Uber a fost interzis, dar nu acceptă acest lucru. Klaus Iohannis a promulgat noua lege a taximetriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care aplicaţia Uber devine ilegală. Legea taximetriei a fost modificată, iar maşinile conduse de şoferi fără licenţă de taxi, nu vor mai avea voie să facă transport de persoane cu un autoturism.

Legea taximetriei a fost modificată rapid de către parlamentari. Proiectul a fost adoptat de către deputaţi cu 298 voturi „pentru“, două voturi „împotrivă“ şi 16 abţineri. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, în sensul sancţionării contravenţionale a persoanelor fizice şi juridice care efectuează transport public de persoane cu un autoturism, fără respectarea prevederilor art.7 din lege. Astfel, aceia care vor risca şi vor încerca să încalce legea ar putea primi amenzi de până la 25.000 de lei.

Uber a ajuns şi în România, pe 25 februarie, oferind curse de 1,39 de lei pe kilometru, preţ asemănător celui practicat de taxiurile tradiţionale. Maşinile Uber pot fi comandate din aplicaţie, iar plata se face instantaneu, cu ajutorul cardului ataşat contului.

Uber a prins popularitate rapid în România, după ce a fost lansat. Clienţii au apreciat faptul că şoferii erau foarte amabili şi maşinile erau curate. De asemenea, pe distanţe scurte sau atunci când nu este trafic greu, Uber era chiar mai ieftin.

Dacă şoferii vor fi opriţi de Poliţie pe stradă, aceştia nu au cum să demonstreze că aceştia fac taximetrie prin Uber, deoarece ar fi nevoiţi să verifice telefonul mobil, ceea ce înseamnă că ar avea nevoie de mandat. Şoferii prinşi însă făcând transport de persoane fără licenţă riscă să rămână fără carnet timp de şase luni.

România nu este prima ţară unde Uber este interzis. În Franţa, Germania sau Marea Britanie au existat proteste şi iniţiative. În Franţa, Uber a fost interzis, iar în Germania funcţionează doar în anumite oraşe şi a acceptat să cumpere licenţe pentru şoferi.

Uber consideră că nu este afectat şi a trimis un mail liniştitor şoferilor din România, aşa cum se poate vedea în imaginile de mai jos. 

image

Citeşte totul despre Uber, într-o serie de întrebări şi răspunsuri. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite