TEST. „Ghidul bunului psihopat către succes“: cum să te foloseşti de psihopatul din tine ca să reuşeşti în viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevarul
FOTO Arhiva Adevarul

Un fost sergent SAS, principala unitate de forţe speciale a armatei britanice, a lansat cartea „Ghidul bunului psihopat către succes (cum să te foloseşti de psihopatul din tine)“, în colaborare cu psihologul Kevin Dutton, volum prin care se încearcă schimbarea prejudecăţilor legate de termenul „psihopat“.

 „Bună. Mă numesc Andy şi sunt psihopat“, se prezintă mândru fostul membru SAS într-un articol pentru Daily Mail, material în care încearcă să prezinte diferenţa dintre psihopaţii buni şi psihopaţii răi prin oferirea exemplului propriu, al unui individ pe care trăsături precum lipsa de empatie şi a remuşcărilor, dar şi înclinaţia către risc, l-au ajutat să depăşească situaţii limită.

În termeni de specialitate, psihopatia este o dereglare mintală sau de personalitate caracterizată prin comportament antisocial, capacitate redusă de a avea remuşcări şi control comportamental redus. Psihopatia (sociopatia) se prezintă din punct de vedere clinic sub forma unui spectru de manifestări cu variate grade de gravitate sau acceptabilitate socială. Ba chiar, psihopatia este o tulburare de comportament relativ răspândită, care s-ar regăsi la aproximativ 1% din populaţie, iar cazurile de  psihopaţi care recurg la crime sau alte fapte reprobabile sunt rare, conform unor studii făcute în acest sens. Cei mai mulţi dintre aceştia duc vieţi aparent normale şi pot activa în toate categoriile sociale, mai ales că psihopaţii sunt, de obicei, persoane foarte inteligente, dar care nu funcţionează aşa cum trebuie din punct de vedere emoţional. 

Fostul sergent SAS (Serviciul Special Aerian), Andy Macnab, este exemplul de personalitate cu trăsături care îl încadrează în categoria psihopaţilor, dar graţie cărora, susţine psihologul Kevin Dutton, a ajuns să fie considerat erou şi un model de o mulţime de oameni.  

Faptul că aş putea fi clasificat drept psihopat m-a surprins, cu siguranţă, dar s-a dovedit că sunt ceea se numeşte „un psihopat bun“ şi această caracterizare nu mi-a făcut rău în viaţă. De fapt, cred că este motivul pentru care am avut atât de mult succes, scrie fostul sergent SAS pentru Daily Mail.

Acesta a fost abandonat la naştere pe scările spitalului Guy, în Londra, într-o geantă scumpă, apoi a fost adoptat. Macnab spune că a avut de înfruntat o mulţime de provocări în viaţă, dar că el nu le-a perceput pe unele fiind mai dificil de rezolvat decât altele.

Şi când vorbeşte despre provocări, Macnab aminteşte despre faptul că a servit timp de 18 ani Armata britanică, dintre care 8 ani ca infanterist şi 10 în SAS (care se ocupă cu misiuni speciale, extreme de dificile). Munca sa l-a purtat în Irak, în timpul Războiului din Golf, unde a fost decorat pentru fapte de curaj, alături de alţi trei camarazi, pentru o misiune care a rămas în arhive drept misiunea cu cele mai înalte distincţii din 1879 şi până azi. După ce a ieşit din aramtă, Macnab a scris mai multe cărţi de non-ficţiune, scenarii de film şi a produs o serie de filme .De asemenea, are afaceri în Marea Britanie, dar şi în SUA, dar niciodată nu şi-a pus problema că trecerea de la ceea ce făcea în armată la scris şi la afaceri ar putea reprezenta o schimbare mult prea mare, una care să-l facă să dea greş.

CARTE

„Indiferent de situaţia în care m-am aflat, mereu am gândit că voi ieşi cumva la liman şi aşa s-a întâmplat de fiecare dată. Iar aceasta este doar una din calităţile unui bun psihopat“, explică Macnub.  În cartea pe care a semnat-o împreună cu psihologul Kevin Dutton, Macnub spune că pot fi identificate câteva strategii folosite de personalităţile psihopate care pot ajuta pe oricine să exploateze la maximum o situaţie în beneficiul său.

Dutton avansează teoria că anumite combinaţii ale trăsăturilor de personalitate care definesc un psihopat, printre care nivelul scăzut de empatie faţă de alţii, predispoziţia către risc, lipsa de teamă, impulsivitatea, încrederea în sine exacerbată şi capacitatea de a-şi menţine sângele rece atunci când se află sub presiune, pot contura o persoană care va izbândi în viaţă sau una care va merge pe drumul greşit. „Niciuna din aceste trăsături luate separate nu este în mod necesar negativă. Ceea ce face diferenţa este particularitatea combinaţiilor în care se regăsesc aceste trăsături la o persoană sau alta“, explică Dutton.

Psihopaţii răi nu-şi pot regla comportamentul şi există mai multe explicaţii pentru care nu pot face acest lucru, de la premisele pe care le-au avut în primii ani de viaţă până la detaliile legate de personalitatea lor, cert este că rezultatul final este unul negativ, conform pshihologului britanic. Pe de altă parte, psihopaţii buni, după cum i-a numit Dutton, sunt capabili să-şi ajusteze şi să-şi controleze comportamentul în funcţie de contextele sociale diferite.

Un exemplu oferit de Dutton se referă la profesia de chirurg, care necesită într-o anumită măsură prezenţa unora dintre trăsăturile amintite. În sprijinul afirmaţiei sale vine cu mărturisirea făcută de un chirurg: 

Nu simt compasiune faţă de cei pe care îi operez. Este un lux pe care nu mi-l pot permite. În sala de operaţii sunt ca şi renăscut, ca o maşinărie, rece şi fără inimă. Devin una cu scalpelul, fierăstrăul şi freza. Emoţiile se dovedesc nocive pentru afaceri. Am reuşit să elimin acest neajuns în decursul anilor“, i-ar fi explicat medicul. 

Dutton precizează că viaţa militară este o altă zonă în care sunt cerute multe dintre abilităţile unei personalităţi psihopate. Şi că unul dintre cei mai cunoscuţi oameni antrenaţi să ucidă din Marea Britanie, Andy Macnub, a acceptat să facă testul folosit în identificarea psihopatiilor. Testul presupune măsurarea activităţii creierului pe măsură ce este bombardat cu imagini şocante, cu accidente rutiere, acte de tortură şi morţi violente. Reacţiile lui Andy au fost liniare, iar explicaţia acestei lipse de reacţie s-ar datora unei părţi din creier numită amigdala cerebrală, important centru de reacţie la emoţie. Amigdala joacă un rol esenţial în reglarea emoţiilor care sunt legate de supravieţuire, inclusiv teamă, furie, plăcere, aceasta fiind şi zona din creier responsabilă de luarea rapidă a unor decizii. în cazul psihopaţilor, cum este şi Andy Macnab, o parte a amigdalei, cea care corespunde fricii, este nedezvoltată, motiv pentru care a reuşit să-şi păstreze sângele rece în situaţii care ar pune în dificultate extremă şi ar fi traumatizantă pentru o persoană obişnuită.

Testul lui Dutton: În ce măsură eşti psihopat? (testul îl puteţi face şi pe site-ul psihologului Kevin Dutton)

Testul de faţă nu reprezintă o cale spre obţinerea unui diagnostic, dar poate constitui un indiciu referitor la locul unde se poate încadra o persoană pe o scală a psihopatiei. La fiecare afirmaţie notaţi în ce măsură sunteţi de acord sau nu cu enunţul. Dacă sunteţi 100% de acord cu afirmaţia -  3 puncte, dacă sunteţi parţial de acord -  2 puncte, dacă nu sunteţi de acord -  1 punct, dacă dezaprobaţi în totalitate  - 0 puncte.

1. Rareori planific dinainte. Sunt genul de om care hotărăşte pe moment.
2. Este în regulă să-ţi înşeli partenerul, cât timp nu eşti prins.
3. Dacă ceva mai bun apare între timp, este OK să anulezi o întâlnire de mult timp programată.
4. Nu mă afectează cu nimic priveliştea unui animal rănit sau în dureri.
5. Îmi place să conduc cu viteză, să mă arunc de la înălţimi şi să mă dau în rollercoaster.
6. Nu contează pentru mine dacă trebuie să trec peste alţii ca să ajung unde vreau.
7. Sunt foarte convingător şi am un talent în a convinge oamenii să facă ce vreau eu.
8. M-aş descurca într-o situaţie periculoasă, pentru că mă hotărăsc repede.
9. Îmi vine uşor să fiu calm în situaţii sub presiune, în care alţii o iau razna.
10.  De cele mai multe ori, când lucrurile merg într-o direcţie greşită, este vina altora, nu a mea. 


Rezultatele testului:

0-11
Eşti o persoană afectuoasă şi empatică, care are un nivel ridicat al responsabilităţii sociale şi cu o conştiinţă puternic formată.  Pui mereu în balanţă argumentele pro şi contra înainte de a lua o decizie, nu-ţi place să-ţi asumi riscuri inutile. Nu-ţi plac situaţiile conflictuale, eşti o persoană căreia îi face plăcere compania celor din jur. Chiar dacă eviţi să-i răneşti pe cei din jur, nu uita că persoanele care se situează la capătul celălalt al spectrului psihopatiei s-ar putea să nu fie la fel de grijulii. Aşa că fiţi atenţi cu cine aveţi de-a face.

12-22
Chiar dacă te laşi ghidat de conştiinţă, ai o abordare pragmatică asupra vieţii şi nu ţi-e teamă să-ţi asumi şi rezolvarea problemelor mai puţin plăcute. Nu ţi-e uşor, dar nici extrem de greu să analizezi lucrurile şi din punctul altuia de vedere.  Deviza ta în viaţă s-ar putea traduce prin „totul cu moderaţie, chiar şi când este vorba de moderaţie“ .

23-33
Poţi să te măsori de la egal la egal cu „cei mai buni“ dintre ei. Ştii exact ce vrei şi nu te sfieşti să iei ceea ce consideri că ţi se cuvine, chiar dacă asta presupune să încalci reguli şi să calci peste câteva cadavre, dacă este necesar.  Nimic nu te sperie. Ai încredere în tine, eşti omul deciziilor, mereu pregătit de orice. Nu contează ce este greşit sau corect, ci acel lucru care trebuie făcut pentru a rezolva o situaţie. Poate că ar fi cazul să înveţi câteva tehnici prin care ai putea să-ţi temeperezi aceste porniri egoiste.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite