Topul statelor cu cele mai consistente beneficii în perioada concediului de creştere a copilului: care sunt diferenţele faţă de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Natalitatea a ajuns o problemă importantă şi din acest motiv fiecare stat încearcă să ofere noilor părinţi beneficii cât mai consistente. Publicaţia Business Insider a realizat topul ţărilor în care părinţii sunt sprijiniţi eficient în primii doi ani de viaţă ai copilului.

Din raţiuni financiare, din ce în ce mai multe mămici aleg să se întoarcă la serviciu la scurt timp după naştere. Decizia ţine adesea de motive financiare, dar şi de teama că-şi vor pierde locul de muncă dacă rămân o perioadă îndelungată să-şi îngrijească copilul. Plecând de la această idee, publicaţia Business Insider a realizat topul ţărilor în care părinţii sunt sprijiniţi de stat să-şi petreacă suficient timp cu micuţii, oferind indemnizaţii şi concedii parentale care să îi ajute să treacă cu bine peste această perioadă dificilă.

Finlanda

Mamele din Finlanda îşi pot începe concediul de maternitate cu şapte săptămâni înainte de data naşterii. După aceea, guvernul acoperă 16 săptămâni suplimentare de concediu, plătit printr-o subvenţie de maternitate, indiferent dacă mama este studentă, şomeră sau dacă desfăşoară activităţi independente. Ţara oferă, de asemenea, opt săptămâni de concediu de paternitate plătit.

După ce copilul împlineşte trei ani, părinţii îşi pot lua concediu parţial de îngrijire, în care îşi împart timpul între domiciliu şi locul de muncă. Acesta durează până când copilul începe clasa a II-a.

Danemarca

Mamele din Danemarca beneficiază de un total de 18 săptămâni de concediu de maternitate: patru săptămâni înainte de naştere şi 14 săptămâni după, toate fiind plătite integral. Pe parcursul perioadei de 14 săptămâni, tatăl beneficiază de două săptămâni consecutive de concediu. După această perioadă, părinţii pot primi 32 de săptămâni suplimentare de concediu, dacă le consideră necesare. Ele se pot extinde cu încă 14 săptămâni, în cazul în care copilul sau părintele se îmbolnăveşte. Prin lege, guvernul acoperă 52 de săptămâni de concediu plătit, deşi nu întotdeauna indemnizaţia este de 100%.

Suedia

Proaspeţii părinţi din Suedia au dreptul la 480 de zile de concediu în care sunt plătiţi cu 80% din salariul lor normal. Primele 18 săptămâni sunt rezervate doar pentru mame, după care părinţii pot alege cine rămâne în concediu de creştere a copilului. Suedia este unică prin faptul că taţii primesc, de asemenea, 90 de zile de concediu plătit rezervat doar pentru ei. Ideea este de a promova apropirea dintre tată şi copil, în timpul în care mamele sunt tentate să ofere toată atenţia celui mic.

Belgia

Mamele din Belgia pot beneficia de până la 15 săptămâni de concediu de maternitate. Pentru primele 30 de zile după naşterea copilului, ele sunt plătite cu 80% din salariul lor şi cu 75% în restul perioadei. Taţii primesc 10 zile de concediu dintre care trei sunt plătite 100%. Pentru restul de şapte zile primesc o indemnizaţie de 82%, în cazul în care le folosesc în timpul primelor patru luni de la naşterea copilului. Mamele pot primi opt luni de lucru part-time, în locul celor 15 săptămâni complete.

Islanda

Părinţii islandezi împart zilele pe care le pot petrece cu nou-născutul. Mamele primesc primele trei luni, următoarele trei sunt rezervate taţilor, iar perioada rămasă este împărţită conform solicitării cuplului. Părtenerii nu îşi pot transfera nicio zi din concediul de trei luni de care beneficiază, deoarece guvernul doreşte să se asigure că ambii părinţi îşi vor petrece timpul cu cel mic. Fiecare părinte primeşte 80% din salariu.

Serbia

Mamele din Serbia pot beneficia de 20 de săptămâni de concediu plătit integral. Dupa aceea, ei au un an suplimentar concediu, dar indemnizaţia se diminuează în timp. Ei primesc 100% din salariu pentru primele 26 de săptămâni, 60% în săptămânile 27-39, şi 30% pentru săptămânile 40-52. Taţi au o săptămână de concediu plătit integral.

Norvegia

Sistemul norvegian este flexibil şi generos. Mamele primesc 35 de săptămâni în care beneficiază de salariu integral sau 45 de săptămâni în care prmesc 80% din sumă. Taţii îşi pot lua între 1 zi şi 10 săptămâni, în funcţie de concediul soţiilor. Împreună, părinţii pot primi 46 de săptămâni cu plata integrală sau 56 de săptămâni în care beneficiază de 90% din venitul lor.

Ungaria

Mamele din Ungaria primesc 24 de săptămâni de concediu plătit cu 70% din salariu, care poate începe cu până la patru săptămâni înainte de data naşterii, în timp ce taţii beneficiază de o săptămâna plătită în întregime. După cele 24 de săptămâni de concediu, părinţii îşi pot lua încă 156 de săptămâni în care sunt plătiţi cu 70% din salariul lor.

Estonia

Mamele din Estonia au 140 de zile de concediu plătit integral, care poate începe cu 30-70 de zile înainte de data naşterii. Similar cu ţările nordice, taţii din Estonia primesc două săptămâni pentru a-şi petrece timpul aproape de copilul lor. Dupa ce se termină concediul, părinţii pot beneficia de încă 435 de zile, cu o indemnizaţie calculată la media salariilor celor doi.

Lituania

Ţările nordice primesc multă atenţie din partea politicienilor lor, dar în ceea ce priveşte concediul generos, Lituania le întrece. Mamele beneficiază de 18 săptămâni de concediu plătit integral, iar taţilor li se oferă patru săptămâni. Împreună, părinţii pot primi încă 156 de săptămâni care sunt plătite 100% (până când copilul împlineşte 1 an) sau 70% pentru primele 104 de săptămâni (până când copilul împlineşte vârsta de 2 ani). Săptămânile rămase nu sunt plătite.

Bulgaria

Mamele din Bulgaria primesc 410 de zile de concediu de maternitate, dintre care 45 pot fi folosite înainte de naştere. Fondul de Asigurări de Sănătate Naţională a ţării plăteşte ambele perioade cu 90% din salariul părintelui. După primele şase luni, mamele pot alege să ofere partenerului perioada rămasă din concediu. La sfârşitul concediului de maternitate, părinţii pot continua concediul până când copilul împlineşte 2 ani, şi să-şi împată între ei zilele de concediu rămase. În tot acest timp, părintele este plătit cu salariul minim pe economie, aproximativ 200 de dolari.

Slovenia

Concediul de maternitate începe cu 28 de zile înainte de data naşterii. După aceea, mamele primesc 105 zile de concediu plătit cu 100% din media salariulul primit în ultimele 12 luni înainte de depunerea dosarului de concediu. Taţii beneficiază de 90 de zile non-transferabile în care sunt plătiţi cu 90% din salariul mediu anterior.

România

De la 1 iulie, indemnizaţia minimă pentru creşterea copilului s-a majorat în România de la 600 la 1.063 de lei. Mai exact, indemnizaţie lunară în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani, dar nu mai puţin de 85% din salariul minim brut pe ţară (85% din 1.250 de lei). În plus, dacă au decis să se întoarcă la muncă, mamele vor primi stimulent de inserţie în cuantum de 50% din indemnizaţia minimă, adică 531 de lei.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite