Atracția fizică nu mai este importantă pentru generația Z. Ce contează în cuplu pentru tinerii de azi

0
Publicat:

Perioada fluturilor în stomac, marea îndrăgosteală și atracția fizică nu mai sunt atât de importante pentru tinerii de azi. Psihologul Alina Uricec explică ce contează în relația de cuplu pentru generația Z

Atracția fizică nu mai este importantă pentru generația Z Sursa foto Adevarul
Atracția fizică nu mai este importantă pentru generația Z Sursa foto Adevarul

Până când nu te iubeam”

Un cântec vechi, pe care generații întregi l-au fredonat vorbește despre toate chinurile și frumusețea care vin la pachet cu iubirea. Dragostea era considerată, cândva resortul existenței și sensul vieții oamenilor. Dacă îi întrebăm  pe cei din generații diferite, ce înseamnă iubirea, cu siguranță răspunsurile lor ar alcătui o fotografie care arată cum s-a schimbat, în timp modul  oamenilor de a iubi.

Pentru bunicii și părinții noștri, viața părea să fie previzibilă. Să faci o școală, să cunoști pe cineva, să te îndrăgostești, să te căsătorești, să faci un copil, să muncești….Oamenii păreau uniți pe viață, la bine și la rău.

Azi, ”Până când nu te iubeam” este uitat și pare greu de imaginat. Cele mai noi date INS arată că la români, dragostea durează trei ani…sau un deceniu și după, are loc divorțul.

”Dragostea este momentul prin care, de fapt, toate relațiile trec. Suntem în perioada de fluturi în stomac, de simbioză, când avem impresia că celălalt ne completează, ne ghicim gândurile și dorințele. Nici nu ne dăm seama când trece timpul și, în relație, în căsătorie  ajungem în perioada  de luptă de putere, când ne simțim trădați. Îl vedem pe omul de lângă noi și nu știm ce s-a întâmplat, cum și unde a dispărut imaginea aceea idilică a partenerului.. Este momentul în care începem să-i vedem numai defectele. Cuplurile divorțează pentru că nu mai reușesc să găsească un loc comun din care să vadă lumea. Sunt foarte multe răni pe care ni le producem  unul celuilalt și ajungem  la  viziunea negativă asupra partenerului nostru. Nu mai reușim să vedem valorile,  dezideratele, obiectivele care ne-au unit la început” spune psihologul Alina Uricec.

Și când fluturii din stomac și-au luat zborul, iar hormonii fericirii sunt pe deplin sătui, cu greu căsniciile mai supraviețuisesc 12 ani. Specialistul subliniază în interviul din Adevărul Live că un motiv puternic aflat la baza despărțirilor este legat de partea financiară, unul dintre principalele aspecte de disensiuni într-un cuplu.

”Se ajunge și aici, deseori,  pentru că nu ne-am luat timp să vorbim despre asta.  Foarte rar într-un cuplu, cei doi parteneri au aceleași valori, aceeași poveste a banilor, aceleași principii. Într-o relație, noi venim cu povestea familiei noastre, cu ceea ce am văzut acolo. Suntem influențați de comportamentul părinților, de deciziile lor financiare. Dar în egală măsură, intrăm în relație și cu propriile  experiențe personale pe care noi le-am avut cu banii.” spune psihologul.  

Citește și: Cele mai infidele zodii

Potrivirea financiară preia controlul în cuplurile din generația Z

Cu mult mai maturi decât îi credem noi, tinerii din ziua de azi sunt atenți la capitolul bani, atunci când se decid să formeze un cuplu. Un studiu realizat în SUA, de Northwestern Mutual arată că 49% dintre cei chestionați declară că sunt mult mai interesați de potrivirea financiară, decât de cea fizică. Tinerii de azi sunt afectați de anxietatea financiară, pentru ei banii reprezentând un factor de stress real.

Pentru a evita conflictele ulterioare pe subiectul bani, cei din generația Z, în proporție de 32% sunt dispuși să discute din vreme cu partenerul de viață despre obiceiurile financiare.

Psihologul Alina Uricec subliniază în ediția Adevărul Live că ”Poate și generația Z începe să se uite  mult mai atent la valori legate de bani, de cum gestionăm banii, de ce înseamnă  pentru noi, de ceea ce  ne dorim din punct de vedere financiar. Important este să înțelegem ce înseamnă, de fapt, banii pentru noi? Este vorba de statut? Ce spune asta despre mine? Este vorba despre siguranță? ”

Psihologul consideră că o discuție serioasă despre relația cu banii într-un cuplu este foarte importantă, chiar de la începutul relației. Asta nu presupune că unul dintre parteneri trebuie să-i impună celuilalt povestea sa pe care a trăit-o în relația cu banii. Nu se rezumă totul doar la cele două ipostaze în care unul este poate cel cheltuitor și celălalt este cel care adună banii pentru zile negre.

”Este important ca partenerii să arate că sunt dispuși să se flexibilizeze și să se  întâlnească  la mijloc. Ok, strâng bani pentru că asta înseamnă confortul pentru partener, dar, în egală măsură, cât ne permitem să ne facem și mici plăceri, astfel încât să simțim că trăim viața și partenerul la rândul lui simte și el că  își aduce partea lui de poveste în în relație” spune psihologul pentru Adevărul Live.

Generația Z are o atitudine mult mai sănătoasă, îndepărtându-se de ceea ce numim dragostea romantică.

Psihologul explică  acestă preferință pentru protivirea financiară ca fiind un răspuns la ceea ce au învățat tinerii despre bani din propriile familii.

”Generația Z a învățat  că  banii reprezintă  ceva foarte important. Ei se departajează un pic de conceptul ăsta de dragoste romantică, în care banii nu devin un subiect. Tinerii de azi au o atitudine  un pic mai pragmatică, poate chiar mai sănătoasă. Ei nu spun că iau pe cineva  pentru că are bani, ci mai degrabă partenerii vor să știe  care e relația fiecăruia dintre ei  cu banii.  Ce își dorește de fapt? Cum își vede viața de acum încolo? Cum se raportezază la economisire, la a cheltui banii? spune pentru Adevărul Live, psihologul Alina Uricec

Urmărește integral ediția din Adevărul Live realizată și moderată de Antoaneta Banu și află care sunt sfaturile psihologului  Alina Uricec despre relație, cuplu și bani.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite