Tehnologia Microsoft care ar putea fi mai importantă decât iPhone sau Windows

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satya Nadella, directorul Microsoft, pe scena Build 2016. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Satya Nadella, directorul Microsoft, pe scena Build 2016. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Când Apple a lansat primul iPhone, a schimbat lumea. Acum, smartphone-ul a devenit „cel mai intim“ dispozitiv. Microsoft a prezentat o tehnologie nouă şi este totul doar software capabil să funcţioneze pe orice dispozitiv.

Nicio discuţie, din ultimii 10-20 de ani, despre inteligenţa artificială n-a pornit de la scenariul optimist, ci de la unul pesimist: roboţii îşi vor da seama că suntem inutili şi ne vor distruge, asta după ce câteva decenii ne vor fi adus mâncare, ne vor fi construit casele şi maşinile şi ne vor fi colectat datele.

La Build 2016, directorul Microsoft a pornit cu alt discurs, pregătind deja finalul prezentării. „Tehnologia face acum parte din viaţa noastră, din economiile şi ţările noastre şi e momentul unor întrebări serioase. Ajută creşterea economică sau creşterea aceasta este înfrânată de investiţia în tehnologia? Ne ajută tehnologia să ne apărăm valorile, cum ar fi intimitatea, sau le compromite? Acestea sunt întrebările pe care să ni le punem nu doar în companii sau ca indivizi, ci ca societate“, a spus Satya Nadella.

Declaraţiile lui vin după ce Apple a avut probleme cu FBI, deoarece n-a vrut să creeze o cale de acces în orice iPhone şi la câţiva ani după ce compania sa a fost pe lista celor nominalizate de Edward Snowden drept una la care NSA are acces. „Eu cred că tehnologia ne poate ajuta să ne conservăm valorile, să ajutăm creşterea economică. Dar trebuie să facem alegeri sociale, de design, ca să ne asigurăm că tehnologia ne ajută să progresăm ca societate. Noi vrem să facem lucruri care să-i ajute pe alţii să facă lucruri“, a mai declarat Nadella.

Acum, la aproape un deceniu de când iPhone a schimbat ceea ce înseamnă dispozitiv mobil şi acces la Internet, Microsoft propune tehnologia viitorului: software inteligent, conectat la alt software, la alt software, la alt... şi accesibil de pe orice gadget. Satya Nadella i-a numit asistenţi digitali, metaaplicaţii, pentru că sunt deasupra a ceea ce am învăţat că sunt aplicaţiile promovate de Steve Jobs şi Apple prin deviza There's an app for that (trad.: există o aplicaţie pentru sarcina asta).

Jarvis din seria de filme Iron Man este un alt tip de inteligenţă artificială.

„Majordomul“ digital al copiilor tăi

Inteligenţa artificială nu este o găselniţă a Microsoft şi este în limbajul tech de zeci de ani. Au fost produse filme SF optimiste şi pesimiste, au fost create şi închise software-uri pentru aşa ceva, iar acum am ajuns la ceea ce Google numeşte Now, Apple numeşte Siri, Amazon numeşte Alexa sau Microsoft numeşte Cortana.

În prezent, Microsoft a prezentat cea mai avansată viziune - nu înseamnă că alţii n-au aşa ceva, dar doar Microsoft a vorbit public despre ceea ce plănuieşte.

microsoft build2016 foto razvan baltaretu/adevarul

Prin Cortana Intelligence, Bot Framework şi Cognitive Services compania a rezumat demersul în câmpul „educării“ software-ului, astfel încât să fie mai util fără ca noi să-i dăm mai multe indicaţii. Prima este construită pe Azure - serviciul de cloud Microsoft şi dezvoltatorii, companiile pot utiliza aceste capabilităţi pentru a crea soluţii inteligente de tip end-to-end, incluzând noi aplicaţii care învaţă despre lume şi agenţi digitali interactivi care interacţionează cu oamenii în moduri inteligente, personalizate.

build2016 foto razvan baltaretu/adevarul

La această suită sunt conectate celelalte două. Cognitive Services - după cum îi spune şi numele - este o colecţie de instrucţiuni care permite sistemelor să „vadă“, să „audă“, să „spună“, să „înţeleagă“ şi să interpreteze nevoile utilizatorilor prin metode de comunicare naturale. Învaţă adrese, jargon, locuri, preferinţe. Nu este totul perfect din prima, dar pe măsură ce sunt folosite mai mult, ştiu mai mult.

Bot Framework e pentru dezvoltatori ca să poată crea agenţi inteligenţi prin care utilizatorii să interacţioneze cu platforme, incluzând mesaje text, Office 365, Skype, Telegram, mail, Slack, web şi altele (ex.: site-uri prin care comanzi mâncare sau cumperi bunuri). Acest instrument a fost demonstrat de Microsoft pe platforma Domino's, creând o metaaplicaţie capabilă să intermedieze majoritatea comenzilor pentru pizza. Atunci când nu poate, un om preia controlul şi clarifică problemele din sistem.

Experimentul pe Twitter anunţa vestea de la Build 2016

Cu câteva zile înainte de Build 2016, Microsoft a lansat pe Twitter un bot experiment. I-a spus Tay, l-a lăsat de „capul“ său, iar prin interacţiunea cu oamenii a devenit rasist, xenofob şi misogin. În fine, Twitter poate că nu e cel mai bun mediu în care să „educi“ o inteligenţă artificială, dar prin WeChat - pentru piaţa din China - Microsoft a demonstrat că automatizările pot fi făcute inteligente.

Acum, boţii aceştia vor debuta pe tot mai multe platforme şi, după mai mult de 30 de ani, Microsoft are şansa de a lansa ceva care să devină noul Windows sau noul iPhone. Anul acesta, pentru prima dată în istoria Microsoft, celelalte servicii au ajuns pe locul doi şi, totuşi, pe acelea se susţine acest pachet software.

Cortana a debutat pe telefoane, acum e în Windows 10 pe orice dispozitiv. Un demo interesant a fost când un angajat Microsoft a cerut asistenului digital să-i spună din ce magazin a cumpărat pentru fiul său o jucărie. Dat fiind că a avut acces la localizare, mesaje şi calendarul său, Cortana a ştiut.

build2016 foto razvan baltaretu/adevarul

Apoi, Skype a fost o investiţie de opt miliarde de dolari, care a devenit parte din coloana vertebrală a comunicării digitale şi acum, prin Cortana, poţi planifica întâlniri, comanda produse, identifica locaţii - nu mai introduci adresa de livrare, doar spui s-o folosească pe cea în care te găseşti. Setul de instrucţiuni se numeşte Skype Bot şi prin acesta dezvoltatorii pot crea prezenţe artificiale care să susţină multiplele forme de comunicare, incluzând text, voce, video şi personaje interactive 3D.

După decenii de focus pe hardware, acum e totul despre software

Se prea poate ca prin acest demers Microsoft să fi reuşit ceva important: roboţii să vorbească cu oamenii şi cu alţi roboţi. Nu e gata, abia a început şi se poate să nu fie compania care are cel mai mare succes. După cum s-a văzut până acum, primul care inventează sau dezvoltă un domeniu nu este şi cel care culege laurii. În prezent, sunt cinci mari jucători: Apple, Amazon, Facebook, Google (divizia Alphabet) şi Microsoft.

Desigur că roboţii aceştia ne-ar putea distruge cu totul. Desigur că vor fi colectate şi mai multe date. Desigur că astfel de companii vor şti şi mai multe despre noi. Totuşi, pe noi cei de acum ne preocupă, căci vor fi generaţii noi cărora nu le va păsa - sau confortul obţinut va fi mai important decât datele. Vedem o diferenţă de tipul acesta şi acum, când adulţii de peste 40 de ani înţeleg cu greu sau deloc aplicaţii precum Snapchat ori Tinder.

Chiar dacă nu ştim precis cât de bine sau rău va fi cu inteligenţa artificială - chiar dacă va fi mai confortabil să ne achităm de diverse sarcini - închei cu un demo al Microsoft. Seeing AI e o aplicaţie în curs de dezvoltare prin care compania a arătat modul în care aceste capabilităţi îi vor ajuta pe cei cu deficienţe de vedere sau nevăzători să înţeleagă mai bine lumea înconjurătoare.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite