De ce nu e bine să ne lăudăm copiii în exces

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ar trebui să ţinem cont cât de des şi în ce împrejurări îi spunem copilului nostru că e frumos şi deştept, laudele cele mai folosite de părinţi, mai ales în primii ani de viaţă ai acestuia.

Scriitoarea Laurie Graham vorbeşte despre această problemă într-un articol publicat pe dailymail.com, pornind de la propria ei experienţă din copilărie, după ce o femeie politician din Marea Britanie a lansat ideea unei campanii guvernamentale prin care părinţilor să li se explice aspectele negative ale accentului pus pe aspectul fizic în educaţia copiilor.  

Cum ne minţim copilul

Graham mărturiseşte că la vârsta de 50 de ani a ajuns la concluzia că cel mai mai mare bine pe care i l-a făcut mama ei este faptul că nu i-a spus niciodată că e frumoasă.

Ea consideră că părinţii moderni ajung să crească fiinţe răsfăţate, care dezvoltă probleme de comportament, tocmai pentru că îşi gratulează copiii cu nenumărate laude: „Părinţii mei nu mi-au spus niciodată că sunt frumoasă, dintr-un motiv foarte bun. Nu eram cu adevărat frumoasă. Când eşti un copil grăsuţ, ochelarist, aşa cum am fost eu, e important să nu oferi ca părinte o imagine care să creeze false aşteptări. Şi chiar dacă se întâmplă să ai cel mai drăguţ copil din lume, nu e în regulă să-i repeţi la infinit acest lucru. Pe vremea mea, auzeai rar despre anorexie sau bulimie juvenilă, poate pentru că mamele de atunci nu-şi încurajau fiicele să fie în pas cu moda şi să se admire toată ziua în oglindă. Dacă în urmă cu 50 de ani părinţii îşi felicitau copiii mai ales pentru rezultatele obţinute la învăţătură, acum lucrurile stau cu totul altfel .“

Aspectul fizic, esenţial

Laurie Graham observă că în societatea actuală adolescenţii sunt disperaţi să arate cât mai bine, sunt foarte atenţi la felul în care se îmbracă sau la câte kilograme cântăresc. Toată această energie consumată pentru fleacuri, nu mai lasă timp pentru lucrurile cu adevărat importante, consideră englezoaica. Astfel, scara de valori a tinerilor este dată peste cap, ceea ce influenţează respectul faţă de sine.

Conform unui studiu făcut de britanici, un sfert dintre copiii cu vârste între zece şi cinsprezece ani sunt nemulţumiţi de aspectul lor fizic şi mai mult de 70% dintre adolescente consideră că se promovează prea mult felul în care arată celebrităţile.

Generozitate şi curaj

Cum putem, ca părinţi, să rezolvăm această problemă? Nimeni nu spune să nu-i pomeneşti niciodată copilului tău că este frumos sau deştept, dar ar trebui ca laudele să aibă o legătură oarecare cu realitatea, spune Graham. Iar în loc să-i lauzi frumuseţea, ar fi poate mai bine să-l apreciezi pentru un act de generozitate, pentru că a luat note bune sau pentru curajul dovedit într-o anumită situaţie. „Pentru că unde ajungem dacă tot ceea ce face copilul nostru este genial, extraordinar, nemaipomenit?“, se întreabă Ghraham în mod retoric.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite