4 paşi pentru prevenirea şi tratarea minciunii la copii, sfaturi de un psiholog român
0Un psiholog român cu peste 10 ani de experienţă în lucrul cu copiii vorbeşte despre paşii pe care părinţii trebuie să-i urmeze pentru a preveni şi trata minciuna în rândul celor mici. Specialistul subliniază împortanţa relaţiei psiho-afectivă dintre părinte şi copil.
Cristina Iacob, psiholog format în Psihoterapie Adleriană, lucrează cu copiii de peste 12 ani. Specialistul susţine că a văzut rezultate concrete în comportamentul copiilor după ce părinţii au învăţat cum să consolideze relaţia psiho-afectivă cu copilul lor. Specialistul recomandă 4 paşi pentru prevenirea şi tratarea minciunii la copii:
Pasul 1 - Evită pedeapsa
Încetează să mai crezi că prin pedeapsă copilul tău îşi va învăţa lecţia şi nu va mai greşi pe viitor. Eventual, va ajunge să-i fie teamă de tine şi să se ascundă mai bine şi, crede-mă, nu-şi doreşti asta în relaţia cu copilul tău.
Pedeapsa şi iertarea sunt metodele perfecte prin care-ţi poţi determina copilul să mintă şi mai mult. De ce? – pentru că, în primul rând, şi-a atins scopul de a-ţi atrage atenţia şi eventual de a se răzbuna pe tine iar, în al doilea rând, nu înţelege ce este rău, de fapt, în a minţi. Doar se va simţi şi mai dezorientat.
Pasul 2 – Înreabă-te: „Care este consecinţa logică, naturală, a acestui comportament?”
Găseşte consecinţele logice pentru comportamentele indezirabile, de nedorit, ale copilului tău.
Pasul 3 – Explică-i copilului consecinţele logice
Povesteşte-i ce se poate întâmpla în urma comportamentului său, lucrurile bune şi cele rele. Vorbeşte-i pe înţelesul său despre legea universală a cauzei şi efectului şi despre cum ea se aplică oricărei persoane în orice situaţie. Copilul are nevoie să înţeleagă că atunci când alege să aibă un anumit comportament, înseamnă că alege şi consecinţele cu care acesta vine la pachet.
Pasul 4 – Gândeşte reguli simple, comunică-le şi perseverează!
Aminteşte-ţi că un copil fără reguli devine un copil dezorientat, fără curaj şi încredere
Înainte de-a implementa o regulă, explică-i copilului tău de ce este necesară acea regulă şi cum îl poate ajuta să respecte acea regulă. Astfel, îi este mai uşor s-o accepte iar el devine un copil responsabil.