REVIEW Acer Iconia W700 - o tabletă premium elegantă, cu autonomie mare, dar şi cu anumite probleme
0Acer Iconia W700 este o tabletă ce poate fi şi un hibrid de 11,6 inci. După ce am testat laptopuri touchscreen, această autointitulată tabletă ne-a creat impresia că nu ştie exact ce este. Este un gadget cu Windows 8, cu procesor puternic, Inter Core i5 şi cu mobilitate totuşi redusă fiind un dispozitiv destinat spaţiului business.
Ceea ce veţi citi mai jos nu este impresia mea despre o tabletă pur şi simplu, ci despre o tabletă care avea potenţial, dacă nu avea câteva erori prea mari. Din păcate, grosimea dispozitivului şi porturile USB lipsă o fac o tabletă cu lipsuri.
Aşteptăm şi impresiile voastre.
<strong>Design</strong>
Acer Iconia W700 vine cu un design spartan. Varianta testată de noi era gri. Ceea ce se remarcă din prima la design este grosimea tabletei. Este uriaşă. Am pus în galeria foto două tablete, un Evolio şi un Playbook pentru a face o comparaţie. Se simte groasă, se simte grea, dar cumva impune respect. Păcat că, veţi descoperi mai târziu, grosimea aceasta nu se manifestă şi prin conectivitate mare, deşi spaţiu exista.
În partea inferioară există boxele, iar în partea superioară coolerul. Există trei butoane fizice: cel de Windows, amplasat central, dar care are o calitate a construcţiei destul de slabă, fiind nevoiţi să apăsăm de aproximativ trei ori pe el pentru a acţiona, butonul din partea superioară care blochează rotaţia şi cele trei butoane de Închidere şi Volum.
Designul de 11,6 inci oferă spaţiu mai mare decât pe o tabletă tradiţională, iar tableta introdusă în husă arată în mediul ei natural. Am apreciat acest accesoriu oferit de Acer, husa de piele, pentru că se încadrează bine în mediul business pentru care este dedicată această tabletă. Dacă o scoateţi din husă, tableta este pur şi simplu mai urâtă. Asimetria dintre partea inferioară şi partea superioară este deranjantă, grosimea se observa mai frapant în momentul când nu are husa, iar experienţa nu este atât de plăcută.
Per total, Acer nu a introdus mari inovaţii de design, ci a făcut un gadget cu un design simplu, clar, colţuri rotunjite şi elementele la locul lor.
<strong>Hardware</strong>
Tableta are caracteristici serioase de laptop mid-level cu Windows 8. Are un procesor Intel Core i5, care rulează la 1,7 Ghz. Acest procesor are două nuclee. Memoria RAM este de 4 GB DDR 3, iar capacitatea de stocare este de 128 de GB SSD.
Ne place să testăm gadgeturile în mediul lor natural, acolo unde par că urmează să fie folosite. În cazul gadgetului de la Acer, acesta nu poate fi altundeva decât la birou sau la cafenea. Astfel, este o tabletă hibrid business, care se potriveşte pe scaunul din faţă al unei maşini de director. Performanţele procesului sunt foarte bune şi nu am întâmpinat momente de supraîncălzire şi suprasolicitare.
Am utilizat în acelaşi timp browserul, câteva documente Word şi Power Point, plus câteva video-uri de pe YouTube. Nu am avut lag, nu am simţit că tableta merge mai greoi. Este o experienţă fluidă de folosire, ceea ce ne aşteptam de la o tabletă premium cu Windows 8.
<strong>Display</strong>
Ecranul este unul de 11,6 inci, Active Matrix TFT LCD, full HD. Rezoluţia este de 1920 x 1080 de pixeli. Ecranul permite mai multe puncte de atingere.
Exemplarul de test pe care cei de la Acer ni l-au oferit a avut o problemă în primele câteva minute când l-am deschis. Partea stânga, adică o treime din ecran, nu răspundea la controlul tactil. După un restart şi un update, tableta şi-a revenit şi nu a mai avut probleme. Întrebarea mea, către alţi utilizatori de Windows 8 pe tactile, este dacă li s-a întâmplat şi lor ceva asemănător? Menţionez această eroare nu pentru că a fost relevantă, ci tocmai pentru că vreau să o înţeleg.
Touchscreen-ul a funcţionat impecabil, iar culorile sunt foarte bune pe acest dispozitiv. Saturate şi vii, culorile fac din experienţa pe Windows 8 una mult mai spectaculoase decât pe Android. Rezoluţia full HD a permis vizualizarea în condiţii optimite a unor videoclipuri şi după cum vă voi spune la autonomia bateriei, acestea nu au consumat foarte mult.
<strong>Conectivitate</strong>
Tableta stă incredibil de prost la acest capitol şi pur şi simplu nu înţeleg de ce Acer a făcut greşeala asta. Nu e un dispozitiv care să nu aibă vreodată nevoie de mai multe dispozitive în USB, ci mai degrabă, datorită dimensiunii, trebuie să punem mai multe accesorii.
Există un singur port USB 3.0, o mufă HDMI şi o mufă de căşti. Cu aceste trei lucruri am terminat conectivitatea.
Încărcătorul are o mufă proprie Acer, nu una miniUSB. Aşadar, lipsesc multe pe această parte şi din această cauză un hibrid bun scade brusc în ochii mei. Păcat. Mare păcat.
<strong>Tastatură</strong>
Varianta testată de noi avea o husă normală şi o tastatură bluetooth separată, nu inclusă în husă. Am descoperit o tastatură care seamănă cu cele de la Apple, dar tastele dau o senzaţie mai ieftină, dar totuşi de calitate. Se tastează uşor, există spaţiu între ele, dar sunetul lor este destul de pronunţat şi nu oferă discreţie. Recomandăm varianta cu tastatură bluetooth inclusă în husă, pentru că este şi mai portabilă, deşi nu este o tabletă de purtat pe braţe.
O tastatură bluetooth cu husă am descoperit-o la aproximativ 380 de lei pe site-ul Acer. O tastatură ca cea testată de noi ajunge la 250 de lei.
<strong>Sunet</strong>
Sunetul este asigurat de un sistem Dolby Home Theather. Am fost curios să văd dacă o asemenea tabletă poate înlocui un laptop la nivelul boxelor. Boxele sistemului Acer Iconia W700 sunt amplasate cumva nepotrit, în partea inferioară, în lateral, sub butonul de start. Ele se aud bine în momentul când scoatem tableta din husa ei, dar în interiorul coperţii sunetul este mai sugrumat.
Tableta a reuşit să ofere un sunet potrivit pentru o cameră şi chiar în momentul când aveam sunete ambientale destul de pronunţate, s-a auzit foarte bine. Acest element este foarte bun, în condiţiile în care pentru mine, multe tablete au sunet defectuos. (iar dacă stai la bloc, într-o zonă aglomerată şi cu geamul deschis, sunetele ieşite dintr-o tabletă ar putea părea doar nişte şoapte).
<strong>Cameră</strong>
Camera principală are cinci megapixeli. Face poze decente, dar pentru că noi considerăm gadgeturile accesorii care se duc dincolo de tehnologie, ci în stil de viaţă, nu vă recomandăm să scoateţi această tabletă şi să faceţi o poză decât dacă sunteţi foarte disperat. Cei cinci megapixeli scot poze decente, dar zgomotoase şi în condiţii de luminozitate slabă nu excelează.
Camera frontală s-a descurcat foarte bine pentru apeluri video, iar ecranul generos şi autonomia bateriei permit tabletei să fie un instrument conversaţional foarte bun.
<strong>Baterie</strong>
Autonomia bateriei este unul dintre cele mai impresionante caracteristici ale unei tablete care abandonează mobilitatea, pentru biroul unui CEO sau masa de la o cafenea. Acer Iconia W700 a avut o autonomie de 5 ore şi 15 minute pe un video de YouTube la rezoluţie HD, dar şi pe un live stream de la o televiziune românească. Este un rezultat impresionant, iar dacă se foloseşte obişnuit, fără a urmări încontinuu un video, bateria ţine tableta aprinsă aproximativ şase ore. Grosimea şi faptul că nu este atât de mobilă sunt cumva răscumprate de acest lucru. Bateria primeşte o notă de 10 de la mine, iar pentru cine vrea să lucreze vreme de cinci ore la cafenea, fără fire, Acer Iconia W700 e o alternativă interesantă.
<strong>Preţ şi disponibilitate</strong>
Am descoperit tableta la un preţ de aproximativ 3.800 de lei. Este un preţ rezonabil pentru un hibrid de acest tip şi atât de puternic, dar veţi vedea mai jos ce părere avem: l-am cumpăra sau nu?
<strong>Plusuri:</strong>
- autonomia bateriei este excepţională
- ecranul este foarte bun, culorile saturate oferind un sentiment plăcut utilizatorului
- sunetul acoperă ambientul şi oferă o experienţă plăcută
<strong>Minusuri:</strong>
- este o tabletă totuşi groasă
- conectivitatea este sub aşteptări. Un singur port USB şi niciun port pentru card, la acest preţ şi la această grosime?
- giroscopul are momente când reacţionează cu întârziere. O problemă caracteristică Windows 8, dar accentuată pe Acer Iconia W700, mai ales în momentul când ţinem tableta în poală.
- greutatea o face greu portabilă
<strong>L-am cumpăra?</strong>
Pentru un gadget de folosit la birou, Acer Iconia W700 este o alternativă bună. Dar de data asta voi spune că nu aş cumpăra această tabletă, chiar dacă este bună şi vine de la un producător respectat. De ce? Are un singur port USB, iar după gustul meu o tabletă hibrid cu Windows 8 nu poate fi folosită eficient fără mouse. Cel puţin, eu nu pot să fac asta. Aşa că un mouse ar ocupa singura mufă USB şi nu ar mai lăsa loc de alte conectivităţi. E păcat, mai ales că vorbim de un gadget foarte bun.
Puteţi vedea o prezentare video în clipul de mai jos