REVIEW Nokia Lumia 1020 şi poza RAW: imagine „necoaptă“ din „cuptorul“ mobil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La „Tech Adevărul“ am avut review cu Nokia Lumia 1020 în octombrie 2013. Atunci am denumit excesul de 41 de mgapixeli drept înghesuiala pixelilor. Ei bine, acum, după actualizarea Black, Nokia Lumia 1020 tocmai a devenit cel mai bun telefon din lume pentru poze. Dar nu e pentru toţi.

Nokia Lumia 1020 are 41 de megapixeli şi două lucruri l-au scos în faţă încă de la lansare: nu foloseşte toţi pixelii aceştia pentru pozele pe care le pui pe Facebook sau le trimiţi prin mail şi are o aplicaţie pentru camera foto cu tot felul de funcţii utile, cum ar fi setarea vitezei, valorii ISO sau tipului de focalizare. Dincolo de aceste aspecte, aplicaţia fiind mai apoi disponibilă şi pentru alte telefoane Lumia, modelul 1020 nu s-a remarcat cu altceva până la ultima actualizare de software.

image

Ce a însemnat versiunea Black a Windows Phone? A însemnat că telefonul a putut să facă poze în format raw (în .dng) şi cei pasionaţi de post-procesare au avut un motiv în plus să renunţe la aparatul foto DSLR sau mirrorless. Formatul raw înseamnă că poza nu mai este procesată în aparat, cu setarea expunerii, balansului de alb, a contrastului etc., ci poţi face tu asta în programe speciale, cum ar fi Lightroom de la Adobe.

Nokia a ales să folosească formatul .dng, cunoscut ca Digital Negative, şi creat de Adobe. Orice producător îl poate folosi, dar companii ca Nikon, Canon sau Sony au ales să-şi creeze singure formatul (.nef, .crw, .arw). Odată importate pozele în Lightroom (cu acesta am lucrat), ai la dispoziţie tot felul de setări cu care te poţi juca. E subexpusă poza? Poţi recupera mult mai multe detalii din umbre în raw decât poţi în .jpeg sau alt format compresat. Poţi regla balansul de alb foarte uşor, în funcţie de cum preferi pozele, mai calde sau mai reci, iar formatul raw e eficient şi la convertirea în alb-negru, deoarece poţi folosi mult mai bine reglarea contrastului, clarităţii şi nivelul zgomotului.

Fotografiile pot fi procesate şi în alte programe, nu doar Lightroom, dar acesta este unul dintre cele mai eficiente pentru colecţii mai mari de imagini.

Nokia Lumia 1020 şi fotografia „necoaptă“

Ei bine, teoria raw e frumoasă, dar cât de bun e Lumia 1020 cu astfel de poze? Eu spun că de 10 ori mai bun, acum e relevant să-l iei peste tot cu tine şi să nu-ţi faci probleme că ai uitat aparatul foto (profesional sau mai puţin profesional) acasă. Singura problemă reală apare când faci poze noaptea, dar deja e o problemă pentru majoritatea aparatelor foto, fie ele DSLR, fie de alt tip. Zgomotul este destul de mare şi detaliile fine nu mai sunt la fel de bine reproduse. De asemenea, telefonul reduce viteza şi stabilizarea optică de imagine nu se descurcă mereu bine.

Fotografia raw e pentru acei oameni care adoră să post-proceseze, să seteze altfel contrastul, saturaţia, balansul de alb etc. Spre exemplu, mie îmi plac pozele întunecate, reci şi cu un oarecare grad de zgomot. Există însă oameni care le vor luminoase, calde şi cu culori puternice. Formatul raw permite tot felul de astfel de transformări pe poză, pe când pe una JPG mai poţi interveni foarte puţin, iar calitatea se strică cu fiecare nouă transformare.

Din meniul camerei Nokia Lumia 1020 se poate alege .jpeg de 5 megapixeli, .jpeg de 5 MP şi 34 MP şi .jpeg şi .dng de 5 MP, respectiv 34 MP. Trebuie reţinut însă că fotografiile în format raw ocupă foarte mult spaţiu, aproape 50MB per poză, pe când în format .jpeg ajunge la circa 10MB. N-a fost cazul să-mi fac griji de spaţiu, are 32GB telefonul pe care l-am avut, dar e un fapt de reţinut în caz că faci foarte multe poze.

Sunt foarte multe aspecte tehnice ale fotografiei compresate şi ale celei „necoapte“, dar cei interesaţi de cea din urmă ştiu exact ce face şi ce potenţial are, astfel că n-are rost să detaliez aici. Pentru cei interesaţi doar să încarce poze pe Instagram sau să le stocheze aşa cum le scoate telefonul, Lumia 1020 tot ar fi o investiţie fără rost.

Fotografii realizate cu Nokia Lumia 1020 în format .dng, procesate în Lightroom, exportate în .jpg şi redimensionate la 2.000 de pixeli pe orizontală (click pentru o galerie foto mai mare)

image
image
image
image

Minusuri şi neajunsuri

Un lucru trebuie însă spus, un lucru pe care îl găsesc drept cel mai mare minus. În fotografiile realizate noaptea, Lumia 1020 vignetează în tentă roz. Asta e foarte rău mai ales când ai încadrat perfect subiectul în cadrul de 16:9 şi nu mai ai de unde tăia ca să recuperezi ceva. Apoi, are o problemă cu a focaliza, tot noapte, pe punctele care sunt la ceva distanţă de centrul cadrului. Din a doua sau a treia încercare ajungi să blochezi focusul într-una dintre treimile laterale.

În timpul zilei, telefonul n-are nicio problemă, dar noaptea am mai dat peste una. Am încercat să-i setez eu valoarea ISO şi viteza: 3.200, respectiv 1/20 secunde ca să încerc să obţin o fotografie cât de cât bună, dar să nu fie nici mişcată. Ei bine, aplicaţia schimba automat expunerea dincolo -2, ceea ce întunecă prea mult cadru. Şi nu vezi asta decât după ce ai făcut poza. De asemenea, nu poţi schimba valoarea, aplicaţia nu-ţi permite.

image

Concluzia: Lumia 1020 este pionierul şi se descurcă foarte bine

Nu există dezbaterea „JPG sau RAW“, există doar publicuri diferite, iar eu, după trecerea la raw, aş alege Lumia 1020 pentru cele mai multe fotografii pe care le-aş face, atât ziua, cât şi noaptea, deşi pentru cele din urmă tot aş prefera un DSLR sau cel puţin un mirrorless. Un lucru îi mai lipseşte, dar va fi remediată lipsa în următorul an. E vorba de aplicaţii care să poată procesa în telefon fotografiile raw, să le poţi tăia şi încărca direct pe Facebook, Twitter sau mail.

Nokia a făcut un pas mai mare în domeniul evoluţiei foto cu formatul raw în telefonul mobil decât a făcut-o cu cei 41 de megapixeli. Acum, cele două elemente sunt cuplate şi Nokia ar trebui să profite la maximum de ceea ce a realizat. Contează ceea ce fotografiezi, asta nu se va schimba niciodată, dar contează şi cum arată rezultatul final. Nokia mai are acum de rezolvat câteva elemente în domeniul video, eventual să introducă focalizarea manuală atunci când filmezi, şi deja putem vorbi de „minunata lume nouă“  a camerei foto din telefonul mobil.

Nokia Lumia 1020 cu fotografie raw nu înlocuieşte un DSLR, nici nu trebuie privit aşa, ci doar face pasul firesc pentru fotografia cu telefonul mobil. Senzorul e încă mic, în comparaţie cu al unui DSRL sau mirrorless, sau nu ai un control suficient de bun asupra focalizării. Dar dacă vrei ca uneori să nu-ţi iei aparatul cu tine şi să faci poze aproape la fel de bune, nu există telefon care să se compare cu acesta. Se apropie Galaxy S4 Zoom, dar deja pare mai mult aparat foto decât smartphone.

Review-ul original pentru Nokia Lumia 1020 şi concluzia de atunci

41 de milioane de pixeli într-un telefon de aproximativ 3.000 de lei pentru câteva mii de entuziaşti din câteva sute de oraşe regăsite în câteva zeci de ţări, şi acesta e Nokia Lumia 1020. E o cameră foto de telefon, e un telefon care face poze foarte mari. Rezoluţia ajunge, în cel mai bun caz, la 38 de megapixeli şi tot vorbesc în continuare despre cameră pentru că atât face Lumia 1020.

Personal găsesc Lumia 925 o alege mult mai întemeiată decât Lumia 1020, dar acesta îţi oferă o poză şi un pic. Acel „un pic“ îţi permite să tai cât vrei, metaforic, desigur, şi să faci zoom fără pierdere de detalii. Fotografiile sunt bune pentru un telefon, dar încă o dată se vede că megapixelii nu fac diferenţa. Aplicaţia Pro Cam o face, există şi pentru alte modele.

În final, însă, cu Lumia 1020 simţi că e ceva diferit. E un alt fel de telefon şi unul care nu-şi justifică preţul printr-o autonomie imensă, design incredibil sau un factor WOW. Îşi justifică prezenţa printr-un atu al Nokia: cercetarea şi dezvoltarea în domeniul fotografiei. Şi este o încununare a acelei munci. Pentru utilizatorul final, însă, este un telefon care face poze imense. Şi da, atragi atenţia cu ele şi cu telefonul.

nokia lumia1020 foto razvan baltaretu/adevarul
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite