Veşti bune pentru iubitorii de canapea: doar urmăritul sportului la televizor poate avea efecte benefice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se pare că până şi pasionaţii de confort au parte de veşti bune când vine vorba de stilul de viaţă. Un studiu nou arată cum privitul activităţilor sportive la televizor are efecte similare cu realizarea exerciţiilor în sine, la nivelul reacţiilor organismului.

Cercetări recente demonstrează că simpla asistare vizuală a activităţilor fizice sau ale sporturilor măreşte ritmul cardiac în acelaşi fel în care o face şi sportul în sine. Cercetarea realizată de Universitatea din Sydney menţionează că şi ritmul respiraţiei se accentuează atunci când oamenii pur şi simplu urmăresc activităţile fizice ale altora. Dar toate acestea se opresc atunci când exerciţiile se termină.

Pentru prima dată, cercetările au arătat că activitatea sistemului nervos simpatic, respectiv traficul impulsurilor nervoase până la muşchi, creşte când oamenii urmăresc sau sunt atenţi la activităţi fizice.

„Înregistrarea activităţii nervilor a oferit o măsurare sensibilă ale răspunsurilor fiziologice ale organismului la stresul mental sau fizic”, a spus profesorul Vaughan Macefield.

„Ştim că sistemul nervos simpatic – care asigură inima, glandele sudoripare, vasele de sânge, dar şi alte ţesuturi – îşi măreşte activitatea în timpul exerciţiilor fizice, iar acum am arătat că acest lucru se întâmplă şi când doar privim o scenă de jogging sau orice sport, ca şi cum l-am face noi”, a explicat specialistul, 

Expertul explică, totuşi, că ritmul cardiac mărit nu echivalează şi nici nu este un substitut pentru sportul în sine.

În timpul cercetării, ace foarte fine au fost introduse în nervii voluntarilor. Acestea au fost folosite pentru a înregistra semnalele nervoase ale muşchilor către vasele de sânge, oferind o măsurătoare extrem de detaliată şi sensibilă a felului în care organismul reacţionează la sursele de stres.

Participanţilor le-a fost arătat, iniţia, o imagine statică, pe un computer, în timp ce cercetătorii le măsurau activitatea muşchilor şi a nervilor. Măsurătorile rămâneau constante în timpul privirii imaginii statice. Situaţia s-a schimbat când voluntarii au urmărit o filmare cu un alergător profesionist.

„Chiar dacă schimbările au fost foarte mici, erau asemănătoare, aproape identice cu răspunsul organismului la sport”, a spus doctorul Rachael Brown.

„Cum voluntarii erau aşezaţi confortabil pe canapea, fără nicio activitate musculară, situaţia indică faptul că răspunsurile observate erau psihogenetice, sursa lor era mentală, nu fizică. Acest fapt se înscrie în cele mai recente observaţii medicale asupra emoţiilor”, a explicat cercetătorul.

Citeşte şi:

Copiii de astăzi au o condiţie fizică mai proastă decât părinţii lor, la aceeaşi vârstă

Cum au reuşit doi părinţi să-şi „dezlipească” fiicele de televizor

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite