Moartea lui Casanova
0Ce îşi doresc bărbaţii în ziua de astăzi? Sexul nu mai este o prioritate a gentlemenilor secolului 21, iar în spatele acestor stereotipuri şi preconcepţii se ascunde un nou secret a cărui dezvăluire o face chiar Belle de Jour, pe numele ei real Brooke Magnanti, o fostă prostituată de lux.
Casanova sau amantul galant al secolului trecut poate rămâne un simplu mit datorită unei reorientări a sexului puternic. Deşi au fost priviţi drept „câini erotici“, aşa cum susţine Andrew P. Smiler, autorul „Provocările lui Casanova“, bărbaţii mileniului 2000 nu mai au flerul strămoşilor cuceritori şi nu mai pozează în aventurieri.
Într-o lume în care grijile părinţilor pentru fetele lor sunt prioritare, scriitorul american Ian Douglas atrage atenţia asupra grijii acordate băieţilor. Hipersexualitatea şi influenţa nocivă a internetului sporesc vigilenţa părinţilor de fete şi aruncă în umbră supravegherea şi atenţia acordată băieţilor.
Reversul unui proces de „comercializare a copilăriei“, în cadrul căruia părinţii fetelor se luptă pentru a găsi hainuţele roz şi piesele paietate, „loveşte“ aria masculină. Potrivit spuselor scriitorului, „băieţii sunt obligaţi să poarte pantaloni bej, blugi şi tricouri cu semne de dragon. Dacă fetele s-au născut sociabile, modeste şi uşor de corupt, bărbaţii sunt firi active, pline de energie şi uşuratice“, mărturiseşte Ian.
Sfârşitul bărbaţilor?
Jurnalista americancă Hanna Rosin a abordat o temă controversată în noul ei roman ce poartă un nume extrem de sugestiv: „Sfârşitul bărbaţilor“. Ideea unei epoci fără cuceritorul şi pasionalul Don Juan devine o realitate şi o surpriză în acelaşi timp. „Anul 2000 a bifat o creaţie, romanul «Stiffed», pe aceeaşi temă care vorbeşte despre o lume în care miturile legate de masculinitate au afectat dezvoltarea pshihică şi principiile bărbatului modern“, explică Brooke Magnanti, cunoscută şi drept Belle de Jour. Volumul semnat de Susan Faludi propune descifrarea caracterului masculin cu scopul anulării unei prăpastii între sexe.
„10 ani de metrosexualitate şi fenomenul de recesiune, care a avut ca efect reorientarea profesională a bărbaţilor, vor aduce sfârşitul sexului puternic“, susţine Magnanti. „O lume în care femeile vor conduce, dar vor avea parte de un fals triumf “, a adaugat aceasta, parafrazând-o pe Hanna Rosin.
Moartea lui Casanova
„Provocările lui Casanova“, o carte ce aduce sexualitatea pe prima pagină, poartă amprenta profesorului Andrew P. Smiler care doreşte să demonteze o preconcepţie legată de mitul masculinităţii. Bărbatul secolului XXI apare în ipostaza unui cuceritor, caracterizat prin seducerea sexului slab, pasiuni şi aventuri scurte, fără compromisuri. Smiler propune o nouă teorie care contravine această falsă viziune asupra unui Casanova modern. Bărbaţii nu sunt „câini ai sexualităţii“, susţine profesorul Andrew, avertizând asupra unei imagini greşite.
„Frica, ce survine odată cu o maturizarea, afectează atât fetele, cât şi băieţii, iar relaţiile sexuale sunt cele mai dure bătălii ale adolescenţei“, scrie Brooke Magnanti. „Presiunea la fete se traduce prin atracţie sexuală, existenţa unui număr potrivit de parteneri şi conformarea cu standardul feminităţii. Acelaşi de două generaţii, în ciuda revoluţiei sexuale“, a completat aceasta.
Mitul Jucătorului
Pentru băieţi, „mitul jucătorului“ este încă un „trend cultural de mare valoare“, aşa cum îl numeşte Magnati. „Versurile cântecelor gravitează şi încurajează seducţia, iar influenţele nu se opresc aici“, scrie Belle de Jour. Numerele vorbesc despre o altă realitate, iar studiul invocat de profesorul Andrew P. Smiler atestă că un singur bărbat dintr-un eşantion de 40, sub 30 de ani, a avut 25 de partenere, în timp ce majoritatea a bifat cinci iubite sau un număr mai mic.
„Casanova însuşi, cu faimoasele sale merite, a sedus nu mai puţin de 130 de femei de-a lungul vieţii, un număr mare, dar nu un număr record“, explică Magnati. „Când vine vorba de adolescenţi şi sex, trebuie să ne îndepărtăm de ipotezele noastre şi să începem să-i implicăm în conversaţii. Cartea lui Smiler vorbeşte despre autenticitatea poveştilor celor implicaţi şi aduce o versiune reală a vieţii lor“, a dăugat Magnanti.
Brooke Magnanti a devenit celebră în urma publicării jurnalului său „Aventurile intime ale unei prostituate de lux londoneze“ ce ilustrează aventurile ei nocturne şi plăcerile unei pasiuni interzise. În urmă cu patru ani, atunci când identitatea secretă a scriitoarei a fost dezvăluită, jurnalistul Paul Gallagher a descris-o ca „unul dintre cele mai bune secrete literare ale decadei“.