Cât de periculos pentru sănătate este consumul de ciuperci halucinogene în scop recreațional

0
Publicat:

Ciupercile halucinogene câștigă rapid popularitate, alimentând o „renaștere psihedelică” pe măsură ce tot mai mulți oameni sunt interesați de beneficiile lor pentru sănătatea mintală. Cu toate acestea, experții avertizează că utilizarea lor în mod recreațional poate face mai mult rău decât bine.

Ciupercile halucinogene pot avea mai multe efecte negative FOTO Shutterstock
Ciupercile halucinogene pot avea mai multe efecte negative FOTO Shutterstock

Testele clinice care explorează psilocibina ca tratament inovator pentru afecțiuni mintale au dus la o proliferare a companiilor psihedelice și a retragerilor în țările unde sunt legale. În același timp, tot mai mulți oameni cumpără această substanță, care este clasificată drept drog de clasa A în Marea Britanie, pe piața neagră, transmite The Guardian.

Conform celor mai recente date ale Oficiului Național de Statistică, psilocibina a fost singurul drog ilegal al cărui consum a crescut în 2024, cu o creștere de 37,5%, ajungând la 1,1% din populația cu vârsta între 16 și 59 de ani. Aceasta reprezintă aproximativ 300.000 de persoane, făcând drogul aproape la fel de popular ca ecstasy.

Efecte negative

Deși studiile clinice arată rezultate promițătoare, dovezile emergente sugerează că persoanele care consumă psilocibină în afara acestor medii pot suferi efecte negative, cum ar fi anxietate, traume, insomnie, distorsiuni vizuale persistente (HPPD) și sentimente de depersonalizare.

Medicii generaliști, psihiatrii și terapeuții, de multe ori, nu au cunoștințele necesare pentru a trata aceste efecte și uneori diagnostică greșit pacienții cu psihoză sau manie, avertizează experții.

Jules Evans, directorul proiectului academic Challenging Psychedelic Experience, care monitorizează evenimentele adverse, a intervievat persoane „în crize teribile” care nu aveau nicio idee că pot experimenta dificultăți severe timp de zile, săptămâni, luni sau chiar ani. Unii dintre aceștia au fost internați după ce au povestit psihiatrilor experiențele lor.

Dificultățile pot fi agravate de așa-numiții antrenori de integrare psihedelică, de la care oamenii caută sprijin.

Consecințe pe termen lung

Deși este dificil de stabilit frecvența problemelor post-psihedelice, cercetările recente au arătat că 8,9% dintre respondenții care au folosit psihedelice în mod regulat de-a lungul vieții au raportat probleme ce au durat mai mult de o zi.

Ed Prideaux, care a cercetat efectele adverse după ce a suferit de HPPD, a spus că, ani mai târziu, încă mai vede „scântei ciudate”, pereți care par să se topească și alte iluzii optice. El a remarcat că „practic toată lumea” din comunitatea psihedelică a avut cel puțin o experiență similară.

Cazuri precum cel al pilotului american Joseph Everson, care a prăbușit un avion la două zile după ce a consumat ciuperci halucinogene, sugerează că flashback-urile necesită mai multă cercetare.

În Europa, există patru clinici care oferă ajutor specializat, cea mai cunoscută fiind Ambulanz Psychedelische Substanzen din cadrul spitalului universitar Charité din Berlin. Aceasta oferă consultații online pentru clienți internaționali. Fondatorul clinicii, psihiatrul Tomislav Majić, a creat-o în 2018 după ce a observat că pacienții aveau experiențe negative cu clinicienii care nu erau familiarizați cu efectele și riscurile psihedelicelor.

Soluție pentru problemele mintale

Timmy Davis, fondatorul Psychedelic Experience Clinic, prima clinică de acest gen din Marea Britanie, a menționat că utilizatorii recreativi caută sprijin fără stigmatizare. „Unii văd psihedelicele ca o soluție pentru problemele lor mintale, deși nu le înțeleg pe deplin”, a spus el.

David Erritzoe, profesor asociat în cercetarea psihedelicelor la Imperial College London, a avertizat că psihedelicele pot amplifica sugestibilitatea, făcând oamenii să creadă că au descoperit amintiri ascunse. „Avem nevoie de mai multe strategii pentru a informa oamenii despre aceste fenomene și pentru a oferi sprijin adecvat.”

Deși psilocibina este relativ sigură din punct de vedere fizic, efectele psihologice pot fi dificile. Riscurile principale includ vârsta tânără, tendința spre nevrotism, lipsa de pregătire și mediile nesigure.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite