Uber se extinde în România, deşi e încă ilegal: câţi angajaţi are compania care naşte proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uber este un serviciu ilegal în România, conform unei legi promulgate în această vară. Totuşi, nu opreşte această companie să se extindă, după cum susţine omul responsabil de asta.

Uber reprezintă o formă de taximetrie ad-hoc, în care şoferii şi pasagerii sunt conectaţi cu ajutorul aplicaţiei construite de companie, acum un startup care are şanse să dea peste cap transportul din zeci de oraşe şi ţări. În România, serviciul a debutat în februarie, iar în această vară a fost declarat ilegal. Legea nu numeşte Uber în mod expres, dar este vorba de serviciile de taximetrie fără autorizaţie. Uber n-are. 

Tot în această vară, taximetriştii parizieni au blocat accesul către aeroporturile şi gările din Paris, protestând faţă de pierderea clienţilor în favoarea popularului serviciu UberPop. Protestul s-a transformat într-un adevărat război de gherilă. Ei, şi nu doar din Franţa, sunt furioşi că Uber le pune în pericol locurile de muncă, îndepărtând clienţii de companiile de taximetrie autorizate. Mai mult, spre deosebire de România, în ţări precum Germania, SUA sau Franţa, Uber a debutat cu preţuri mai mici decât cele practicate de companiile de taxi.

În România, Uber este doar în România, dar plănuieşte o extindere. Mai mult, compania n-are decât patru angajaţi, deoarece şoferii, în număr de câteva sute, nu beneficiază de această calitate, fiind un fel de colaboratori. Rob Khazzam, responsabil pentru lansarea şi extinderea Uber în ţările din regiune, a declarat pentru Startup Cafe că o călătorie cu acest serviciu durează, în medie, 15 minute. Timpul mediu de aşteptare pentru o maşină este de sub şase minute în afară orelor de vârf, iar şoferii de Uber conduc 10-20 de ore pe săptămânâ.

Poate că cea mai mare nemulţumire faţă de Uber este fix această fluctuaţie a costului per cursă, în funcţie de cât de puţine maşini sunt în trafic sau cât de mare este cererea. Surge price poate spori de câteva ori costul obişnuit.

image

Pentru cei mai mulţi, este o sursă suplimentară de venit, iar compania plănuieşte o extindere în 2016. Uber este prezentă în 344 de oraşe din 63 de ţări şi are aproape 5.000 de angajaţi, ceea ce înseamnă, în medie, cam 80 de angajaţi per ţară. "Cred că suntem un startup, pentru că echipa din România face exact ce ar face orice startup. În Bucureşti, în februarie, noi eram un startup şi a trebuit să întrebăm primii 5.000 de utilizatori ce trebuie să schimbăm şi ce să îmbunătăţim", a răspuns Khazzam la întrebarea dacă Uber mai e un startup şi pentru România. Dacă ai curiozităţi despre Uber, poţi consulta această listă de întrebări şi răspunsuri.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite