Tu de câtă putere ai nevoie pentru laptopul tău?
0Atunci când îți cumperi un laptop, procesul poate că îți dă cele mai mari bătăi de cap. Asta poate doar dacă nu optezi pentru un MacBook Pro și atunci lucrurile sunt mai simple.
Uite câteva informații despre procesoare care ți-ar putea ușura decizia.
De câtă putere de procesare ai nevoie?
Dacă ești un utilizator obișnuit care rulează un browser web, suita Microsoft Office și poate chiar un software de editare foto, e recomandat un laptop cu un procesor Intel Core i5 de generația a 10-a sau mai recent. Acesta ar fi afișat ca ceva de genul „Intel Core i5-10350U”. Dacă îți permiți, un cip Intel i7 face un upgrade frumos și-ți va face laptopul să se simtă mai rapid.
Puterea suplimentară înseamnă adesea o durată de viață mai scurtă a bateriei, așa că va trebui să echilibrezi asta cu nevoile tale. Un laptop pentru jocuri, de exemplu, ar folosi un cip i7 (sau i9), dar un i5 este de obicei bun pentru sarcini mai puțin solicitante.
De asemenea, pentru utilizatorul obișnuit, seria AMD Ryzen 5000 va fi suficientă, dar Ryzen 7000 face un upgrade frumos - din nou cu prețul duratei de viață a bateriei.
În general, e recomandat să eviți cipurile Intel Core i3 (și, prin extensie, AMD Ryzen 3) cu Windows 11. Experiența poate fi frustrant de lentă, cu zgomot frecvent și puternic de ventilator. În timp ce ambele cipuri din seria 3 sunt bune pentru Chromebook-uri și setări minime Linux, utilizatorii Windows sunt mai mulțumiți cu un cip Intel i5 sau Ryzen 5.
Ești un utilizator care vrea putere? Dacă compilezi software, editezi videoclipuri sau lucrezi cu baze de date foarte mari, vei dori mai multă putere de procesare decât ceilalți. E sugerat un Intel i7 sau Ryzen 7. De asemenea, vei dori să pui mai multă memoria RAM pe PC-ul tău pentru astfel de operațiuni.
Cele mai bune procesoare pentru dispozitive cu sistem de operare Chrome
Sistemul de operare Chrome este construit în jurul browserului web Chrome de la Google și rulează majoritatea software-ului direct în browser. Asta înseamnă că nu are nevoie de cipuri Intel mari și puternice. Asta e teoria, cel puțin.
Sistemul de operare Chrome se descurcă cel mai bine cu cel puțin un cip Intel i3 sau, cea mai bună variantă pe care o poți obține în prezent cu un Chromebook, un cip AMD Ryzen 4000. Seria AMD Ryzen 4000 este unul dintre chipseturile preferate pentru Chromebookuri. Această serie este suficient de puternică pentru majoritatea sarcinilor și oferă o durată de viață excelentă a bateriei — o combinație care este mai dificil de găsit în Chromebookurile cu Intel.
Există Chromebook-uri de ultimă generație cu cipuri Intel i5 și chiar și unele modele i7 sunt disponibile, dar dacă nu ești într-adevăr pasionat de sistemul de operare Chrome, este mai bine să cumperi un PC Windows mai capabil.
Google a introdus o nouă clasă de Chromebook numită Chromebook Plus. „Plus” înseamnă că aceste modele sunt mai puternice. Majoritatea au avut Intel i3 sau mai bun, împreună cu mai multă memorie, mai mult spațiu de stocare și camere video mai bune decât Chromebookurile tradiționale. Vestea bună este că acestea nu sunt cu mult mai scumpe decât modelele mai vechi.
La celălalt capăt al spectrului, există și un număr tot mai mare de Chromebook-uri cu cipuri din seria Qualcomm Snapdragon, care oferă un compromis bun între putere și preț. Ele ar trebui să fie un plus bun pentru piața Chromebookurilor de gamă inferioară, oferind mai multă putere decât Celeron de la Intel fără consumarea suplimentară a bateriei procesoarelor din seria Core.
Cele mai ieftine Chromebookuri folosesc încă procesoare din seria Intel Celeron. Dacă nevoile tale sunt minime și nu vei face niciodată altceva decât să navighezi pe web, procesoarele Celeron sunt suficiente. Dar dacă speri să rulezi aplicații Android sau să instalezi aplicații Linux pe Chromebookul tău, procesoarele Celeron se vor lupta și probabil te vor frustra.