Beneficiile zahărului de cocos. Merită să dai pe el de zece ori mai mult decât pe zahărul alb?

0
Publicat:

Multă lume încearcă să elimine zahărul alb din alimentație sau să îl înlocuiască cu alternative considerate a fi mai sănătoase. Unele persoane optează pentru zahărul de cocos. Specialiștii explică ce beneficii are dar și cine n-ar trebui să-l consume.

Zahăr de cocos. FOTO Pinterest
Zahăr de cocos. FOTO Pinterest

Este folosit de mii de ani în Asia de Sud și Sud-Est, iar în zilele noastre multă lume îl consideră un substitut mai sănătos al zahărului clasic sau al îndulcitorilor.

Este cu mult mai scump față de zahărul alb, dar are câteva beneficii, adesea supraevaluate, care îi fac pe cei hotărâți să elimine zahărul alb să dea și de zece ori mai mult decât pe clasica alternativă.

Cât de sănătos este zahărul de cocos

Potrivit unor studii, zahărul din flori de nucă de cocos ar fi de preferat celui rafinat, întrucât nu provoacă fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge pe parcursul zilei și are un indice glicemic mai scăzut. Ceea ce conferă acest avantaj este inulina, o fibră conținută de zahărul din cocos, care încetinește absorbția glucozei în organism, potrivit DOC.

Grație acestei proprietăți, zahărul de cocos poate fi consumat (cu moderație) și de diabetici.

Deși inulina din zahărul de cocos poate juca un rol în scăderea indicelui glicemic, nu este clar dacă acest lucru face zahărul de cocos mai sănătos pentru persoanele care au nevoie de îndulcitori cu impact redus, potrivit sursei citate.

Mulți dintre cei care îl folosesc mizează și pe gustul cu o ușoară tentă de caramel, dar mai ales pe nutrienții pe care acest tip de zahăr îi conține, ca, de exemplu, potasiu. Specialiștii spun însă că doar o cantitate mare, de peste 20 de lingurițe, ar fi echivalentul a un sfert din necesarul zilnic de potasiu, ceea ce îl face irelevant din acest punct de vedere.

Zahărul de cocos conține și fier, zinc, calciu, polifenoli și antioxidanți, vitamine din grupul B, dar în cantități mici.

Nu toată lumea poate consuma zahăr de cocos

Specialiștii recomandă moderație, mai ales în cazul persoanelor care suferă de diabet, boli metabolice, digestive, hepatice sau renale.

O altă reomandare a specialiștilor este să ceară opinia unui un medic nutriționist pentru stabilirea cantității zilnice permise.

Este bine de știut și că zahărul de cocos are un conținut ridicat de fructoză, un tip de zahăr care, în organismul nostru, se transformă rapid în grăsime. Ficatul este singurul organ care poate descompune fructoza, iar unul dintre rezultatele acestei descompuneri este apariția trigliceridelor, o formă de grăsime.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite