Terapia prin lectură: cum poate fi folosit cititul pentru îmbunătăţirea inteligenţei şi scăderea riscului de a face Alzheimer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte să spui că nu ai timp, plăcere sau dispoziţie pentru citit, află care sunt beneficiile terapiei prin lectură. Într-o lume în care dispozitivele digitale scurg resursele de timp ale oamenilor, învaţă să-ţi îmbunătăţeşti inteligenţa şi puterea de concentrare cu ajutorul cititului.

Ca şi adoptarea unei alimentaţii sănătoase sau a unui stil de viaţă activ, cititul este o componentă importantă care întăreşte muşchii creierului şi te poate ajuta să treci mai uşor peste stres, îmbunătăţind memoria şi puterea de concentrare, scrie bustle.com. Dacă iubeşti lectura, dar nu îţi faci timp în mod constant pentru această activitate, dacă simţi că ai nevoie de un impuls pentru a-ţi aminti mai des să citeşti, există dovezi ştiinţifice prinvind beneficiile cititului, care să te motiveze:

Te ajută să scapi de stres

Conform unui studiu realizat de Universitatea Sussex,  Anglia, lectura poate reduce nivelul de stres cu 68%. Nivelul de stres şi ritmul cardiac au fost monitorizate în timp ce au fost încercate o varietate de metode de relaxare, cum ar fi ascultarea muzicii, mersul la plimbare, servirea unei ceşti de ceai sau lectura. Cititul a fost cea mai puternică metodă în a ajuta creierul şi corpul să se relaxeze. Aşa că data viitoare când vii acasă după o zi lungă, ia o carte din bibliotecă şi pierde-te în ea timp de câteva ore.

Te face mai empatic

Dacă eşti un cititor pasionat, şansele ca nivelul de empatie să fie unul crescut sunt foarte mari. Universitatea din New York a studiat această idee şi a constatat că poveştile pe care le citim şi personajele la care ne raportăm ne ajută să înţelegem diferite moduri de viaţă. Empatia este considerată a fi una dintre cele mai importante abilităţi pe care părinţii ar trebui să le predea copiilor, astfel încât aceştia să poată înţelege lumea şi oamenii din jurul lor într-un mod pozitiv.

Cititul poate fi folosit ca metodă de terapie

Atunci când citeşti o carte intri în pielea personajului şi tinzi să uiţi de problemele tale sau chiar să găseşti răspunsuri pentru propriile tale nevoi. Cititul poate fi văzut ca o formă de terapie, în conformitate cu Cristel Russell, un cercetator al comportamentului oamenilor. Acesta a observat că oamenii pot trece mai uşor de propriul trecut şi de conflictele nerezolvat prin lectură.

Îmbunătăţeşte inteligenţa

În timpul cititului, deşi pare surprinzător, ficţiunea ajută creierul să se dezvolte. În plus, vei cunoaşte cuvinte noi care îţi vor îmbogăţi vocabularul. Aşadar, nu există niciun motiv care să te ţină departe de a citi în mod constant.

Îmbunătăţeşte memoria

Vi se întâmplă să nu mai ştiţi unde aţi pus cheile sau portofelul cel puţin o dată pe săptămână? Luaţi în considerare cititul mai des. Exerciţiile de citire îmbunătăţesc memoria. Acest lucru se întâmplă pentru că lectura ne forţează să fim atenţi, să ne amintim şi să urmărim cursul întâmplărilor. Aşa că, dacă vă doriţi o mai bună putere de concentrare, luaţi în considerare cititul cât mai des.

Reduce riscul de a face Alzheimer

Dacă citiţi cel puţin o oră în fiecare zi aţi putea preveni apariţia bolii Alzheimer. S-a dovedit că cititul îmbunătăţeşte puterea creierului şi memoria, reducând şansele de îmbolnăvire.

Te ajută să adormi mai uşor

Potrivit specialiştilor, citind în fiecare seară câteva capitole dintr-o carte te va ajuta să dormi mai bine. Lectură te ajută să te relaxezi, stare care îţi asigură un somn liniştit.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite