Răceala se manifestă mai grav la bărbați decât la femei. Cercetători: „Tind să aibă un sistem imunitar mai slab”
0Oamenii de știință au explicat de ce bărbații răcesc mai ușor decât femeile. S-au făcut numeroase glume pe acest subiect, iar termenul de „gripă bărbătească” a devenit o ironie la adresa bărbaților cu infecții respiratorii minore, care își exagerează simptomele.
„Gripa bărbătească” nu este o afecțiune diagnosticabilă și, bineînțeles, nu toți bărbații se comportă în acest fel. Lăsând glumele la o parte, experții spun însă că sunt niște diferențe imunologice fascinante care există între sexe - nu numai la oameni, ci și la alte specii.
„Sunt informații care întăresc ideea că bărbații și femeile, suferă efectele infecției în mod diferit”, a spus Marlene Zuk, profesor de ecologie, evoluție și comportament la Universitatea din Minnesota, potrivit The New York Times.
Bărbații tind să aibă un sistem imunitar mai slab. S-a dovedit faptul că bărbații sunt mai susceptibili să sufere infecții mai severe decât femeile atunci când se îmbolnăvesc. Acest lucru a fost văzut în primele zile ale pandemiei de Covid, când bărbații aveau rate mai mari de spitalizare și deces. Același lucru a fost valabil și în timpul pandemiei de gripă din 1918, când au murit mult mai mulți bărbați decât femei, se arată în studiile cercetătorilor.
„O parte dintre aceste lucruri ar putea fi explicate prin comportament”, a spus dr. Matthew Memoli, cercetător principal la Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase. Cercetările arată că, în general, bărbații iau mai puține măsuri de precauție pentru a evita îmbolnăvirea, cum ar fi purtarea unei măști sau spălarea mâinilor.
De asemenea, bărbații tind să se implice mai mult în comportamente nesănătoase, cum ar fi fumatul sau consumul de alcool, și sunt mai reticenți în a solicita asistență medicală. Toate acestea duc, în final, la rezultate mai grave atunci când aceștia se îmbolnăvesc.
Dar studiile, făcute la animale și la oameni, arată că există diferențe biologice atunci când vine vorba de sistemele imunitare masculine și feminine.
„Femeile adesea produc răspunsuri imune mai mari”, indiferent de boală, a spus Sabra Klein, profesor de microbiologie moleculară și imunologie la Universitatea Johns Hopkins.
Diferențele între sexe apar chiar înainte ca o infecție să se instaleze. Celulele imunitare ale femeilor sunt mai rapide la detectarea invadatorilor străini, cum ar fi virușii sau bacteriile. Când este identificată o amenințare, sistemul imunitar feminin eliberează mai multe proteine inflamatorii, numite citokine. De asemenea, produce mai mulți anticorpi ca răspuns la virusuri și vaccinuri, care ajută la combaterea unei infecții.
Deși există diferențe individuale, de obicei femeile „tind să inițieze aceste tipuri de răspunsuri mult mai rapid”, a spus dr. Klein, fiind obținute o producție mai mare de proteine imunitare.
Se crede că genetica joacă un rol important. Există puține cercetări cu privire la motivul pentru care există această diferență de imunitate între bărbați și femei, dar experții spun că probabil se reduce la evoluție și procreare. Dr. Zuk a emis ipoteza că aceste diferențe au apărut ca un fel de compromis, în care biologia masculină acordă prioritate procreării în detrimentul longevității, în timp ce pentru femele „este mai bine doar să se ferească de boli și să fie în preajmă pentru a avea grijă de descendenții tăi”.
Indiferent cine ești, că ești femeie sau bărbat, nu uita că e bine să mergi la medic atunci când ai probleme de sănătate.