Ce este anxietatea socială
0Dacă eviți cu orice preț interacțiunea cu alte persoane sau îți este teamă că vei fi criticat și considerat anxios, slab, lipsit de inteligență, probabil te confrunți cu anxietate socială.
Anxietatea socială mai este cunoscută și sub denumirea de fobie socială și își face apariția, de regulă, la finalul copilăriei.
Cei care suferă de anxietate socială experimentează, în general, următoarele simptome: tremurături, transpirații abundente, greață și amețeală. De asemenea, se îmbujorează, își fac griji că se vor face de rușine, le este frică să vorbească cu necunoscuți, li se usucă gura, preferă să stea singuri, poartă conversații scurte și evită locurile aglomerate.
De asemenea, la copii, fobia socială se poate manifesta și prin crize de plâns.
Anxietatea socială se poate instala în urma unor evenimente sociale nedorite (bullying) și evenimente de viață neplăcute (abuz fizic și sexual). În plus, un rol în declanșarea acesteia au și factorii genetici (există o persoană în familie care se confruntă cu această tulburare) și biologici.
Tratamentul anxietății sociale presupune terapie cognitiv-comportamentală, terapie de grup sau, după caz, tratament medicamentos. Experții recomandă persoanelor care suferă de fobie socială să-și înfrunte temerile, să-și controleze respirația, să evite consumul excesiv de cafeină, să facă regulat exerciții fizice și să doarmă minimum 8 ore pe zi.