Sfaturi pentru Black Friday 2016: cum să cumperi şi la ce să fii atent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Online, bătaia pe produse nu e aşa de spectaculoasă.
Online, bătaia pe produse nu e aşa de spectaculoasă.

Black Friday 2016 va fi pe 18 noiembrie, în primă fază. Oricând te decizi să cumperi, sunt câteva sfaturi pe care e bine să le foloseşti.

Black Friday a pornit din Statele Unite ale Americii, dar de câţiva ani avem şi în România un aşa eveniment al reducerilor. Au fost mai multe bătăi pe tigăi decât pe produse la reducere, iar online fenomenul e mai puternic decât offline. Totuşi, sunt câteva sfaturi de care ar trebui să ţii cont pentru a cumpăra produse rezonabile, fără să cheltui mai mult decât ar merita. 

Ca în fiecare an, chiar dacă unele magazine „sărbătoresc“ Black Friday încă din primăvară, evenimentul va fi compus din două perioadă importante. Prima dată, sunt ziua şi weekendul cu cele mai multe promoţii. eMAG a anunţat că începe pe 18 noiembrie. Tot atunci vor fi cele mai multe magazine participante. Unele vor face doar o zi, altele un weekend. Apoi, va fi momentul din ultima vineri. Ce nu se vinde prima dată, mai intră la reducere. 

Sfaturile de Black Friday 2016 încep cu un lucru simplu: cumpără doar ceea ce este esenţial şi nu te lua după reduceri „aparente“. Sunt produse şi produse, aşa că gândeşte-te dinainte ce cumperi, de ce cumperi şi câţi bani vrei să dai. De asemenea, ţine cont că preţurile cresc în preajma Black Friday, magazinele apelând la un procedeu pe care l-am detaliat deja

Când începe valul reducerilor te poţi găsi în situaţia în care ai adăuga orice în coş, ai alege orice reducere pe care o găseşti bună, dar nu sunt toate aşa. În fapt, sunt două cazuri mari şi late când vine vorba de reduceri imense: fie acel produs este atât de vechi, încât ar fi cu greu vândut ori i-a fost mărit preţul înainte de Black Friday 2016, apoi redus, fie este vorba de un stoc redus, de câteva zeci sau câteva sute de produse. 

Se întâmplă, într-adevăr, să ai produse foarte bune la preţ mic, dar vorbim de volume mai mici şi acestea sunt vândute rapid. Fie că sunt console de gaming, fie că sunt telefoane lansate în ultimele luni, este evident că un magazin nu poate vinde la preţ foarte mic, dacă n-are susţinere de la producători sau distribuitori. Desigur, e cel mai bine să vizitezi site-urile când încep campaniile. Şi să ai un coş de cumpărături gata umplut cu ceea ce vrei să cumperi. Dar asta detaliez mai jos. 

Sfaturi de Black Friday 2016: cum să urmăreşti reducerile

Sunt câţiva paşi simpli pe care trebuie să-i urmezi înainte să începi să cumperi. Întâi, setează-ţi câteva site-uri pe care vrei să le urmăreşti. Poţi trece pe listă eMAG, Flanco, F64, PC Garage, QuickMobile etc. Acestea trebuie să fie trecute la semne de carte, să le ai în bara de marcaje şi să fie uşor accesibile. Cu câteva zile înainte, fă-ţi cont pe ele şi adaugă în coş produsele care te-ar interesa. Astfel, când vine Black Friday tu le ai acolo. Sau fă un wishlist când poţi şi se poate. 

Ţine cont şi de comparatoarele de preţuri, când vezi o ofertă prea bună ca să fie adevărată. Aceste site-uri dedicate sunt price.ro sau shopmania.ro ori compari.ro. Cauţi acolo produsul şi vezi în alte surse cât costă. Ai însă grijă la produsele foarte vechi. Aici intră acele smartphone-uri, tablete şi laptopuri care au sisteme de operare vechi, procesoare vechi sau prea puţină memorie RAM ca să fie justificată investiţia. Fii atent la rezoluţia ecranelor şi verifică în ultima săptămână înainte de Black Friday ce preţuri sunt (cele medii).

Dacă îţi cauţi un televizor, gândeşte-te că tehnologia 4K există deja de aproape doi ani, aşa că nu are rost să investeşti într-un televizor HD ready când există pe piaţă o mulţime de televizoare full HD (imaginea e foarte bună pe full HD), care au oricum preţuri foarte bune, chiar dacă nu sunt reduse. Tot când vine vorba de ales gadgeturi, dacă nu ai cunoştinţe suficiente în privinţa specificaţiilor tehnice, cel mai bine este să citeşti review-uri legate de produse pe site-urile de profil. Aşa vezi şi ce feedback au stârnit acele produse şi dacă sunt potrivite nevoilor tale. 

Ideea cu care ar trebui să rămâi după citirea acestui segment din articol este următoarea: un gadget nou trebuie să fie o investiţie şi nu un chin, dar şi să aibă o valoare rezonabilă la revânzare. La început, în febra reducerilor, poate părea tentant să cumperi o sursă pentru computer, de exemplu, pentru că are reducere de 80%, dar dacă tu nici măcar nu ai un sistem desktop, ci stai pe laptop, nu merită investiţia.

Oricât de mică ar fi cheltuiala, odată banii daţi nu îi mai ai pentru alte produse care ţi-ar trebui. Totuşi, dacă crezi că vei putea vinde produsul respectiv la un preţ mai mare, pe site-uri precum OLX, Okazii şi altele, ia în calcul că nu vei singurul care va face asta şi s-ar putea dovedi foarte greu de vândut, dacă nu este ceva căutat de multă lume. Sfat: iPhone e cel mai căutat telefon, dar mărcile chinezeşti nu fac mare trafic pe site-uri de anunţuri. 

Dacă nu bişniţa e ceea ce te interesează, caută produse pe care să le poţi folosi minimum doi ani (chiar dacă inteţionezi să le schimbi anul viitor) şi nu îţi umple casa cu nimicuri de care nu ai nevoie. Şi dacă ceva pare prea ieftin pentru a fi real, atunci cel mai probabil e o promoţie „trucată“.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite