Beneficiile consumului de lapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile arată că un român din trei consumă un pahar cu lapte zilnic. Acest obicei nici că putea fi mai sănătos: laptele asigură necesarul de calciu de care avem nevoie şi ajută la prevenirea apariţiei multor boli.

Pasteurizat sau UHT?

image

Specialiştii înclină balanţa mai degrabă în favoarea laptelui UHT (Ultra High Temperature) decât a celui pasteurizat simplu, deoarece acesta din urmă îşi păstrează integral proprietăţile nutritive. Laptele UHT se mai numeşte şi ultrapasteurizat, deoarece se obţine prin expunere, pentru o perioadă de 3-4 secunde, la 135-140 de grade Celsius.

Ulterior,este răcit rapid până la temperatura mediuluiambiant şi ambalat într-un sistem închis, steril, pentru a împiedica reinfectarea cu bacterii din atmosferă. Specialiştii spun că prin această metodă sunt mai bine păstrate mineralele şi vitaminele şi, totodată, eliminate toate microorganismele care ne pot pune sănătatea în pericol.

În schimb, laptele pasteurizat simplu se obţine prin ridicarea, timp de 30 de minute, a temperaturii la minimum 72 de grade Celsius. Prin această metodă, laptele este sărăcit de vitamine şi de minerale. De asemenea, cantitatea de calciu este mai mică, iar  laptele se digeră mai greu.

Întăreşte muşchii

image

Proteinele din lapte (zerul şi cazeina) sunt asimilate de organism în proporţie de 97 la sută, fiind metabolizate de patru ori mai uşor decât alte tipuri de proteine, precum cele din pâine. Cazeina este o proteină specifică numai laptelui. Aceasta joacă un rol important în coagularea laptelui cu ajutorul fermenţilor, proces în urma căruia rezultă brânza.

În schimb, zerul rezultă în procesul de preparare a diferitelor tipuri de brânzeturi. Acesta conţine vitamine din complexul B, calciu, potasiu şi iod. Zerul poate fi băut şi ca atare, fiind recunoscut pentru efectul său revigorant. Prin urmare, se recomandă după efort fizic susţinut, fiind un aliment ideal pentru întărirea muşchilor. Se poate cumpăra din magazinele unde se comercializează brânzeturi.

Util în curele de slăbire

image

Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din Tennessee au constatat că persoanele supraponderale care consumă trei pahare cu lapte zilnic reuşesc mult mai uşor să elimine grăsimea din jurul taliei decât restul. În procesul de ardere a grăsimilor sunt implicate, pe lângă calciu, şi proteinele din compoziţia laptelui.

De aceea, în curele de slăbire, suplimentele de calciu nu sunt la fel de eficiente precum laptele. Pe lângă cele trei pahare de lapte băute zilnic, nu trebuie uitate nici exerciţiile fizice ori adoptarea unei alimentaţii sărace în grăsimi şi în carbohidraţi. De aceea, evită pe cât posibil orezul alb, produsele de patiserie, pastele făinoase, pâinea albă, cerealele rafinate şi carnea de porc.

Ştiai că 250 ml de lapte integral...

image

…are aceeaşi cantitate de proteine ca un ou, dar mai multă vitamina B12?

image



…conţine jumătate din doza zilnică de vitamina D recomandată adulţilor?

…are jumătate din cantitatea de colesterol conţinută în 100 de grame de cod?

…este la fel de bogat în magneziu ca o banană?


image

Specialistul nostru
Livia Nena


biolog nutriţionist

Laptele este un aliment indispensabil în primele luni de viaţă. Acesta conţine toate elementele de care are nevoie organismul în primele faze de după naştere. Ulterior, marea lui calitate este conţinutul în calciu cu o formulă sută la sută compatibilă cu organismul.

Sub formă de iaurt sau de lapte bătut, acesta devine un adevărat medicament pentru sănătatea intestinelor.  Persoanele cu intoleranţă la lactoză însă trebuie să evite produsele şi derivatele din lapte. Acestea pot beneficia de calciu din suplimente alimentare sub formă de tablete şi, de asemenea, pot apela la produse probiotice sub formă de capsule, care sunt la fel de eficiente.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite