Articol publicitar

5 ajutoare pentru energizare psihică şi emoţională

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
pastile

Stresul şi oboseala cronică erau probleme majore în rândul populaţiei active şi înainte de pandemie, dar ultimul an ne-a epuizat cu adevărat, mai ales din punct de vedere psihic. Şi în studii, dar şi în interacţiunea cu cei din jur observăm cum se conturează un strigăt de ajutor pentru îngrijirea sănătăţii mintale.

O cercetare internaţională, la care au participat şi 2 000 de români, a scos la iveală că pandemia de Covid-19 a agravat considerabil stresul, nervozitatea şi sentimentul de singurătate. Cercetarea a fost derulată de o echipă de medici de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, iar printre concluziile sale au fost următoarele cifre: 42% dintre respondenţi au raportat o înrăutăţire a stresului, o treime dintre ei au declarat că sunt mai nervoşi, iar 28% s-au plâns de acutizarea sentimentului de singurărare.

Atenţie: acestea sunt concluziile unei cercetări derulate în luna mai a anului 2020. Pe fondul sentimentelor de panică şi nesiguranţă generate de evoluţia pandemiei de-atunci încoace, mai mult ca sigur că lucrurile s-au înrăutăţit. Asta în condiţiile în care, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, depresia oricum afecta peste 264 de milioane de persoane la nivel global.

Oricât de ancoraţi profesional am fi încă, munca de-acasă nu se compară cu cea de la birou, alături de colegi. Oricât de conectaţi online cu rudele şi prietenii, întâlnirile virtuale nu se compară cu reuniunile de familie şi ieşirile cu cei dragi. Oricât de mult timp am avea pentru citit şi urmărit seriale şi documentare, statul în faţa unui ecran nu se compară cu experienţele oferite de călătorii. Pandemia ne-a luat mult mai mult decât siguranţa locului de muncă, iar psihicul nostru resimte asta.

Până ce lucrurile îşi vor reveni, cât de cât, la normal, trebuie să ne îndreptăm activ eforturile înspre protejarea sănătăţii noastre mintale şi afective, iar câteva trucuri de stil de viaţă pot face diferenţa în felul în care resimţim fiecare zi.

  • Respiraţia conştientă. Ia o pauză de la respiraţia automată, superficială, şi de la zumzetul obositor al gândurilor din fundalul a tot ceea ce întreprinzi în viaţa de zi cu zi şi concentrează-te pe inspir şi expir. Studiile au arătat că respiraţia lentă, profundă, conştientă temperează secreţia de cortizol (hormonul stresului). Starea de spirit îţi este îmbunătăţită, iar reacţiile faţă de ceilalţi – mult nuanţate în bine.  
  • Mişcarea consecventă. După cum au descoperit şi specialiştii implicaţi în studiul Institutului „Socola” Iaşi, menţionat anterior, unul dintre cele mai la îndemână instrumente pentru combaterea stărilor de stres, nervozitate şi singurătate folosit de respondenţi a fost mişcarea. Acum este, cu adevărat, momentul în care putem pune echilibrul interior pe primul loc între beneficiile sportului, înaintea oricăror dorinţe legate de estetica corporală şi chiar înainte de sănătatea fizică.  
  • Mâncarea adevărată. Am stat mult mai mult acasă, am gătit mult mai mult în acest an pandemic. Uneori, acest lucru ne-a relaxat. Alteori, când au venit şi restul îndatoririlor peste noi, ne-a obosit teribil. Cert este că, pe lângă aptitudini noi în bucătărie, mâncatul (mai) sănătos acasă ne-a mai oferit ceva de preţ: îmbunătăţirea sănătăţii fizice şi limitarea pagubelor asupra sănătăţii mintale. Studiile au arătat că alimentele extrem de procesate (inclusiv junk-food) au un impact major şi asupra sistemului nervos, crescând riscul de depresie, iar alimentele naturale, care nu produc procese inflamatorii în organism, sunt cele indicate pentru o stare de spirit bună. Mai mult, există alimente care au efecte anti-depresie prin substanţele pe care le conţin (cele bogate în complexul de vitamine B, în special folaţi, B6 şi B12, cele bogate în acizi graşi Omega-3, vitamina D, zinc şi magneziu): fructele de mare, organele animale (ficat, inimă, creier, rinichi, limbă), legumele cu frunze verzi, ardeii, cruciferele: broccoli, conopida, varza, varza kale, varza de Bruxelles.  
  • Lucrurile care contează. Acesta este un „truc” ce implică auto-disciplină: trebuie să faci efortul să-ţi reaminteşti mereu dacă situaţia care te-a supărat te afectează cu adevărat sau contează cu adevărat, în marele tablou al vieţii tale. Prin faptul că ne cramponăm, zi de zi, de mărunţişurile care ne-au creat un mic disconfort sau ne-au stricat pentru câteva clipe starea de spirit alimentăm emoţiile negative care ajung să ne fie companioni pe termen lung. În mod sigur, însă, dacă vei urma sfatul numărul 1, al respiraţiei conştiente, vei elimina, treptat, şi acest comportament al concentrării pe lucrurile negative din viaţa de zi cu zi.  
  • Suplimentele care energizează. Din fericire, suntem tot mai orientaţi către consumul de suplimente cu vitamine şi minerale ca popor, conform cifrelor în creştere ale pieţei de profil. Şi începem să avem acces la produse tot mai performante şi specifice, care să ne ajute cu „lupta” din viaţa de zi cu zi. Dezechilibrele biochimice ale organismului se reflectă nu numai în sănătatea fizicului, ci şi în cea a psihicului şi emoţiilor. Un ajutor în acest sens este suplimentul BioSunLine® NEURERGIN® care are la bază „nicotinamide adenine dinucleotide” (NADH), o moleculă complexă despre care studiile au stabilit că are un efect de reducere a nivelului de stres.

NADH este principalul purtător de electroni în oxidarea moleculelor care produc energie în celulă, iar cele mai importante funcţii ale sale sunt:

  • de combustibil celular pentru producerea energiei
  • de reparare a ADN-ului
  • de îmbunătăţire a sistemului imunitar celular
  • de stimulator al producţiei de dopamină, adrenalină şi norepinefrină, substanţe care reglează răspunsul organismului la stres, precum şi percepţia noastră asupra realităţii înconjurătoare.

Pe măsură ce îmbătrânim, producţia naturală de NADH din organism scade, cu impact şi asupra producţiei de enzime dependente de NADH. O deficienţă de NADH va duce la un deficit energetic la nivel celular, care provoacă simptome de oboseală. Cu o concentraţie de 12,5 mg NADH/comprimat, BioSunLine® NEURERGIN® creşte rezistenţa la efort fizic şi intelectual, îmbunătăţeşte regenerarea celulară la nivelul sistemului nervos central, susţine performanţa neuro-musculară şi protejează împotriva radicalilor liberi.

Ia acum, fără să mai stai pe gânduri, măsuri pentru îmbunătăţirea stării tale de sănătate psihică şi afectivă! Ai la îndemână toate mijloacele de mai sus, iar suplimentele BioSunLine® sunt doar la un click distanţă, pe www.biosunline.ro!

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite