Uniunea Europeană a creat Wikipedia pentru roboţi, o enciclopedie care să îi transforme în maşinării mai utile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roboţii vor avea propria lor Wikipedia. FOTO TU/e
Roboţii vor avea propria lor Wikipedia. FOTO TU/e

Europenii vor să le ofere roboţilor o enciclopedie, o Wikipedia a lor sau o reţea de tip World Wide Web. Astfel, aceste maşinării vor putea să-şi distribuie informaţii între ele şi să înveţe una de la alta. Debutul şi-l fac într-un spital.

Wikipedia a devenit o sursă de informare pentru foarte mulţi oameni, iar RoboEarth ar trebui să devină o enciclopedie similară pentru roboţi. Spre exemplu, dacă unul dintre roboţi a cartografiat o cameră, poate încărca harta în această bibliotecă online, iar alţi roboţi care ajung în aceeaşi cameră vor avea deja un plan, notează The Telegraph. De asemenea, în RoboEarth vor fi stocate informaţii cu privire la modul în care pot fi rezolvate anumite sarcini ori cum arată anumite obiecte.

Spre exemplu, dacă un robot are sarcina de a identifica chipurilor unor oameni, dar se defectează, poate fi înlocuit cu un altul care nu mai are nevoie de o bază de date implementate dinainte, ci poate accesa RoboEarth şi are acolo toate informaţiile. Datele pot fi încărcate în enciclopedie şi de către oameni, iar posibilităţile sunt, practic, nelimitate. Programul este rezultatul a patru ani de muncă din partea inginerilor Philips şi a cinci universităţi europene, fondurile fiind acordate de către Uniunea Europeană.

„În esenţă, RoboEarth este un world wide web pentru roboţi: o reţea imensă şi o bază de date în care roboţii pot împărtăşi informaţii şi pot învăţa unul de la altul lucruri despre comportamentul lor şi despre mediu. Aceşti roboţi vor folosi RoboEarth drept o bază de cunoştinţe, un mediu în care să discute sau un loc cu resurse mai mari de calcul decât oferă hardware-ul lor“, se arată pe site-ul Universităţii Tehnice din Eindhoven.

„Dascălul“ din nori pentru roboţi

Deocamdată, roboţii şi programul vor fi testate într-un spital fals, unde oamenii trebuie să interacţioneze cu roboţii şi unde poate fi testată eficienţa sistemului RoboEarth. Creatorii s-au gândit că un mediu similar spitalului este unul potrivit, deoarece se schimbă destul de mult şi destul de repede, astfel că roboţii trebuie învăţaţi şi să înveţe cum să se adapteze şi să folosească informaţiile disponibile.

„Dacă vrem ca roboţii să fie de folos, trebuie să aibă flexibilitatea de a se adapta situaţiilor şi condiţiilor noi. Spre exemplu, poţi să înveţi un robot să aducă o ceaşcă cu cafea în sufragerie, dar dacă dă de un scaun în drumul sau, nu va şti ce să facă. Sau va fi confuz, dacă ai schimbat setul de ceşti“, mai spun creatorii. În spital, aceştia vor aduce alimente bolnavilor, vor cartografia camerele şi urmează ca alte sarcini să fie trasate pe viitor.

Află mai multe: 

Google are un proiect secret cu roboţi: „tatăl“ Android va fi şef peste echipa care poate da lumii viitorii muncitori ieftini

FOTO VIDEO Roboţii înfricoşători pe care i-a cumpărat Google. Viitorul are şase picioare şi pompe hidraulice

Google cumpără compania care a dat lumii robotul mai rapid decât Usain Bolt

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite