Un software a decodat pentru prima dată o limbă dispărută de peste 3000 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de cercetători la Massachusetts Institute of Technology a inventat un program de calculator care a descifrat o limbă folosită ultima dată în 1.200 î.e.n., în vestul Sierei.

Limba se numeşte "ugaritică" şi este compuspă dintr-o serie de linii şi puncte scrise pe tablete de lut care au fost descoperite de arheologi când excavau oraşul-port Ugarit, la sfârşitul anilor 1920. A durat 12 ani până când specialiştii au reuşit să decodeze tabletele.

Potrivit National Geographic, limba ugaritică de pe tablete a fost descifrată cu ajutorul unui calculator puternic care a folosit programul creat de cercetători.

În termeni simpli, noul soft a compară semnele din ugaritică cu cele ale unei limbi cunoscute, în cazul de faţă aceasta fiind ebraica. Traducerea unei tablete durează doar câteva ore.

Programul a identificat corect cuvinte din limba ugaritică şi ebraică, cu rădăcini comune, în 60% dintre cazuri. Echipa de cercetători, condusă de profesorul Regina Barzilay, ar fi prima care demonstrează că această abordare a textelor vechi poate fi eficientă.

Următorul pas ar fi acela de a testa noul program pe sutele de documente, care au rămas doar enigme deocamdată, descoperite de-a lungul anilor de arheologi.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite