. Această enzimă este prezentă şi în preparate cum sunt pastele făinoase sau produsele care conţin zer, cheag sau lapte praf.
Ce opţiuni ai?
1 Bea lapte în cantităţi mici, doar în timpul meselor.
2 Foloseşte substituenţi de lactază (disponibili în farmacii) de fiecare dată când ai poftă de lactate.
3 Alege produse lactate special create pentru persoanele cu intoleranţă, cum sunt cele care conţin doar unu la sută lactoză.
Pentru a evita neplăcerile, citeşte cu atenţie etichetele alimentelor pe care le consumi!
4 Pentru sugarii cu intoleranţă la lactoză, există formule speciale de lapte fără lactoză.
5 Alege laptele de soia cu adaos de calciu, pentru a-ţi asigura aportul necesar al acestui mineral.
6 Poţi opta pentru produsele lactate care au în mod natural un conţinut scăzut de lactoză, precum brânza de casă sau schwaitzerul.
Cum recunoşti intoleranţa la lactoză
Dacă bănuieşti că ai putea avea intoleranţă la lactoză, nu mai consuma produse lactate timp de două săptămâni. Dacă te simţi mai bine şi disconfortul gastrointestinal s-a diminuat, poţi începe să reintroduci lactate în alimentaţie, puţin câte puţin, pentru a determina ce cantitate din fiecare produs poţi tolera. Bea puţin lapte sau mănâncă puţină brânză şi aşteaptă două-trei zile pentru a vedea ce se întâmplă. Medicul îţi poate recomanda şi alte teste de diagnostic, inclusiv analize sanguine sau testul hidrogenului în aerul respirat.
Iaurtul, mai puţin dăunător
Mai multe studii au demonstrat că probioticele (bacterii active) găsite în iaurt pot ajuta în digestia lactozei. Atenţie totuşi! Laptele bătut, deşi este fermentat, cauzează totuşi disconfort intestinal.
Dieta este soluţia
O dietă corespunzătoare te va ajuta să scapi de neplăcerile cauzate de intoleranţa la lactoză.
Specialistul nostru
Livia Nena, biolog nutriţionist Bio Nutriliv
Intoleranţa la lactoză obligă persoana afectată să evite laptele şi toate produsele derivate din lapte. Prin urmare, regimul alimentar poate cuprinde proteine (ouă, carne), legume, fructe şi cereale. Lipsa lactatelor din regimul alimentar al persoanei cu intoleranţă la lactoză poate avea urmări asupra sănătaţii prin carenţe de calciu.
De aceea, medicul poate recomanda administrarea de suplimente nutriţionale cu calciu sub formă de tablete (500 - 1.000 mg). Acest nutrient poate fi asimilat şi din alimente cum ar fi: peşte, ouă, cereale, fructe, legume (fasole, năut) şi oleaginoase (nuci).