Beneficiile certurilor într-o relaţie: neînţelegerile favorizează o legătură sănătoasă între parteneri. „Dacă am fi avut aceeaşi părere, ar fi fost plictisitor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă partenerii învaţă se discute deschis, atunci relaţia lor va fi sănătoasă FOTO Arhivă
Dacă partenerii învaţă se discute deschis, atunci relaţia lor va fi sănătoasă FOTO Arhivă

Oamenii de ştiinţă ne spun că nu mai este cazul să stăm să ne întrebăm dacă relaţia noastră este compromisă din cauza certurilor. Site-ul „Life Hack“ scrie că, recent, a fost făcut un studiu în India care a vizat cuplurile căsătorite şi modul în care certurile le afectau relaţia. Rezultatul a fost unul extrem de interesant deoarece 44% dintre participanţi au spus că succesul lor se datorează certurilor.

Un alt studiu derulat pe o perioadă de peste 14 ani, dezvăluie că cuplurile care se certau mai des, dar într-o manieră civilizată, aveau şanse mai mari să nu se despartă. Acest studiu a analizat 79 de cupluri din America. Aşa cum susţin cei de la „Family Share“, cele mai puternice cupluri aveau în comun faptul că imediat după ce se certau, vorbeau deschis şi sincer despre acea ceartă, arată aceeaşi sursă citată

Învaţă să discuţi deschis pentru a avea o relaţie sănătoasă

În primul rând, există o diferenţă între a te certa şi a discuta. Discutatul este un mod sănătos de a îţi exprima emoţiile. De fapt, o relaţie se distruge cel mai rapid atunci când nu îţi exprimi sentimentele, iar în timp vei ajunge să fii o bombă pe cale să explodeze.

Certurile sunt o parte a unei relaţii dinamice. Într-un articol de la „Star Tribune“, Sandy Burris, care a fost căsătorit pentru aproape 60 de ani, spune că „Într-adevăr, ne certăm tot timpul. Sunt o mulţime de lucruri cu care nu suntem de acord. Dar dacă am fi avut aceeaşi părere tot timpul, ar fi fost plictisitor“. 

Certurile şi viaţa de familie

Atunci când vine vorba de copii, mulţi consilieri de familie spun că discuţiile liniştite între părinţi sunt un model pozitiv, aşa susţine şi William Doherty, profesor la Universitatea din Minnesota. Acesta spune că „Dacă nu te văd niciodată discutând în contradictoriu o să îşi facă o imagine foarte nerealistă despre căsătorie. Dacă cearta este una ostilă, dispreţuitoare şi plină de strigăte este, bineînteles, un lucru rău. Dar dacă este un lucru care te deranjează şi îl spui într-o manieră respectuoasă iar copiii văd că lucrurile revin la normal în 15 minute, poate fi benefic pentru aceştia“. 

Ideea este că, nu poţi să te cerţi mereu şi să dai vina pe partener, şi să te aştepţi ca şi copiii tăi să se dezvolte frumos, dar îi poţi învăţa pe aceştia prin puterea exemplului că este în regulă să nu aveţi mereu acelaşi punct de vedere. Este uşor să le arăţi că poţi să te cerţi şi să ajungi la un compromis şi în, acelaşi timp, să te iubeşti în aceeaşi măsură. Se pare că certurile pot fi benefice şi pentru lumea din jur, nu doar pentru cuplu.

Există motive evidente prin care certurile îi fac pe parteneri să reziste mai mult într-o relaţie.

1.Nu există niciun resentiment între parteneri

Dacă obişnuieşti să nu îţi exprimi sentimentele vor apărea mai mult ca sigur resentimente. Cea mai sănătoasă cale prin care poţi să faci faţă sentimentelor negative este să discuţi deschis despre acestea.

2.Cuplurile care se ceartă îşi privesc partenerul ca pe egalul lor

Într-o relaţie este foarte important să crezi că partenerul tău este egal cu tine deoarece niciunul nu poate câştiga dacă se consideră superior partenerului său. Acest lucru se întâmplă atunci când cuplurile nu discută despre neînţelegerile lor. Atunci când nu îţi argumentezi punctul de vedere îi dai de înţeles partenerului că opinia lui este mult mai importantă şi că acesta poate să aibă tot ce îşi doreşte. Aceasta este calea spre o relaţie disfuncţională şi nesănătoasă.

3.Cuplurile care se provoacă constant reuşesc să crească şi să evolueze împreună

Nu este niciun secret faptul că dacă vrei să evoluezi ca persoană trebuie să înfrunţi anumite provocări. De asemenea, nu este un secret nici faptul că dacă vrei să ai o relaţie bună trebuie să îţi împingi partenerul să devină cea mai bună versiune a lui. Atunci când te cerţi cu partenerul, nu contează dacă câştigi sau pierzi. Ceea ce este cu adevărat important este că înveţi multe lucruri despre voi şi, în acelaşi timp, despre tine. Astfel, înveţi cum să „pierzi“ mai bine şi cum poţi să faci anumite compromisuri pentru binele relaţiei.

Dacă vrei să ai o relaţie sănătoasă nu ar trebui să eviţi certurile. Cu toate acestea nu trebuie să te duci şi să cauţi să porneşti o ceartă imediat cum ai terminat de citit acest articol. Cel mai important aspect de reţinut este acela că toată lumea se ceartă, însă contează foarte mult modul în care se ceartă.

De asemenea, este vital de reţinut faptul că o ceartă nu ar trebui să cauzeze un război, aceasta trebuie să fie făcută într-o manieră paşnică. Ar trebui să înveţi să asculţi cu scopul de a îţi înţelege partenerul şi nu de a căuta o oportunitate să vorbeşti. Data viitoare când începi să te cerţi cu partenerul tău, încearcă să îţi aminteşti că acest lucru o să vă întărească relaţia dacă o faceţi corect. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite