Ba e cald, ba e frig. Cum îți afectează sănătatea fluctuațiile de temperatură
0După o perioadă de răcire a vremii, meteorologii au anunțat că valorile termice vor crește duminică, 22 septembrie, până la 28 de grade. Fluctuațiile de temperatura pot influența starea de sănătate.
„Copiii sunt prietenii nr. 1 ai virusurilor”
Nu ești singurul care se confruntă brusc cu simptome asemănătoare răcelii în această perioadă a anului. Cei mai mulți oameni sunt predispuși să răcească toamna și iarna, deși este mai degrabă un efect indirect al vremii, a declarat pentru Yahoo News dr. Thomas Russo, profesor și șef al departamentului de boli infecțioase de la Universitatea Buffalo din New York.
„Fluctuațiile de temperatură nu au un impact direct asupra sănătății dvs. din punctul de vedere al bolilor infecțioase”, a declarat el, „dar, pe măsură ce ne apropiem de lunile mai reci, petrecem mai mult timp în casă, unde ești mai predispus să iei un virus”.
Potrivit unor cercetări recente, nivelurile scăzute de umiditate care pot apărea atunci când temperaturile scad pot permite virusurilor să se dezvolte.
Însă senzația de frig cauzată, de exemplu, de o scădere neașteptată a temperaturii nu va duce, de fapt, la răceală, a precizat dr. William Schaffner, specialist în boli infecțioase și profesor la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt. „Acesta este un mit comun”, a mai adăugat acesta.
Totuși, fluctuațiile de temperatură și timpul petrecut mai mult în interior coincid cu revenirea copiilor la școală - ceea ce poate crește șansele de îmbolnăvire. „Copiii sunt prietenii nr. 1 ai virusurilor”, spune Russo. „Ei au tendința de a lua tot felul de lucruri și de a le aduce acasă, în familie.”
Probleme de respirație
Există câteva motive posibile pentru acest lucru. „Fluctuația temperaturilor poate fi legată de o calitate tot mai proastă a aerului”, a menționat dr. Purvi Parikh, alergolog și imunolog la Allergy and Asthma Network.
Dacă temperaturile rămân mai ridicate decât de obicei sau revin la niveluri mai ridicate după ce au scăzut, pot apărea sezoane mai lungi de alergii, pot duce la creșterea polenului și la creșterea concentrațiilor de polen în mediu, susține dr. Amanda Dilger.
Cei care suferă de astm pot fi deosebit de afectați în această perioadă, potrivit lui Parikh. „Dacă sezonul alergiilor este mai rău, la fel este și astmul”, spune ea. „De asemenea, schimbările reale de temperatură de la cald la rece sau de la rece la cald declanșează astmul, provocând contractarea căilor respiratorii.”
Parikh spune că același lucru poate fi valabil și în cazul trecerii de la aerul uscat care vine adesea cu temperaturi mai scăzute la umiditatea ridicată care este mai frecventă atunci când este cald afară.
Mâncărimi ale pielii și alte probleme
Schimbările de temperatură pot duce la apariția unor afecțiuni cronice, inclusiv eczeme, spune Parikh. Acest lucru poate determina persoanele cu această afecțiune să aibă un risc mai mare de simptome inconfortabile, cum ar fi mâncărimea, uscăciunea și roșeața pielii, a afirmat ea.
Chiar și persoanele fără eczemă se pot confrunta cu o scădere a elasticității normale a pielii lor, împreună cu modificări ale texturii pielii, spune Parikh.
„Temperaturile în creștere sunt asociate cu creșterea numărului de vizite la camera de urgență din cauza agravării bolilor cardiace, pulmonare, renale și psihiatrice”, susține Dilger. „Căldura este, de asemenea, asociată cu reducerea funcției cognitive și scăderea productivității”.
Cum să rămâi sănătos
În ceea ce privește menținerea sănătății în condiții meteorologice imprevizibile, medicii recomandă să acorzi atenție prognozei meteo.
Dacă suferi de astm, Parikh subliniază importanța utilizării medicamentelor, conform prescripției medicale. „Alergiile și astmul care sunt bine controlate sunt mai puțin susceptibile de a se agrava, chiar și atunci când aceste schimbări lovesc”, spune ea.
Igiena atentă a mâinilor, limitarea contactului cu persoanele care sunt în mod evident bolnave și purtarea unei măști în spațiile aglomerate sunt alte câteva recomandări ale medicilor.