REVIEW Nokia Lumia 1520 - minunat, dar nu se poate mai mic?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nokia a lansat la finalul anului cel mai mare terminal al său, Nokia Lumia 1520. Este cel mai bun telefon al companiei, dar şi o exagerare. Telefonul a ajuns şi în redacţia "Tech Adevărul".

Când l-am luat în mână m-am simţit ca un tată care-şi ia în braţe copilul pentru prima oară. Nu am fost tată niciodată, dar pot doar să-mi imaginez frica pe care o ai când ridici câteva kilograme de om. 

Aşa şi cu acest uriaş. Mi-a fost frică mereu să nu-l scap, să nu-l distrug.

Lumia 1520 e cel mai bun telefon al Nokia, dar e o exagerare. Veţi vedea până la final că mi-aş fi dorit acest telefon, dar cu câţiva inci mai mic.Telefonul este disponibil la evoMAG.ro. 

image
Lumia 1520 e ca o maşină foarte frumoasă, dar un pic prea mare. Designul este excepţional de minimalist, iar Nokia a învăţat la acest capitol foarte bine. Nu pare ieftin, nu pare exagerat. 

Design

E greu să oferi o concluzie definitivă pentru designul acestui telefon. Are un ecran de 6 inci, ceea ce îl face din start un uriaş. Designul este unul cu care ne-am obişnuit. E un Nokia Lumia 925 extins, inspirat din Nokia Lumia 920.

Lumia 1520 are o carcasă din policarbonat, unibody, cu o baterie care nu se scoate. Spatele terminalului testat de noi avea o culoare roşie lucioasă. Feeling-ul e de excepţie, dar suprafaţa este puţin alunecoasă, iar dimensiunea terminalului face acest lucru esenţial, pentru că nu este comod de ţinut în mână.

Liniile exterioare sunt cele cu care ne-am obişnuit la 925. Colţuri rotunjite, dar tăioase, un ecran care se întinde pe tot ecranul, limitat doar de butoanele de jos. Pe carcasa din spate, în partea inferioară este difuzorul. Datorită dimensiunii (datorită!) acesta nu este obturat de mână.

Lumia 1520 e ca o maşină foarte frumoasă, dar un pic prea mare. Designul este excepţional de minimalist, iar Nokia a învăţat la acest capitol foarte bine. Nu pare ieftin, nu pare exagerat. E doar mare. Iar cine apreciază un terminal la limita dintre telefon şi tabletă, are buzunarele destul de mari sau o geantă încăpătoare, atunci ar trebui să se uite la Lumia 1520.

Ca posesor de Lumia 925, am apreciat banda cauciucată din jurul ecranului, care protejează ecranul din a se desprinde sau dezlipi (mi s-a întâmplat pe al meu).

E cel mai performant telefon scos de Nokia vreodată pe piaţă. Lumia 1520 este încununarea muncii asidue depuse de Nokia în ecosistemul Windows Phone şi adaptarea acestuia la referinţele tehnologiei moderne.

Performanţe

E cel mai performant telefon scos de Nokia vreodată pe piaţă. Lumia 1520 este încununarea muncii asidue depuse de Nokia în ecosistemul Windows Phone şi adaptarea acestuia la referinţele tehnologiei moderne.

Telefonul are un procesor cu patru nuclee, de la Qualcomm - deja clasicul Snapdragon 800. Este tactat la 2,26 Ghz şi este disponibil şi pe alte gadgeturi. Pentru a echilibra această zonă, voi da câteva exemple, pentru a vedea cam în ce zone vrea să ajungă Nokia: Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z1, Samsung Galaxy Note 3 LTE, Google Nexus 5.

Acum, fără să vă plictisesc cu detalii tehnice, cred că vreţi să aflaţi despre experienţa de folosire. Nokia Lumia 1520 este impecabil, chiar şi la jocurile care cer mai mult. Din păcate, e greu să-ţi dai seama de acest lucru, pentru că nu am descoperit încă titlul din galeria de jocuri de pe Windows Phone care să fie la fel de bun ca cele de pe iOS sau Android. Phableta de la Nokia nu te va lăsa la greu şi are avantajul unei autonomii mari. Dacă mai punem şi procesorul grafic Adreno 330, atunci avem un terminal performant. Nokia Lumia 1520 a fost testat în browsing, unde se remarcă prin rapiditate şi fluiditate, atât cât îi permite defectuosul browser mobil Internet Explorer. De asemenea, aplicaţiile se încarcă rapid şi nu există o problemă în a face switch între ele. Nu există întârzieri.

Procesorul este bun, dar coroborat cu sistemul de operare, e mai mult un show off. Nu pare folosit niciodată la capacitate maximă.

image

Ecran

Ecranul e o încântare. E un IPS LCD cu o rezoluţie 1920x1080, Full HD. Cei 6 inci aduc o densitate de 367 de pixeli pe inch. Ecranul este realizat din Gorilla Glass 2 şi are tehnologia Nokia ClearBlack. Nu am avut ocazia să testăm ultima caracteristică, ce îmbunătăteşte vizibilitatea ecranului în lumina soarelui, pentru că în Bucureşti am prins doar ceaţă şi umezeală cu acest terminal.

Luminozitatea lui 1520 este impresionantă, claritatea detaliilor este la un nivel extraordinar. Personal, mă deranjează luminozitatea automată care, pe lângă reducerea luminozităţii, aduce mereu pe Windows o tentă gălbuie deranjantă. Dar culorile sunt o încântare. Saturate, curate.

Ecranul este ajutat de Windows Phone. Android-ul sau chiar iOS-ul se pierd pe ecran, dar Windows Phone are culori vibrante, care ies din ecran şi oferă o experienţă imersivă.

Un singur cuvânt se potriveşte: impresionantă. Bateria este una de 3.400 de miliamperi şi, în combinaţie cu procesorul, sistemul de operare şi optimizarea Nokia, asigură o autonomie de minimum două zile.

Autonomie

Un singur cuvânt se potriveşte: impresionantă. Bateria este una de 3.400 de miliamperi şi, în combinaţie cu procesorul, sistemul de operare şi optimizarea Nokia, asigură o autonomie de minimum două zile. Da, aţi auzit bine. Folosind telefonul veţi trece sigur peste o zi, dacă veţi mai închide şi 3G-ul din când în când veţi avea ocazia să îl duceţi în două zile, iar dacă renunţaţi de tot la 3G în favoarea Wi-Fi-ului, nu fiţi miraţi dacă îl încărcaţi duminică, iar joi va mai fi încă pornit.

Dacă vreţi să creşteţi autonomia unui telefon cu Windows Phone, încercaţi să puneţi Battery Saver din Settings oricând. Această opţiune elimină notificările şi nu actualizează automat mail-urile. Dacă vreţi să renunţaţi la aceste două lucruri confortabile, atunci autonomia se dublează practic.

image

Cameră foto

Faptul că are 20 de megapixeli nu o ajută deloc, de fapt. Am comparat poze făcute de telefonul meu personal, un Nokia Lumia 925 cu 1520 şi nu văd mari diferenţe, în afară de detaliile din zoom.

Avem o cameră de 20 de megapixeli, cu lentile Carl Zeiss şi stabilizare optică, un flash dual-LED. Aceasta este ajutată de aplicaţia Nokia Camera, devenită standard la acest telefon.

Lumia 1520 este în top 10 camere foto ale telefoanelor mobile, dar la coada clasamentului. Nu e un telefon de entertainment şi poze. E greoi, aplicaţia se deschide lent şi fiind setată pe Nokia Camera din standard devine mai complicată de folosit decât cea standard de pe Nokia. Dacă sunteţi pricepuţi la setarea manuală a caracteristicilor pozelor, atunci Nokia Camera e alegerea voastră. E mai complicat de folosit, dar vă va ajuta. Dar dacă sunteţi clasicul Ion cu smartphone, atunci setaţi-vă ca butonul din partea dreapta a telefonului să deschidă aplicaţia standard.

Conectivitate/Sunet

Telefonul are 4G, se conectează la calculator cu ajutorul unui cablu microUSB şi vă recomandăm instalarea aplicaţiilor speciale pentru Nokia şi Windows Phone. Are un nano-SIM, pentru prima oară la Nokia şi un slot de card de 64 de GB, pe lângă cei 16/32 de GB interni.

Se conectează prin NFC, Wi-Fi direct.

Difuzoarele sunt impresionante şi acoperă lejer o cameră. Nu uitaţi să puneţi telefonul întors, cu ecranul în jos, pentru a auzi mai bine. Căştile Dolby sunt o încântare. Dar am avut o problemă cu folosirea acestui telefon în modul de MP3 player. Nu aveam unde să-l pun şi e mereu foarte incomod.

image
Windows Phone a devenit mai bun, dar e obositor pe acest terminal. Ecranul principal era o idee teoretică bună, dar e de fapt mai obositor.

Software

Nokia Lumia 1520 a forţat modificarea sistemului de operare Windows Phone 8.1 prin introducerea unei noi coloane pe ecranul principal. Acum, WP 8 are patru coloane şi putem pune aproximativ 20-30 de aplicaţii lejer pe ecranul principal, fără să-l extindem.

Windows Phone a devenit mai bun, dar e obositor pe acest terminal. Ecranul principal era o idee teoretică bună, dar e de fapt mai obositor. În plus, suntem forţaţi să îl umplem pentru o experienţă mai curată. Mă deranjează că aplicaţiile nu se pot întinde pe toate cele patru coloane, cum se întâmplă pe 3 coloane. Astfel, rămâne o coloană de umplut în permanenţă.

Update-ul Black a adus caracteristici pe care ni le doream. Unele feature-uri noi nu sunt necesare pe 1520. Da, îmi place că se închid aplicaţiile fără să apeşi săgeata înapoi încontinuu. Cu toate acestea, App Folder, noua aplicaţie de la Nokia, care aduce foldere pe ecranul principal, nu ajută la nimic aici. Sincer, câte aplicaţii să mai instalezi?

Preţ

Nokia Lumia 1520 este disponibil la magazinul evoMAG.ro, unde există şi o promoţie pentru el. Dacă preţul iniţial a fost de 3.200 de lei, acum el costă 2.700 de lei. Preţul este unul mare, dar vorbim de un telefon din categoria Samsung Galaxy Note 3, aflat în lista celor mai performante terminale din lume. Un preţ corect, dar dificil pentru Windows Phone.

Puteţi să accesaţi linkul către evoMAG.ro aici.

Plusuri

  • Ecranul este luminos, saturat, o încântare.
  • Procesorul ar putea asigura mai multă performanţă decât reuşeşte telefonul să ofere acum. Pur şi simplu, nu ai la ce să-l foloseşti la maximum.
  • Designul este unul inspirat de Nokia Lumai 925, unul dintre cele mai frumoase telefoane de pe piaţă.
  • Windows Phone devine din ce în ce mai bun.
  • Camera foto este de 20 de megapixeli, are stabilizare optică şi atrage lumina într-un mod aproape magic.
  • Autonomia este nu numai impresionantă, este aproape uluitoare.

Minusuri

  • Sistemul de operare Windows Phone devine obositor pe noul ecran principal de pe 1520, cu patru rânduri de aplicaţii. Pe 6 inci, trebuie să avem destule aplicaţii instalate ca să îl ocupăm. Obositor şi foarte divers colorat.
  • E mare, alunecos şi nu o plăcere de a fi cărat.
Lipseşte cârligul final care să te atragă la Windows.

L-am cumpăra?

Eu personal aş vrea acest telefon, dar cu 1,5 inci mai mic. E mare. E uriaş. Nokia a pus ce a avut mai bun într-un telefon prea mare, care se ascunde într-o nişă grea. Aştept Nokia Lumia 1520 Mini (nu cred că se va chema aşa) care va aduce caracteristici asemănătoare, cu un ecran mai mic.

Dacă sunteţi fanii phabletelor, uitaţi-vă la el, daţi-i o şansă. E o experienţă interesantă, productivă, foarte bună pentru oamenii de afaceri. Se scrie foarte bine pe tastatura mare, extinsă pe ecran, conturile de mail sunt bine legate, Facebook a devenit mai bun. Dar lipseşte cârligul final care să te atragă la Windows. Preţul e măricel.
 

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite