Ce este „autismul virtual” și cum îl recunoști. Mulți copii sunt afectați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi studii de caz clinice au constatat că mulți copii mici care petrec prea mult timp în fața unui ecran au simptome etichetate drept „autism”. Atunci când părinții îndepărtează aceste ecrane pe o perioada de câteva luni, simptomele copilului dispar. Termenul pentru acest fenomen este „autism virtual” sau autismul indus de ecranele unor dispozitive electronice și a fost inventat de un psiholog clinician român.

autism jpg

Specialiștii au observat că într-un spital de copii a crescut procentul de pacienți cu autism internați. Cauza era necunoscută, așa că, analizând datele colectate de la pacienții internați, s-a descoperit o tendința puternică: copiii prezentați cu autism petreceau 4 ore sau mai mult de 4 ore pe zi, uitându-se la televizor, computer, tabletă sau telefon, notează site-ul csid.ro. 

Așa că specialiștii din întreagă lume, nu doar din România, ci și din Franța și Statele Unite ale Americii, au vrut să afle ce se află în spatele acestei creșteri exponențiale a copiilor diagnosticați cu autism.

Una dintre întrebările pe care și le-au pus specialiștii a fost dacă îndepărtarea ecranelor și a dispozitivelor electronice din viață copiilor mici poate să scadă riscul de autism sau poate chiar să reducă simptomele după ce micuții au fost diagnosticați cu autism.

Pericolele tehnologiei

Doi medici francezi, cu o expertiză în dezvoltarea copilului, dr. Isabelle Terrasse și dr. Anne-Lise Ducanda, au încercat să găsească răspunsuri la această întrebare despre pericolele pe care le au ecranele dispozitivelor elecronice în ceea ce privește copiii cu vârste între 0 și 4 ani.

Intenția acestor medici este să îi avertizeze pe părinți și pe experții din domeniul sănătății despre răspândirea „autismului virtual” și să propună soluții.

Cercetarea celor doi medici francezi a arătat că unii dintre copiii cu vârste cuprinse între 0 și 4 ani, care au fost diagnosticați cu autism, au avut de beneficiat de pe urmă faptului că nu au mai fost expuși la aceste ecrane electronice. Practic, „sursă” autismului lor virtual a fost eliminată.

Dr. Isabelle Terrasse și dr. Anne-Lise Ducanda au observat apoi copiii care au fost diagnosticați cu autism, în spitale. Simptomele acestor copii au dispărut în întregime la o luna după ce a fost eliminat timpul petrecut în față unor ecrane.

„Autismul virtual” este termenul pe care cei doi medici francezi l-au folosit pentru a descrie acest fenomen îngrijorător. Cercetătorii francezi au concluzionat că timpul petrecut în față ecranelor (laptop, tabletă, calculator, smartphone) a împiedicat dezvoltarea creierului acestor copii și i-a împiedicat să își dezvolte o viață socială normală, scrie madinamerica.com.

Creierul unui copil mic nu se poate dezvoltă fără acest simt al atingerii și al interacțiunii cu obiecte și alți oameni. Lumina și zgomotul care vin din ecranele dispozitivelor electronice captează atenția copilului, însă acestea nu duc la dezvoltarea sănătoasă a creierului, atrag atenția psihologii.

Ecranele sunt atât de atrăgătoare, încât copilului îi este greu să își îndrepte atenția și către altceva. Pe scurt, micuțul devine distras de ecran și dependent. Ecranul, totodată, izolează copilul de interacțiunile umane care sunt necesare pentru a crea abilitățile de comunicare și pentru dezvoltarea limbajului. Mai rău, spun psihologii, zgomotul și lumina ce provin de la aceste ecrane - chiar și desenele animate - pot genera emoții dureroase cărora copilul abia le poate face față. Aceste sentimente pot duce la un comportament violent și agresiv la un copil mic.

Copiii mici sunt expuși la ecranele din locuințele noastre mai mult decât este recomandat, de exemplu, De Academia Americană de Pediatrie. Această instituție recomandă că micuții sub vârstă de 2 ani să nu fie expuși deloc la astfel de ecrane ale dispozitivelor electronice, iar copiii mai mari de doi ani ar trebui să aibă o perioada limitată la 2 ore pe zi petrecute în față unui ecran.  

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite