Beneficiile deliciosului Kaki. Proprietățile care i-au adus supranumele de „fructul miracol”

0
Publicat:

Exoticul și deliciosul Kaki sau Persimmon, un fruct din ce în ce mai prezent în supermarketuri, are o lungă serie de beneficii pentru sănătate, datorită substanțelor active pe care le conține.

Kaki. FOTO Institutul Mărăcineni
Kaki. FOTO Institutul Mărăcineni

Kaki este fructul unui copac înalt de aproximativ 10 metri, care poartă numele Diospyros ( în greaca antică, „fructul divin” sau „hrana lui Zeus”) şi care face parte din familia Ebenaceae.  Există mai multe specii Diospyros kaki, cea mai cultivată fiind în Asia, respectiv Japonia şi China.

Supranumit fructul miracol 

Kaki se numără printre fructele cu cel mai consistent conţinut nutriţional. Este bogat în vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P şi vitamina C, minerale precum sodiu, potasiu, magneziu, seleniu şi cantităţi mici de fier şi zinc. 

Stimuleaza imunitatea organismului

Fructul, de mărimea unei piersici, este o sursă excelenta de substanțe cu proprietăți antioxidante, ceea ce-l recomandă pentru întărirea sistemului de apărare al organismului,  spune, pe pagina alegesanatos.ro, dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportivă.

Pentru a beneficia cât mai mult de excelentele proprietăți ale acestui fruct, se recomandă consumarea lui cu tot cu coaja.

„Este demonstrat faptul că persoanele care consumă zilnic fructul kaki sunt protejate împotriva acestei maladii mortale. O altă substanță implicată în stimularea directă a celulelor implicate în apărarea organismului este licopenul. Fructul kaki conține și acest antioxidant cu rol antitumoral, fiind astfel considerat un aliment care protejează împotriva cancerului de prostată, de plămân, de stomac și de intestin gros”, mai spune medicul.

Un fruct diuretic si energizant

Kaki contine și o cantitate importantă de potasiu, mineral responsabil de eliminarea excesului de apă din organism. Fiind sărac în sodiu, dar bogat în potasiu, poate fi de un real folos celor care se luptă cu valori crescute ale tensiunii arteriale.

Excelent pentru sportivi

100 de grame de Kaki au aproximativ 70 de calorii, majoritatea constituite din zaharuri complexe care contribuie la nivelul de energie furnizat organismului, motiv pentru care poate fi luat în considerare ca o alternativă la cafea sau băuturi energizante.

Fructul este excelent pentru sportivi, deoarece asigură o cantitate bună de zaharuri pentru a putea face față efortului fizic.

Sursă excelentă de fibre

Kaki este o sursa foarte bună de fibre, în special dacă este consumat cu tot cu coaja, mai spune medicul. Datorită acestui aspect, poate contribui la scăderea nivelului de grăsimi din sânge și, implicit, la reglarea colesterolului sanguin.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite