Efectele pe care sensibilitatea le are asupra vieţii sexuale de cuplu: cum poate rezista o relaţie dacă îţi faci partenerul să se simtă special

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A fi sensibil la nevoile partenerului este o modalitate perfectă prin care poţi să menţii dorinţa sexuală în timp FOTO Arhivă
A fi sensibil la nevoile partenerului este o modalitate perfectă prin care poţi să menţii dorinţa sexuală în timp FOTO Arhivă

Profesorul de psihologie Gurit E. Birnbaum, împreună cu echipa ei, a efectuat o serie de experimente pentru a determina care sunt elementele cheie pentru a avea o partidă de sex de neuitat într-o relaţie de lungă durată, notează site-ul „Indy 100“. Aceştia publică rezultatele experimentelor într-un jurnal numit „Conectaţi intim: Importanţa sensibilităţii partenerului în experimentarea dorinţei sexuale“.

Sensibilitatea la femei şi bărbaţi 

Primul experiment a fost efectuat pe un eşantion de 153 de cupluri. Acestea au fost puse să poarte o conversaţie de 10 minute cu partenerul pe un chat online, în care să abordeze fie un subiect pozitiv, fie unul negativ. Aceştia au fost lăsaţi să creadă că vorbeau cu partenerul lor când, de fapt, vorbeau cu un cercetător, care avea pregătită o serie de răspunsuri empatice şi sensibile precum „Îmi pare rău că ai trecut prin asta“ şi o altă serie de răspunsuri de-a dreptul insensibile.

După încheierea conversaţiei, fiecare dintre participanţi a trebuit să completeze un formular în care să spună în ce măsură „partenerul“ lor a fost sau nu sensibil la problemele lor. Imediat după acesta au mai primit un formular în care au fost rugaţi să spună cât de mult doreau să se implice într-o activitate sexuală cu partenerul lor.

Interesant este faptul că nivelul de angajament sexual al bărbaţilor a rămas constant, indiferent de sensibilitatea manifestată de partener. Pe de altă parte, femeile au arătat o dorinţă mai mare faţă de partenerul care le-a răspuns într-un mod sensibil decât faţă de cel insensibil, arată sursa citată

Pozitivitatea creşte apetitul sexual 

La cel de-al doilea experiment au participat 178 de cupluri heterosexuale, care au fost puse să stea unul în faţa celuilalt şi să vorbească, ca şi în primul experiment, despre experienţe de viaţă negative şi pozitive. De această dată, atât bărbaţii cât şi femeile au manifestat o atracţie sexuală crescută, dar numai în cazul în care au discutat despre lucruri pozitive.

Cercetătorii vin în ajutorul nostru cu o explicaţie: „Amintirile negative îl vor face pe partener să pară neatractiv deoarece individul va avea tendinţa de a se concentra pe factorii de stres şi slăbiciunile celuilalt.“ 

Un jurnal sincer 

Pentru cel de-al treilea experiment, 100 de cupluri au fost puse să ţină un jurnal zilnic al relaţiei, pentru şase săptămâni, în care trebuiau să noteze calitatea acesteia în funcţie de cât de speciali se simţeau datorită partenerului şi cât de sensibil îl percepeau pe acesta.

După cele şase săptămâni, atât bărbaţii cât şi femeile au notat că se simt speciali atunci când partenerul era mai sensibil, femeile, totuşi, punând mai mult accent pe acest aspect.

Cercetătorii subliniază faptul că „a fi sensibil la nevoile partenerului este o modalitate perfectă prin care poţi să menţii dorinţa sexuală în timp“.

Toate cele trei studii susţin aceeaşi concluzie: dacă doreşti să ai o relaţie de lungă durată care să funcţioneze armonios trebuie să îţi faci partenerul să se simtă special şi să fii mereu sensibil şi atent la nevoile celuilalt. Cercetătorii mai adaugă că „senzaţia de a te simţi special şi apreciat de către partener dovedeşte faptul că sensibilitatea este motorul dorinţei sexuale. Astfel, partenerii sensibili au reuşit să îşi facă perechea să se simtă excepţional, sunt tipul de parteneri pe care toată lumea şi-i doreşte şi, de asemenea, sunt cei mai doriţi din punct de vedere sexual“. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite