Care este cel mai mare pericol pentru sănătate când zbori mult cu avionul. Ce a pățit o tânără: „Regret enorm”

0
Publicat:

O tânără care a dormit pe aproape tot parcursul unui zbor de la Londra la Adelaide (Australia) a lansat un avertisment cu privire la importanța purtării ciorapilor de compresie și a mișcării în timpul zborurilor pe distanțe lungi, după ce s-a trezit cu un cheag de sânge periculos la un picior, potrivit Daily Mail Online.

Lois Chitticks. FOTO Tik Tok
Lois Chitticks. FOTO Tik Tok

Zborul despre care vorbește tânăra a avut loc pe 31 decembrie și a durat 20 de ore.

„Am dormit tot drumul (...). Două zile mai târziu, piciorul stâng a început să mă ardă și să se umfle. Se simțea mai cald decât celălalt picior și mă enerva atât de mult, încât nu puteam să dorm”, a relatat Lois Chitticks, în vârstă de 26 de ani, pentru FEMAIL.

A crezut că este vorba despre o întindere musculară, dar cauza durerii s-a dovedit a fi un cheag de sânge cu care s-a ales tocmai pentru că a stat aproape nemișcată în timpul zborului.

Mai exact, testul de sânge și ecografia efectuate au confirmat că avea o tromboză venoasă profundă de 4 cm.

A aflat că riscurile de formare a cheagurilor de sânge sunt mai mari după zborul cu avionul, din cauza perioadelor lungi de imobilitate și a presiunii atmosferice reduse și că riscul este mai mare în cazul celor care au probleme de circulație, fumează, au antecedente familiale și/sau iau anumite medicamente.

„Regret enorm acest lucru acum”

Și-a adus aminte că tatăl ei a avertizat-o să se miște frecvent și i-a dat șosete de compresie pe care să le poarte, dar mărturisește că i-a ignorat sfatul.

„În timpul zborului nu m-am ridicat deloc, deoarece mă simțeam atât de confortabil pe scaunul meu de pe culoar. M-am ridicat o singură dată la sfârșitul ambelor zboruri pentru a merge la baie - în afară de asta, am dormit tot timpul. Regret enorm acest lucru acum”, a spus ea.

Întrucât este tânără și sănătoasă, medicii i-au recomandat să aștepte ca cheagul să se dizolve de la sine, însă va avea nevoie de controale în următoarele două luni:

„Au spus că este o tromboză mare și că va trebui să fiu atentă în următoarele trei până la șase luni. Acum voi fi predispusă la ele în viitor și va trebui să port și șosete de compresie. Dacă nu dispare sau se mișcă, va trebui să iau anticoagulante până la un an”, a spus ea.

„Sunt îngrijorată că ar putea migra sau că voi fi predispusă la cheaguri mai târziu în viață. Mă simt și prost, deoarece ar fi trebuit să mă ridic de câteva ori în (timpul zborului)”, mai spune tânăra.

Pentru a-i alerta și pe alții, Lois și-a împărtășit experiența într-un videoclip TikTok, devenit viral.

Pericolul există şi în cazul călătoriilor mai scurte

Amintim că zborurile lungi cresc riscul de blocare a vaselor de sânge cu cheaguri, din cauza lipsei de mişcare. Însă pericolul există şi în cazul călătoriilor mai scurte cu avionul, mai ales la persoanele sensibile.

Categoriile de persoane cu cele mai mari riscuri de a suferi de tromboze pe fondul „sindromului călătorului” sunt obezii, vârstnicii, femeile care iau pilule contraceptive şi persoanele cu tulburări de coagulare a sângelui. Acestea ar trebui să aleagă să stea în avion pe locurile de la culoar, dar şi să poarte ciorapi speciali, de compresie şi să se ridice periodic de pe scaun şi să realizeze exerciţiile recomandate de personalul de zbor (care apar, în multe cazuri, pe pliantele din scaunul avionului).

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite