Toanele femeilor: cum se joacă hormonii cu emoţiile sexului frumos şi cu răbdarea bărbaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hormonii schimbă dispoziţia femeilor FOTO: Arhivă Adevărul
Hormonii schimbă dispoziţia femeilor FOTO: Arhivă Adevărul

Stările emoţionale, comportamentul şi dorinţa sexuală a femeilor sunt la cheremul hormonilor. Fluctuaţiile acestora le influenţează dispoziţia de la o zi la alta. Aşa se explică de ce nimic nu le mulţumeşte în unele perioade.

Femeile, se ştie, au zile bune şi zile nu tocmai bune. Starea emoţională le este dictată de hormoni, iar aceştia fluctuează foarte mult pe parcursul unei luni – lucru care nu se întâmplă bărbaţilor. Schimbările de dispoziţie sunt atât de mari pe durata unui ciclu menstrual, încât pot ajunge să afecteze relaţiile cu cei din jur şi chiar performanţele profesionale.

Că femeile sunt mai nervoase în zilele premergătoare menstruaţiei este un lucru cunoscut de oricine. Dar aceasta este doar una dintre fluctuaţiile hormonale care au loc pe parcursul unei luni. „Este foarte important ca femeile să-şi cunoască organismul şi să-şi înţeleagă ritmul natural“, crede dr. Marion Gluck, expert specializat în terapia de substituţie hormonală, citat de publicaţia britanică „Daily Mail“.

În unele zile, femeile debordează de energie şi de creativitate, în altele comuncă foarte bine cu partenerul de viaţă, dar mai sunt şi zile în care au chef doar să stea în pat, fără să vorbească cu cineva.

Durata medie a ciclului menstrual este de 28 de zile, dar ea poate varia între 24 şi 35 de zile, fără să se pună problema unei afecţuni medicale. Un ciclu menstrual se calculează din prima zi de menstruaţie şi până în ziua anterioară următoarei menstruaţii. De la 12 şi până la 52 de ani (vârsta medie de instalare a menopauzei), vei avea, în medie, 480 de cicluri menstruale. Iată cum fluctuează stările în diverse perioade ale ciclului menstrual, în funcţie de fluctuaţiile hormonale care au loc în mod firesc în corpul unei femei, şi cum pot fi ţinute sub control:

Zilele 1-5: lipsă de energie

„Aceasta este prima fază a ciclului menstrual. Nivelul estrogenului este foarte scăzut şi femeia se simte foarte calmă, liniştită“, spune dr. Marion Gluck. În mod normal, hormonii estrogeni cresc nivelul de energie, atât fizică, cât şi psihică, iar în lipsa acestora, este foarte probabil ca femeia să se simtă obosită. În plus, acestea sunt zilele de menstruaţie, care „secătuiesc“ organismul de fier şi de energie.

image

FOTO: Daily Mail

Să participe la un maraton sau să-şi planifice activităţi solicitante în această perioadă nu ar fi o idee inspirată. Trebuie evitate petrecerile şi evenimentele solicitante. Odihna grăbeşte refacerea orgamisnului.

„Se întâmplă de multe ori ca femeile să aibă simptome asemănătoare răcelii în această perioadă. În trecut, ele se izolau de societate pentru câteva zile (lucru care se întâmplă în câteva triburi izolate)“, spune Vicki Edgson, medic nutriţionist la Grace Club Belgravia, din Londra.

Pentru a creşte nivelul fierului, nutriţionistul recomandă ficatul de vită şi carnea roşie, iar pentru un aport mai mare de zinc (care îmbunătăţeşte starea fizică), este indicat consumul de carne de pui, de crustacee şi orez brun.

Zilele 6-13: optimism şi poftă de viaţă

Perioada cea mai grea a lunii a trecut. Acum, urmează o creştere a nivelului de hormoni estrogeni – aşa-numita fază foliculară, în care încep să se dezvolte ovocitele –, care vin „la pachet“ cu multă energie fizică şi mentală, cu o memorie bună, o piele mai catifelată şi un tonus psihic bun.

„Aceasta este perioada optimă pentru o femeie. Corpul se reface şi ea se va simţi tot mai energică şi mai optimistă, iar pofta de viaţă ar trebui să-i revină“, spune dr. Gluck.

Acum este momentul potrivit pentru a da curs unor noi provocări şi pentru a începe proiecte noi. Indicate sunt mai ales ultimele zile din acest interval, când estrogenul ajunge la nivelul maxim. Creativitatea şi încrederea în sine sunt la cote maxine acum.

Zilele 14-16: disponibilitate sexuală

Jumătatea ciclului menstrual (ziua a 14-a) este cea mai bună perioadă pentru viaţa intimă, pentru că femeia arată şi se simte foarte atrăgătoare acum. Explicaţia este simplă: acesta este momentul ovulaţiei, iar dorinţa sexuală nu va fi niciodată mai ridicată decât acum.

Nivelul estrogenului este în continuare ridicat, iar cel al testosteronului creşte uşor – acest hormon fiind „responsabil“ pentru creşterea libidoului. „Corpul femeii îşi doreşte să aibă un copil, aşa că secretă hormoni pentru a uşura procesul“, explică medicul Marion Gluck.

Reprezentantele sexului frumos sunt „setate“ acum să atragă un partener. Simţul olfactiv, luciditatea şi coordonarea – toate sunt mai bune în acest interval. „Datorită nivelelor crescute de estrogen şi progesteron, femeia se simte mai încrezătoare, mai ales în preajma bărbaţilor“, mai spune specialistul.

Zilele 17-28: de la relaxare la nervozitate

În această perioadă, nivelul progesteronului creşte foarte mult, iar dată în prima fază, femeia se simte relaxată, o stare de letargie se instalează ulterior. „Starea de relaxare este mediul ideal pentru ca un bebeluş să crească. Este normal să te simţi relaxată acum“, susţine medicul britanic.

Femeia este tolerantă şi calmă în acest interval, fiind deci momentul potrivit pentru vizita soacrei sau pentru organizarea petrecerii copilului. Dar lucrurile se schimbă începând cu ziua 25 a ciclului menstrual, pentru că apare ceea ce poartă numele de sindrom premenstrual. Dincolo de schimbările fizice, precum retenţia de lichide în ţesuturi, balonarea şi durerile de cap, starea emoţională se schimbă subit: femeia devine irascibilă.

Medicul nutriţionist recomandă evitatea zahărului în această perioadă, pentru că acesta accentuează proasta dispoziţie. „Alegeţi rădăcinoase precum morcovii şi cartofii dulci, care conţin zaharuri naturale şi satisfac pofta de dulce“, recomandă Vicki Edgson.

Citiţi şi:

Ar trebui să aibă femeile dreptul la concediu menstrual?

Femeie isterică? Nu, suferă de o formă severă de sindrom premenstrual

Cum sunt afectate inteligenţa şi eficienţa femeilor în perioada menstruaţiei

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite