Ce avantaje au pastele din konjac şi ce reţete fantastice poţi preparara cu ele
0Konjac este un arbore străvechi ce creşte în anumite părţi din Asia, acolo unde este folosit în foarte multe mâncăruri tradiţionale. În Europa se găseşte sub formă de produse de tip făină şi paste.
Konjac este uimitor nu numai pentru că are zero calorii, ci datorită numărului crescut de fibre alimentare şi a faptului că nu creşte nivelul de zahăr din sânge, aşa cum o fac carbohidraţii albi procesaţi. Este bogat în vitamine şi minerale, cum ar fi vitaminele A, C, E, D, B1, B2, B6, B12, zinc, proteine, acid folic şi fier.
Rădăcina e konjac conţine glucomannan, o substanţă care are capacitatea de a absorbi până la 100 de ori greutatea sa în apă (de 70 de ori mai mult decat tărâţele de ovăz).
Datorită efectului prebiotic al Konjac-ului asupra sistemului digestiv, studiile dovedesc beneficia acestuia inclusiv în combaterea acneei. Prebioticele nu trebuie confundate cu probioticele, care sunt bacterii vii din iaurt, alte produse lactate şi pastile. Prebioticele provin din fibre vegetale specializate care ajută la hrănirea bacteriilor bune care se află deja în intestinul gros sau colon. Organismul în sine nu digeră aceste fibre vegetale. În schimb, fibrele acţionează ca un fel de „îngrăşământ” pentru a promova creşterea multor bacterii bune aflate deja în tractul digestiv.
Ce conţine făina de konjac
Faina de Konjac NU conţine GLUTEN, nu are gust sau miros.
Valori nutriţionale per 100 gr:
Valoare energetica - 187 kcal
Proteine - 0.91 g
Lipide - 0.52 g (din care acizi grasi saturati - 0.11 g)
Amidon - 3.38 g
Carbohidraţi - 3.38 g (din care zaharuri Fibre - 82.79 g
Sodiu - 0.01 g
Beneficiile produselor pe bază de făină konjac:
Ajută la pierderea în greutate
Glucomananul induce starea de saţietate pentru mai multe ore, încetarea supraalimentării ducând la pierderea în greutate. Un studiu efectuat pe pacienţi obezi a demonstrat că persoanele care au consumat produse cu glucomanan pe o perioadă de 8 săptămâni au reuşit să piardă în greutate. Interesant este că subiecţii nu şi-au schimbat tiparele de alimentaţie sau programul de mişcare.
Reduce nivelul de zahăr din sânge
Cercetările publicate în „Diabetes Care“ au arătat că persoanele care au mâncat alimente pe bază de konjac aveau nivelul de zahăr din sânge mai scăzut. Alte studii asupra persoanelor cu rezistenţă la insulină au arătat că aceste produse pot scădea nivelul A1C şi al insulinei, atâta timp cât sunt consumate în mod regulat.
Scade colesterolul
Fibrele din konkac pot reduce colesterolul LDL (rău) cu aproximativ 10%. Acestea pot fi adăugate în dietă alături de alte alimente care scad colesterolul, cum ar fi ovăzul, fasolea şi orzul.
Hrăneşte bacteriile intestinale
Amidonul rezistent din fibra de glucomanan de konjac nu este descompus în tractul digestiv. În schimb, trece în intestinul gros, unde serveşte drept hrană pentru microbiomul tău (trilioane de bacterii prietenoase care trăiesc acolo).
Cum se gătesc pastele din konjac:
În primul rând, scurgeţi lichidul din paste. Mirosul acestuia provine de la rădăcina brută de konjac, aşa că va trebui să spălaţi bine pastele sub jet de apă de mai multe ori şi să le uscaţi în tigaie sau în cuptorul cu microunde timp de cel puţin 5 minute. Adăugaţi sosul de paste preferat, carne de vită/ pui sau fructe de mare, legume şi condimente.
Produse pe bază de făină konjac găseşti AICI
Reţete cu făine de konjac
Cozonac dietetic impletit
Ingrediente:
90 g Mix de fibre cu faină de konjac NoCarb Noodle
40 g unt (sau ulei de cocos)
1 plic praf de copt
Un varf de sare
Putină curcuma (opţional, dacă ouale nu sunt frumoase şi galbene, deoarece curcuma este doar pentru culoare)
3 ouă mici sau 2 ouă mari
55 g chefir
100 g indulcitor
70 g ricotta
Vanilie după gust
10 g drojdie amestecată cu o lingură de apă caldă
Modul de preparare AICI.
Gomboţi cu prune (galuşte cu prune)
Ingrediente:
2 ouă
2 linguri ulei de cocos
1 banană coaptă (de dimensiuni medii)
Un varf de sare
1-2 linguri indulcitor
Vanilie după gust
6-7 linguri mix faină NO CARB
Prune (fără sâmburi)
1 linguriţă scorţişoară
Pesmet, nucă macinată
Modul de preparare AICI.