Asexualii vor recunoaştere oficială: „Pentru noi, sexul nu este nici plăcere, nici corvoadă“
0În timp ce discuţia referitoare la drepturile homosexualilor stârneşte controverse în Franţa, o asociaţie doreşte recunoaşterea unui nou tip de orientare sexuală: asexualitatea.
Grupul doreşte să arate că nu face parte din niciuna dintre categoriile deja existente, deoarece membrii săi nu au simţit vreodată atracţie sexuală, relatează site-ul leparisien.fr. Nu este vorba despre abstinenţă sau despre lipsa de interes faţă de acest subiect, ci de bărbaţi şi femei care nu simt nevoia de a întreţine relaţii sexuale, stare pe care o numesc asexualitate.
„Pentru noi, sexul este ca spălatul pe dinţi, nu este nici plăcere, nici corvoadă. Dacă trebuie, facem. Spre deosebire de abstinenţă, asexualitatea nu este o alegere“, povesteşte Oliver, în vârstă de 24 de ani.
Fenomenul asexualităţii nu este unul nou, scrie lefigaro.fr, dar mişcarea s-a organizat în ultimii ani, mai întâi în Statele Unite, apoi în Franţa, pentru a reuni femei şi bărbaţi care nu simt atracţie sexuală. Au fost deja incluşi într-o categorie separată în cărţile lui Alfred Kinsey din 1948 şi 1953, care au lansat studiul ştiinţific al sexualităţii.
Abia în 2004, ceretătorul Anthony Bogaert, de la Universitatea Brock din Canada, a decis să studieze fenomenul şi a descoperit că un procent din cei care alcătuiau populaţia Marii Britanii puteau fi catalogaţi drept asexuali.
Cercetătorul arată că, deşi atracţia sexuală lipseşte, anumiţi asexuali întreţin relaţii sexuale, în principiu pentru a-şi satisface partenerul.
Asexualii, arată el, nu sunt bolnavi, nu fac nimic ilegal şi nu se poate spune despre ei că au un comportament imoral, mai ales că numeroase religii subliniază importanţa abstinenţei.
În 2006, Bogaert a stabilit că asexualii sunt diferiţi de persoanele care experimentează o scădere a libidoului într-un moment sau altul al existenţei lor. Cele două tipuri de comportament par apropiate, dar anumiţi asexuali resping dorinţa, însă nu şi persoana care ar putea-o declanşa. De asemenea, asexualii nu suferă din cauza stării lor, ci ajung să se obişnuiască.