Texting ca un spion: aplicaţiile care se laudă că vor cripta toate mesajele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aplicaţiile promit criptare, mai bună sau mai slabă FOTO Adevărul
Aplicaţiile promit criptare, mai bună sau mai slabă FOTO Adevărul

Mesageria nu se mai face doar prin SMS şi nici nu mai este atât de privată. Ştim bine că mail-urile ne sunt monitorizate pentru a primi reclame, iar conversaţiile pe Facebook sau WhatsApp sunt departe de a fi securizate. Unele aplicaţii se laudă cu faptul că mesajele noastre sunt criptate. Vă prezentăm câteva, dar vă spunem:  nu vă încredeţi în internet.

Mesageria e unul dintre domeniile în care se dau cele mai mari dueluri pentru convingerea oamenilor să folosească aplicaţiile. Vorbim de WhatsApp, Kik, Line, Facebook Messenger. SMS-ul rămâne în urmă. Din urmă vin aplicaţii care promit criptarea mesajelor, ori de-a lungul conversaţiei, ori doar local. Sau mai sunt servicii ca Snapchat, unde conversaţiile sunt şterse. Dar imaginile de pe Snapchat ajung pe internet.

Iată o listă de aplicaţii de mesagerie.

<strong>Telegram</strong>

Telegram e o aplicaţie de mesagerie creată de fraţii Durov, cei care au fondat VKontakte, o reţea socială din Rusia. Ei folosesc protocolul de criptare MTProto. După introducerea sa pe iPhone, a ajuns pe locul 1 în aplicaţiile descărcate din 46 de ţări.

Telegram un pare criptată, pentru că mesajele nu sunt ascunse în spatele unei parole, ci pur şi simplu se bazează pe protocolul menţionat mai sus. Mai multe detalii găsiţi aici.

Telegram pentru iOS.
Telegram pentru Android.

Text Secure

E o aplicaţie folositoare pentru criptarea locală a mesajelor text, în spatele unei parole. Puteţi să o folosiţi pe Android ca o aplicaţie standard de SMS. Ce mai oferă, dacă ambii utilizatori au aplicaţia? Criptare printr-un cod personalizat, format din litere şi cifre.

Puteţi găsi TextSecure pe Android aici.

<strong>ChatSecure</strong>

Securizează converasaţiile de pe SMS prin encriptir Off the Record şi se laudă că nu pot fi interceptate de nimeni. Funcţionează cu alte aplicaţii de acest fel, cum ar fi Xabber, Jitsi, Adium sau Pidgin şi puteţi folosi chiar Tor pe Android.

Există criptare locală prin parolă şi funcţionează pe toate platformele, prin aplicaţiile conectate

ChatSecure pentru Android.
ChatSecure pentru iOS.

<strong>Inbox</strong>

Inbox e cum e Confide, fără opţiunea de distrugere automată a mesajelor. Pur şi simplu acestea sunt acoperite de către o linie, care dispare când trecem cu degetul peste ea şi putem citi mesajele. Nu e chiar criptare, dar…

Dacă avem un mesaj şi acesta e vizibil. nu vrem să fim văzuţi că-l ascundem, trebuie doar să mişcăm telefon din încheietură şi pornim modul intim.

Inbox pentru iOS.
Inbox pentru Android.

<strong>Confide</strong>

E o aplicaţie care îmbină două lumi - mesaje care se autodistrug şi acoperite pentru a nu fi vizibile. Ce se întâmplă? Doi utilizatori se conectează cu această aplicaţie. Când primiţi un mesaj îl veţi vedea acoperit de linii portocalii. Dacă treceţi cu degetul pe ecran pe deasupra acestor linii veţi descoperi şi cuvintele. Acestea se acoperă automat apoi.

Odată închis, mesajul nu mai poate fi accesat de pe niciunul dintre telefoane.

Confide pe Android.
Confide pe iOS.

<strong>Ansa</strong>

Ansa e o aplicaţie de mesagerie pentru care intimitate înseamnă mesaje care nu se mai păstrează în telefon, ci se distrug în 10 secunde după ce au fost citite. Ele folosesc serverul Ansa, aşadar nu sunt în totalitate pierdute.

Mesajele se păstrează în telefonul vostru 60 de secunde. Acest lucru poate fi activat sau dezactivat de către utilizatori, numindu-se Off the Record Chat. Dacă aţi avut o conversaţie comună, care nu era Off the Record, puteţi să o ştergeţi apoi, iar utilizatorul care a primit mesajele nu va putea să-şi ţină conversaţia în telefonul său. Când mesajul se şterge, se şterge şi de pe serverele Ansa.

Ansa pentru iOS.

Ansa pentru Android.

<strong>Frankly</strong>

Nu e prezentată ca o aplicaţie de mesaje criptate, ci ca una în care mesajele se autodistrug după 10 secunde. E un Snapchat al chatului, înainte ca reţeaua pe care Facebook a vrut să dea 3 miliarde de dolari să introducă noul update.

Frankly pentru iOS. 
Frankly pentru Android.

<strong>Snapchat</strong>

Ei, o punem aici doar ca să fie. Noi nu recomandăm să o trataţi ca pe o aplicaţie de mesagerie în sine. Tot ce trimiteţi se autodistruge în 15 secunde. Dar se pot face printscreen-uri, aşadar aveţi multă grijă.

Despre ultimul update al Snapchat am scris în acest articol.

Snapchat pentru iOS. 

Snapchat pentru Android. 

Evident, experţii nu sunt de acord cu acest lucru. Bruce Schneier, vorbind pentru “New York Times” a spus că nu ar trebui să le folosim dacă viaţa noastră privată este ameninţată. 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/criptare" target="_blank">View the story "Criptare" on Storify</a>]

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite