Tratament refuzat din cauza denumirii. „Îi sperie cuvântul! Până ieșim din negura Evului Mediu va mai trece timp”

0
0

Un tratament care poate schimba radical viața pacienților diagnosticați cu Parkinson este greu de instituit. „Au rămas ei cu o idee că această apomorfină e morfină”, spune neurologul Renică Diaconescu.

Boala Parkinson poate determina în timp imobilizarea totală FOTO: Pexels
Boala Parkinson poate determina în timp imobilizarea totală FOTO: Pexels

Tratamentul cu apomorfină este disponibil gratuit, de relativ puțin timp, prin program național, pentru pacienții din România diagnosticați cu Parkinson, deși în lume se folosește de aproximativ zece ani. Apomorfina, spre deosebire de terapiile deja existente, s-a dovedit că poate schimba radical viața pacienților afectați de boala degenerativă care îi țintuiește în cele din urmă la pat. Concret, injectată subcutanat în momentul în care pacientul „înțepenește”, între dozele de tratament oral, această substanță are efectul de a repune pacientul pe picioare în doar câteva minute.

Doza recomandată se stabilește de către medicii neurologi în urma unor teste amănunțite, pentru că tratamentul cu apomorfină, oricât de mult bine le-ar face anumitor pacienți, nu este suportat la fel de toată lumea, putând să dea și reacții adverse. Toate acestea sunt însă monitorizate în perioada de testare, așa încât pacienții chiar nu au de ce să se teamă.

Nu frica de posibile reacții îi face însă reticenți pe pacienți, spune medicul neurolog Renică Diaconescu, șeful secției Neurologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina, ci denumirea medicamentului.

„Au rămas ei cu o idee că această apomorfină e morfină. Cuvântul ăsta îi sperie. Nu este, este un derivat de morfină, cu acțiune dopaminergică, nu are nicio legătură cu morfina, numai că oamenii care „se pricep la medicină”, să spunem în ghilimele, chiar și medici, îi îndeamnă pe pacienți să nu urmeze acest tratament, pentru că e morfină. Până când ieșim din negura Evului Mediu vom mai avea, va mai trece timp”, a reacționat medicul neurolog, mâhnit că pacienții nu își dau șansa de a avea o viață cât mai aproape de ceea ce făceau înainte de Parkinson.

Cum se administrează

Pacienții deja diagnosticați cu Parkinson, în cazul cărora terapiile pe care le urmează nu-i mai ajută foarte mult, ajungând la imobilitate parțială sau totală, sunt eligibili pentru acest tratament injectabil pe care și-l pot administra singuri, asemeni tratamentului injectabil cu insulină, de exemplu.

„Pacientul își injectează singur aceste substanțe atunci când nu mai poate merge, când se oprește efectul medicamentelor pe care le ia per os (n. red. - pe gură). La aceștia le și dăm, au un moment când efectul s-a oprit și ei rămân înțepeniți, o oră-o oră jumătate-două ore. Ei, acela e momentul în care se administrează această apomorfină. Este un pen cu care își administrează singuri, pacientul știe doza, am fixat-o la început, și la cinci minute după administrare începe să meargă”, a explicat medicul Renică Diaconescu.

Testarea pentru apomorfină și efectul neașteptat

Noua terapie este disponibilă la Spitalul Județean de Urgență Slatina din vara acestui an. Primul pacient care a beneficiat este o femeie în vârstă de 71 ani, imobilizată la pat, care și-a recăpătat la scurt timp o bună parte din mobilitate, începând să-și miște membrele și chiar să facă pași. Este însă unul dintre puținele cazuri de pacienți care au acceptat să încerce terapia. O parte dintre pacienții neurologici nu știu de oportunitate, nefiind informați de către medicii de familie, o alta se află sub influența aparținătorilor, crede medicul neurolog.

„Nu-i trimit pe pacienți, e și o rezistență sau o necunoaștere din partea aparținătorilor... Eu am titrat cam patru-cinci, chiar șapte, cred. Dintre aceștia, doi au rămas cu apomorfină, la restul nu s-a dovedit a fi boală Parkinson și au renunțat total la tratament”, a mai spus șeful secției Neurologie.

Problema pacienților diagnosticați eronat cu Parkinson a mai fost semnalată, de altfel, de către dr. Diaconescu. Peste 750 pacienți care au oficial acest diagnostic sunt doar pacienții din evidențele SJU Slatina. Cu toții ar trebui reevaluați și stabilit dacă suferă sau nu de Parkinson, testarea pentru tratamentul cu apomorfină ducând și la o astfel de triere.

Dozele se stabilesc în spital

Tratamentul cu apomorfină poate fi instituit, la acest moment, doar în urma testării în spital, deși pentru viitor se dorește ca metoda să fie instituită și în ambulatoriu.

„Se va putea face, în timp, și în ambulatoriu această titrare, numai că, dacă are efecte adverse, nu ai patul în care să-l ții pe pacient acolo. Trebuie să-i faci electrocardiogramă înainte și să ia un medicament antivomitiv timp de două-trei zile”, a mai precizat dr. Diaconescu.

Ce se poate face însă și în ambulatoriu, și este o măsură care s-a decis în acest an la SJU Slatina, este ca neurologul să consulte pacientul din trei în trei luni și să-i evaluaze în mod real starea de sănătate, nu pe baza a ceea ce spun rudele. Asta pentru că ani la rând s-a practicat metoda înmânării rețetelor pentru tratamentul necesar doar către aparținători, rudele motivând cel mai des că pacienții nu sunt deplasabili.

Slatina


Ultimele știri
Cele mai citite