Ai des probleme cu stomacul? Uite 7 alimente pe care le mănânci zilnic și sunt greu de digerat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Te balonezi ușor, ai crampe sau te simți inconfortabil imediat după ce ai mâncat? Uite ce anume din alimentația ta zilnică îți provoacă cel mai mare disconfort.

alimente greu de digerat   profimedia 0394266680 (1) jpg

Să ții evidența a tot ceea ce mânânci și bei într-o zi poate părea o sarcină plictisitoare. Dar dacă încerci să identifici alimentele care îți provoacă probleme digestive este o necesitate. Deigur, unele gustări viu colorate sunt vinovate în mod evident, dar știai că există și alte alimente pe care le consumi în mod regulat și pe care organismul tău se luptă să le digere?

Revista „Insider“ a publicat un top al alimentelor care sunt greu de procesat de către organism, potrivit unor studii realizate de doi experți americani în nutriție, dieteticienii Chelsea Amengual și Brynn McDowell. Uite 7 alimente pe care le mănânci zilnic și sunt greu de digerat:

1. Cartofii prăjiți și puiul prăjit

Procesul de prăjire face ca alimentele să fie foarte uleioase și grase. Așa că până și cele mai banale delicatese prăjite, cum ar fi cartofii prăjiți ori puiul prăjit, sunt greu de asimilat. Și, chiar dacă sunt cel mai la îndemână de preparat, ca orice prăjeală pot provoca diaree, balonare și constipație, dar pot și agrava afecțiuni medicale precum boala inflamatorie intestinală.

2. Pastele și orezul

Par ușor de făcut și inofensive pentru stomac, dar carbohidrații dau mari probleme digestiei. Practic, tot ce înseamnă orez, paste, covrigei, gogoși și produse de patiserie sunt alimente bogate în carbohidrați și, prin urmare, dăunătoare pentru organism, deoarece provoacă o inflamație crescută. 

3. Produsele lactate

Le avem în alimentația noastră încă din copilărie, dar, pe măsură ce ne maturizăm, ar trebui să renunțăm la consumul de lapte, iar cel de brânzeturi să fie unul rațional. Dar cui nu-i place un toping extra cheese? Ei bine, multe produse lactate sunt imposibil de dificil, dacă nu chiar imposibil de digerat pentru unele persoane, pentru că prezența lactozei cauza apariția de gaze, balonare și, în unele cazuri, chiar greață.

De pildă, acel milkshake cu frișcă cu care te-ai răsfățat dimineață ar putea fi cauza durerilor tale de stomac. "Unele persoane nu au enzima necesară pentru a digera lactoza, un zahăr natural din produsele lactate", ne explică Chelsea Amengual.

Cu toate acestea, chiar dacă ai intoleranță la lactoză, s-ar putea să tolerezi bine iaurturile și brânzeturile maturate, și asta pentru că bacteriile din aceste produse se hrănesc cu zaharuri și fac digestia în locul tău.

4. Cafeaua

Este "ceasul deșteptător" al celor mai mulți dintre noi, care nu ne începem ziua corespunzător fără o ceașcă de cafea. Și, totuși, aceeași cafeină care ne ajută să ne trezim și ne dă energie timp de ore bune crește producția de acid gastric în stomac și poate provoca arsuri, deshidratare și chiar diaree. Recomandarea este să nu bem niciodată cafeaua pe stomacul gol!

5. Fasolea, mazărea, lintea

Sunt cei mai buni consumatori de glicemie din sânge și alimentele preferate din timpul postului. Numai că fibrele conținute, pe care le căutăm tocmai pentru a curăța sângele de toxine, sunt greu de digerat, deoarece stomacul are nevoie de mai mult efort pentru a le descompune. De aceea, alimentele ca lintea, fasolea și mazăre e bine să le consumi cu moderație, deoarece pot produce la gaze, balonare și alte probleme stomacale.

6. Citrice și fresh-uri din citrice

Ce poate fi mai bun, dimineața, lângă micul dejun, decât un fresh de grapefruit sau de portocale? Deși aduc un aport important de vitamina C și fibre, citricele pot provoca iritații stomacale și intestinale, din cauza componentei acide pe care o conțin. Concret, consumul lor tinde să agraveze simptomele refluxului gastric și să producă senzația de arsură pe esofag.

7. Ardeiul iute

Este atât de bun pentru circulația sangvină (tensiune), activitatea cardiacă (inimă) și creșterea metabolismului (slăbire), încât mulți l-ar consuma la fiecare masă. Unde mai pui că cei obișnuiți să mănânce picant dezvoltă o obișnuință de a-și adăuga piper sau fulgi de chili aproape la fiecare mâncare. Doar că mâncarea picantă provoacă gaze, balonare, arsuri la stomac, reflux acid și chiar dureri de stomac. Recomandarea este să evităm ardeiul iute mai ales la cină.

FOTO: Profimedia

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite